Derde editie van de Fiets Telweek: groter dan ooit

13 september 2017 11:16

Fietsonderzoek door fietsend Nederland geeft inzicht in fietsgedrag én fietsbeleving

Maandag 18 september gaat de derde editie van de Nationale Fiets Telweek van start, het grootste fietsonderzoek van Nederland. Een week lang wordt gemeten hoe Nederland zich op de fiets verplaatst, met welke snelheid, op welke tijdstippen, met hoeveel tegelijk en waar de grote vertragingen zitten. Dit jaar biedt de app ook de mogelijkheid om de fietsbeleving te registreren. Daarmee is deze derde editie groter dan ooit: met onderzoek naar de fietsbeleving zet de Fiets Telweek de nieuwe standaard neer voor fietsdata en het in kaart brengen van fietsgedrag. Vanaf vandaag kan iedereen de vernieuwde Fiets Tel-app downloaden; de deelnemers tellen van 18 tot en met 24 september mee tijdens de Nationale Fiets Telweek. 

Verrijken van de fiets-data  

Dit jaar biedt de vernieuwde Fiets Tel-app de mogelijkheid om nog meer te weten te komen over de gereden ritten. Deelnemers kunnen persoonlijke ervaringen delen door het beoordelen van fietsroutes en zo bijdragen aan bijvoorbeeld een veiliger fietsnetwerk. Opdrachtgevers geven bij de organisatie van de Fiets Telweek aan welke (knel)punten deelnemers kunnen beoordelen. Deze verrijking van de opgehaalde data levert een nog completer beeld op van de situatie. Deelnemers die hiervoor kiezen krijgen een uitgebreider dashboard in de app, waarop ze ook informatie over hun eigen ritten kunnen inzien en terugzien. Dit hoeft echter niet, gewoon meedoen en tellen zoals voorheen kan ook. De app begint automatisch met meten als de deelnemer op de fiets stapt.

Fiets en tel mee!

Meten is weten én verbeteren. Hoe meer fietsers meedoen, hoe meer waardevolle informatie er wordt verzameld. Daarom roepen de organisatie van de Fiets Telweek en de deelnemende regio’s alle fietsers in Nederland op zich aan te melden. Dit kan door de Fiets Tel-app te downloaden en vrienden erop attent te maken om dit ook te doen. Op 18 september begint de app het persoonlijke fietsgedrag te meten. Deelnemers maken bovendien kans op één van de 50 Rains-jassen, één van de 5 Garmin-fietscomputers of een Batavus Brite e-bike.

Het initiatief Fiets Telweek is gestart omdat bleek dat er weinig bekend is over de meer dan 14 miljoen fietsers in ons land. Aan de vorige edities deden ruim 42.000 fietsers actief mee die samen meer dan 2.000.000 kilometers telden. De data die zij bij elkaar fietsten, leverden veel inzichten op en hebben nu al geleid tot de eerste verbeteringen in het fietsnetwerk. Voor uitleg over het onderzoek dit jaar: check www.fietstelweek.nl

Dit jaar zijn de opdrachtgevers van de Fiets Telweek: provincie Utrecht, provincie Gelderland, provincie Noord-Holland, provincie Noord-Brabant, provincie Overijssel, provincie Flevoland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, provincie Zuid-Holland, Vervoerregio Amsterdam, gemeente Amsterdam en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

 

 

Wethouder Harry Scholten: “Ook Hof van Twente doet mee, help ons om inzicht te krijgen in het fietsgedrag in de Hof.”

Wethouder Harry Scholten: “Ook Hof van Twente doet mee, help ons om inzicht te krijgen in het fietsgedrag in de Hof.”

Geef uw reactie over deze pagina

https://www.hofvantwente.nl/actueel/nieuws-en-persberichten/nieuwsbericht/archief/2017/09/artikel/derde-editie-van-de-fiets-telweek-groter-dan-ooit-3090.html