Opening bokashikuil

17 maart 2017 13:20

Duurzaam verwerkt bermmaaisel als agrarische bodemverrijker

Wilt u in de praktijk horen, zien en ruiken hoe Bokashi het bodemleven kan verbeteren? Kom dan op vrijdagmiddag 31 maart kijken als de eerste Bokashikuil in Hof van Twente wordt opengemaakt op de akker van agrarisch ondernemer Snellink in Markelo. Begin december is daar als proef een Bokashikuil opgezet met maaisel dat komt uit Twentse bermen. Hiermee wordt onderzocht of agrariërs deze duurzame bodemverbeteraar op basis van bermmaaisel kunnen toepassen.

Bokashi is een Japanse methode om organisch restmateriaal terug te geven aan de bodem. In het Nederlands betekent het ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Bokashi verhoogt het organische stofgehalte en voedt de bodem. Anders dan bij composteren, werken Bokashi-hopen zonder zuurstof. Toegevoegde bacteriën, gisten en schimmels zetten het restmateriaal in ongeveer 10 weken om tot vruchtbare voeding voor de bodem en het bodemleven. Daarna kan het worden uitgereden over het land. Bokashi kan van bijna elk type vers organisch materiaal gemaakt worden.

Begin december zijn er in Hof van Twente twee Bokashikuilen opgezet: één in Markelo en één in Diepenheim. Hierbij is de gemeente bijgestaan door Bij de Oorsprong, een bedrijf dat o.a. gespecialiseerd is in het maken van Bokashi, en loonwerkbedrijf Baks. De kuil in Markelo wordt op 31 maart opengemaakt. Agrariërs, pers en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom hier bij aanwezig te zijn.

Programma vrijdag 31 maart

U bent welkom vanaf 13.00 uur. Na de opening door wethouder Wim Meulenkamp zal Jasper ten Berge (Bij de Oorsprong) u alles vertellen over het (zelf) maken en toepassen van Bokashi. Vervolgens vertellen Jeroen Neimeijer (varkenshouder) en Richard Teunissen van loonbedrijf Baks beiden over hun ervaringen met Bokashi. Daarna maken we de ingekuilde Bokashi open, zodat u met eigen ogen het resultaat kunt zien en ruiken. De middag wordt afgesloten met een bijpassend hapje en drankje. Om 16.00 uur is de bijeenkomst afgelopen.

Aanmelden en praktische info

We zijn op 31 maart te gast bij de familie Snellink in Markelo. De akker waar de Bokashikuil ligt is aan het Kruispunt Larenseweg – Hogedijk in Markelo. Om een indruk te krijgen van het aantal bezoekers vragen we u om zich voor deze middag aan te melden. Dat kan tot 28 maart via gemeente Hof van Twente, Evelien Riesmeijer, e-mail e.riesmeijer@hofvantwente.nl, telefoon 0547-858585.

We zien u graag op vrijdag 31 maart in Markelo!

Houdt u met kleding en schoenen rekening met het weer en de locatie? Ook bij koud of nat weer gaat het programma door.

Bokashi hoop Hof van Twente

Geef uw reactie over deze pagina

https://www.hofvantwente.nl/actueel/nieuws-en-persberichten/nieuwsbericht/archief/2017/03/artikel/opening-bokashikuil-2922.html