Een schat aan ideeën: de wijsheid van kinderen…

27 november 2018 12:28

Op donderdag 22 november ging Elma van Vliet in gesprek met leerlingen van basisschool Heeckeren in Goor en het IKC Magenta in Delden. Samen met de kinderen werd stil gestaan bij het thema opvoeden, maar wat is opvoeden precies? De reacties van de kinderen waren zeer uiteenlopend: ‘Ouders moeten zorgen voor goede voeding en lauwe pattas!’ tot ‘Ouders leren je manieren en helpen je bij moeilijke dingen.’ Allemaal bruikbare input voor het spel dat de gemeente Hof van Twente in samenspraak met Elma van Vliet aan het ontwikkelen is. ‘Zo wordt het een spel van en voor onze jonge inwoners’: aldus wethouder Pieter van Zwanenburg.

Elma van Vliet is internationaal auteur van onder anderen de boeken ‘Mam vertel eens’ en de spellen ‘Vraag maar’. Dit alles met als doel en wens om mensen met elkaar te verbinden en te helpen bij het maken van echt contact in de drukke wereld waarin wij leven.

De speciale editie van ‘Vraag maar’ die momenteel ontwikkeld wordt voor de kinderen uit de gemeente Hof van Twente in de leeftijdscategorie van 7 tot en met 12 jaar, sluit aan bij deze gedachten. Aan de hand van de vragen in het spel kunnen de kinderen met hun ouders, opa’s en oma’s, maar ook met leerkrachten het gesprek aan gaan over het thema opvoeden.

Enthousiasme en puurheid

Afgelopen donderdag hebben de kinderen zich gebogen over het design en droegen ze de nodige toppers en floppers aan. Daarnaast hadden de kinderen scherpe vragen over opvoeden. Zo kwamen vragen als ‘Krijg je een betere opvoeding wanneer je ouders rijk of arm zijn?’, ‘Maakt het uit hoeveel kinderen er in een gezin opgroeien voor de kwaliteit van de opvoeding?’ en ‘Kunnen kinderen zichzelf opvoeden?’ aan bod. Het enthousiasme en de puurheid van de kinderen werken aanstekelijk volgens Elma van Vliet. Daarnaast zegt zij: ‘Wij hebben ontzettend veel mooie uitspraken gehoord waar wij als ‘grote’ mensen nog heel veel van kunnen leren. Wij gaan verder aan de ‘tekentafel’ om alle bruikbare suggesties te verwerken.’ De komende periode worden de nodige externe partijen betrokken bij het doorontwikkelen van het spel. In het voorjaar van 2019 wordt het spel gelanceerd.

 

Elma van Vliet voordracht

Geef uw reactie over deze pagina

https://www.hofvantwente.nl/actueel/nieuws-en-persberichten/nieuwsbericht/archief/2018/11/artikel/een-schat-aan-ideeen-de-wijsheid-van-kinderen-3445.html