Juryprijzen Duurzaamheidsprijs bekend

21 december 2017 10:35

Stemmen op Publieksprijs kan vanaf 10 januari

De juryprijzen voor de Duurzaamheidsprijs Hof van Twente voor jongeren en volwassenen zijn  bekendgemaakt. Winnaar bij de jongeren is Sjoerd Verburg uit Delden met zijn idee voor een zelfvoorzienende Eschmolen en winnaar bij de volwassenen is Gerard ter Hofte met zijn idee voor het concept Hof van Plastic waarbij een recyclemachine wordt ingezet. Vanaf 10 januari kan er gestemd worden voor de Publieksprijs van 3000 euro. Op 1 februari is de finale, dan wordt de winnaar van de Publieksprijs bekendgemaakt. De gewonnen geldbedragen zijn bedoeld voor de uitvoering van het idee.

De Duurzaamheidsprijs Hof van Twente is voor de 2e keer uitgereikt. Deze editie waren er in totaal 29 inzendingen. De ideeën waren ook dit keer weer heel divers. De ideeën variëren van een knooperf tot voedselcirculatie, van accu’s tot fermenteeremmers en van het inzetten van oud zwembadwater voor toiletdoorspoeling tot de Hof van Innovatie.

Jongeren

Bij de jongeren heeft Sjoerd Verburg van 10 jaar de eerste prijs gewonnen van 300 euro. Hij heeft bedacht om de Eschmolen, waar nu geld voor wordt ingezameld om die weer te gaan opbouwen, zelfvoorzienend te laten zijn. Stichting Eschmolen heeft dit uitgezocht, maar het blijkt helaas niet haalbaar te zijn. Wel gaat er een demonstratie-opstelling komen. De jury, onder leiding van burgemeester Ellen Nauta, was onder de indruk van de creativiteit van deze jonge Deldenaar.

De tweede prijs van 200 euro is door de jury opgesplitst in twee prijzen van 100 euro: 100 euro voor de schoolkas bij OBS Stokkum en 100 euro voor de grondwaterpomp bij het Twickel College. De derde prijs van 100 euro is voor een ludieke promotieactie van de zoekmachine Ecosia. Deze zoekmachine werkt net als Google, maar plant per zoekopdracht gratis ergens een boom.

Volwassenen

De winnende ideeën van volwassenen gaan over de thema’s circulariteit, biodiversiteit en mobiliteit. Bij de volwassenen is Gerard ter Hofte uit Markelo de winnaar van 3000 euro. Hij heeft het concept Hof van Plastic bedacht. Hij wil aandacht vestigen op de afvalproblematiek met de aanschaf van een recyclemachine die van oud plastic nieuw plastic kan maken (bijvoorbeeld geschikt als materiaal voor 3D-printers op scholen). Het concept Hof van Plastic kan toegepast worden op festivals en evenementen.

De 2e prijs van 2000 euro gaat naar Alberta Groteboer uit Goor. Zij heeft met de slogan ‘asbest eruit, biodiversiteit erin’ een plan bedacht om de wijk ’t Gijmink groener te maken. Er wordt in de wijk veel asbest gesaneerd, maar er komen meer tegels en schuttingen voor terug dan groen. Dit is nadelig voor onder andere de biodiversiteit. De derde prijs van 1000 euro is voor Mignon Sanchez uit Delden. Zij wil een platform op zetten voor e-bikes. Dit idee heeft zij ingebracht onder de titel GreEn BIKES Twente.

Stemmen voor Publieksprijs

Vanaf 10 januari gaat de stembus open voor de Publieksprijs. Inwoners uit Hof van Twente mogen allemaal hun stem uitbrengen op hun favoriet op www.hofvantwente.nl/duurzaamheidsprijs. Er kan gestemd worden op alle inzendingen. De winnaar van de Publieksprijs krijgt 3000 euro om zijn of haar idee verder in uitvoer te brengen. De finale van de Duurzaamheidsprijs Hof van Twente is op donderdag 1 februari in het Parochiehuis in Delden. In loop 19.30, start 20.00. Ook wordt die avond gepresenteerd hoe het staat met de winnende ideeën van de eerste editie.

Jury duurzaamheidsprijs

Jury duurzaamheidsprijs: v.l.n.r. Menno van Dijk, Matthijs Nijboer, Annemarie Kristen, Maurice Beijk, Ellen Nauta en Charles Nijssen. Niet op de foto: Eddy Gruppen.

Geef uw reactie over deze pagina

https://www.hofvantwente.nl/actueel/nieuws-en-persberichten/nieuwsbericht/archief/2017/12/artikel/juryprijzen-duurzaamheidsprijs-bekend-3166.html