Fietsverlichtingcampagne "Light it up!"

28 november 2018 10:53

Na het succes van vorig jaar organiseert het  ROV Oost-Nederland (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid) ook dit najaar weer de ‘Light it up!’ fietsverlichtingscampagne. De gemeente Hof van Twente levert graag een positieve bijdrage om de bewustwording van goede fietsverlichting te verhogen. Daarom bezoekt het campagneteam van ‘Light it up!’ op dinsdag 4 december VV Twenthe aan de Gruttostraat 1 in Goor. Van 17.30 tot 20.30 uur gaat het promotieteam een kort positief gesprek aan met jongeren en deelt gratis fietsverlichting uit aan hen die zonder fietsverlichting fietsen. Ben jij ook te zien in het donker? Deel dan jouw foto, video of bericht onder #lightitup.

Steeds meer mensen fietsen met licht omdat ze het belang ervan inzien. Met deze campagne creëren we een nieuwe norm rondom het fietsen met goede verlichting. In 2017 zijn er met 40 acties maar liefst 15.000 setjes fietsverlichting uitgedeeld aan jongeren in Gelderland en Overijsel.  En met effect: er fietsten duidelijk meer mensen met verlichting na afloop van de acties dan hiervoor.

Veel jongeren niet goed zichtbaar in het donker

Bijna iedereen weet dat fietsen met licht een stuk veiliger is dan zonder. Het niet gebruiken van werkende verlichting is vaak geen bewuste keuze. Oorzaken zijn vooral het vergeten van de verlichting en gemakzucht. Uit onderzoek blijkt dat het risico voor fietsers om in het donker slachtoffer te worden van een ongeval met zeker 20% afneemt bij goed werkende fietsverlichting. Er fietsen al steeds meer mensen met fietsverlichting. Maar vooral onder de jongeren kan dit nog beter. Van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar maakt slechts de helft gebruik van werkende fietsverlichting. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar hebben vaak wel fietsverlichting, maar doen deze niet aan. De jongeren tussen de 18 en 24 jaar hebben vaak geen werkende verlichting, repareren de verlichting niet en nemen ook geen vervangende verlichting mee.

Light it up!

Vandaar dat ROV Oost-Nederland ook dit najaar weer van start gaat met een fietsverlichtingscampagne ‘Light it up!’, welke gaat over gemak, het altijd ter beschikking hebben van lampjes en het creëren van een nieuwe norm. De campagne wordt bij verschillende gemeente in Gelderland en Overijssel uitgevoerd en gaat zowel over het fysiek verspreiden van licht als over het verspreiden van de boodschap: we fietsen met z’n allen met verlichting. Tijdens de actie voert een jong en enthousiast promotieteam van S.M.I.L.E Promotions korte gesprekken met fietsers over het belang van goede verlichting. Is de verlichting kapot en hebben ze zelf geen vervangende verlichting mee? Dan worden ter plekke nieuwe lampjes meegegeven zodat ze veilig thuis kunnen komen. Uiteraard wordt aanbevolen om eenmaal thuis ook te zorgen dat de vaste fietsverlichting in orde wordt gemaakt.

In totaal worden circa 40 acties uitgevoerd in Gelderland en Overijssel. De campagne wordt door Kragten en SHIFT gedragsverandering uitgevoerd in opdracht van het  ROV Oost-Nederland. Er wordt samenwerkt met verschillende gemeenten in Gelderland en Overijssel die verkeersveiligheid voor hun inwoners belangrijk vindt en de acties op straat faciliteert. De campagne duurt tot het einde van het jaar.

Fietsverlichtingscampagne 'Lightitup!'

Geef uw reactie over deze pagina

https://www.hofvantwente.nl/actueel/nieuws-en-persberichten/nieuwsbericht/archief/2018/11/artikel/fietsverlichtingcampagne-light-it-up-3450.html