Help mee om overlast van ratten, muizen en wespen te voorkomen

16 mei 2018 13:07

Voorkom overlast door geen etensresten buiten te laten liggen en de woonomgeving schoon en opgeruimd te houden. Geen eendjes voeren, dat trekt ratten aan.

Overlast van ratten

De laatste tijd krijgen wij veel meldingen van overlast van ratten. Dit komt vooral voor bij woningen in de omgeving van water, op locaties waar oude woningen zijn gesloopt of plekken waar dieren worden gehouden en voedselresten achterblijven. De ratten komen af op zwerfvuil en etensresten. Ook dringen ze gebouwen binnen als daar voedsel is en er schuilplekken te vinden zijn. Ze zitten in het riool, in kruipruimten, aan waterkanten en in tuinen. Ratten kunnen schade veroorzaken doordat zij knagen aan levensmiddelen, textiel, papier, isolatiematerialen, leidingen en kabels. Ze graven holen en gangen waardoor het straatwerk verzakt. Ook kunnen ze ziekten overbrengen via ontlasting en de urine. 

Wat kunt u zelf doen om overlast van ratten te voorkomen?

  • Zorg voor een opgeruimde en schone omgeving in en rond uw huis.
  • Bewaar afval in goed afsluitbare bakken totdat het wordt afgevoerd.
  • Zorg dat de rat niet kan binnenkomen door openingen in buitenmuren, luchtroosters, deuren, ramen en kapotte riolering.
  • Zorg ervoor dat ratten geen etensresten vinden, zoals bijvoorbeeld brood voor vogels, kippen- en duivenvoer etc. Geen eendjes voeren, dat trekt ratten aan. 
  • Ruim uitwerpselen van honden en katten direct op. Daar zitten voedselresten in die ratten aantrekken.

Bestrijding

De gemeente bestrijdt bij particulieren kosteloos de ratten. Dat mag buiten gebouwen niet meer met gif gebeuren. Wij zetten nu zwarte dozen met klemmen (grote muizenvallen). De ongediertebestrijder komt dan een aantal keren controleren of er ratten zijn gevangen en voert deze af. Of bewoners controleren zelf en bellen dan met de ongediertebestrijder.

Een schone omgeving zorgt voor minder ongedierte

Wij hopen dat u samen met ons eraan wilt werken om de woonomgeving schoon te houden. Dan zal de overlast van ratten maar ook andere dieren als muizen en wespen verminderen. 

bord niet voeren

Geef uw reactie over deze pagina

https://www.hofvantwente.nl/actueel/nieuws-en-persberichten/nieuwsbericht/archief/2018/05/artikel/help-mee-om-overlast-van-ratten-muizen-en-wespen-te-voorkomen-3295.html