Melding bestrijding plaagdieren

Bij de gemeente kunt u overlast van ratten en eikenprocessierups doorgeven. Op uw verzoek kan de gemeente de overlast bestrijden. 

Een melding geeft u snel aan ons door via het digitale meldformulier of via Whatsapp (06-57813491). U kunt daarbij ook eenvoudig een foto van de situatie meesturen. 

Bij particulieren worden ratten op werkdagen gratis door de gemeente bestreden.

Bedrijven kunnen een plaatselijke bestrijder inschakelen. 

 Melden eikenprocessierups


Waar bestrijdt de gemeente de eikenprocessierups?

Overal binnen de kernen als de eiken in beheer zijn van de gemeente. De gemeente begint met het preventief bespuiten met aaltjes (nematoden) in het voorjaar. De aannemer die dat voor ons doet is Grootgroener. Daarmee hopen we de nesten te voorkomen. Wanneer er toch nog nesten ontstaan gaat een aannemer ze wegzuigen. Plaatsen waar veel mensen komen krijgen voorrang. 

Waar bestrijdt de gemeente niet?

 • In het buitengebied. Uitzondering zijn de omgeving van de Kösterskoele in Markelo en het zwembad in Markelo omdat daar veel mensen komen. 
 • In eigen tuin of op eigen terrein (bestrijd de rupsen niet zelf maar schakel een professioneel bedrijf in)
 • In gebieden die niet van de gemeente zijn zoals bijvoorbeeld het wandelpad langs het Twentekanaal. Dat is eigendom van Rijkswaterstaat

Eigen terrein

Zit de eikenprocessierups in een boom op uw eigen terrein? Dan kunt u contact opnemen met Donkergroen. Voor het bestrijden van de eikenprocessierups op uw eigen terrein worden kosten in rekening gebracht. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening. 

Met dit contactformulier neemt u contact op met Donkergroen.
 

Gezondheidsrisico’s en maatregelen

Bent u in aanraking gekomen met de eikenprocessierups dan kunt u een aantal maatregelen nemen. Meer informatie hierover vindt u op de volgende websites: 

Veelgestelde vragen eikenprocessierups

 

  Voor de volgende plaagdieren verwijzen wij u door:

  • De gemeente bestrijdt geen wespennesten. Indien u overlast heeft van een wespennest kunt u contact opnemen met een plaatselijke bestrijder. 
  • Marters zijn beschermde dieren en mogen niet worden bestreden. Voor preventiemaatregelen raadpleeg de website over steenmarters.
  • Voor bestrijding van mollen en preventiemaatregelen raadpleeg de website over mollen. Op gemeentelijke locaties is de gemeente verantwoordelijk voor de bestrijding van mollen.
  • Vleermuizen zijn beschermde dieren en mogen niet worden bestreden. Voor preventiemaatregelen raadpleeg de website over vleermuizen