Warme truien veroveren de basisscholen in de Hof

14 december 2018 11:04

Vrijdag 14 december en maandag 17 december worden de winnaars bekendgemaakt van de warme-truien-ontwerpwedstrijd. Deze wedstrijd is georganiseerd door HofPower, het schoolprogramma van de gemeente over duurzaamheid en techniek. Dit jaar zijn er maar liefst 551 ontwerpen ingestuurd door basisschoolleerlingen uit groep 3 tot en met 6. De jury heeft daaruit twee winnaars gekozen: één voor groep 3-4 en één voor groep 5-6.

In november kregen basisschoolleerlingen van groep 3 t/m 6 in Hof van Twente les over warmte. De leerlingen mochten na deze les een tekening maken met een ontwerp voor een warme trui. Deze wedstrijd wordt gedaan in de aanloop naar de Warme Truiendag. Die is op 15 februari 2019. De boodschap op die dag is 'eerst een warme trui aan, voor je de verwarming hoger zet'. De verwarming 1 graad lager scheelt al gauw 5% aan energie. Elk jaar is op 15 februari de landelijke Warme Truiendag. HofPower kiest er bewust voor om dit thema in november te doen, want dat is het begin van het stookseizoen.

Bekendmaking groep 5-6 in Diepenheim

De eerste uitreiking van de winnende trui in de categorie groep 5-6 vond vrijdag 14 december plaats in groep 6 op basisschool Stedeke in Diepenheim. Wethouder Wim Meulenkamp had de eer om de klas op dat moment te verrassen met de bekendmaking en prijsuitreiking aan de makers van de winnende trui. Deze trui is een combinatie van twee tekeningen en gemaakt door vier negenjarige leerlingen: Ella Hamer, Flint Paanakker, Tess Kloppenburg en Sarah El Wasif. Op de voorkant staat een wereldbol met rode rand, als een CO2-deken die de aarde opwarmt, en op de achterkant staat de tekst: ‘Doe eerst deze trui aan dan de verwarming’. Op Stedeke is veel aandacht voor duurzaamheid, zo zijn er met de hulp van Duurzaam Diepenheim in de herfstvakantie nog zonnepanelen geplaatst op het dak en op het dak van de sporthal.

Bekendmaking groep 3-4 in Goor

Op maandag 17 december reikt wethouder Pieter van Zwanenburg om 8.30 uur de prijs uit op basisschool Heeckeren in Goor aan de winnende trui in de categorie groep 3-4. Het ontwerp is een samenvoeging van tekeningen van drie  leerlingen uit groep 3: Collins Lual (6 jaar), Anniek Röttink (6 jaar) en Miloe Verschoor (7 jaar). Tijdens de gastles was het thema “De week van de metamorfose: Van schaap tot wol” en een schaap bleek een populair symbool voor wol voor lekkere warme truien. De drie mooiste schapen komen op de trui en de kinderen hebben zelf voor een gele basiskleur gekozen.

Truien bestellen

De jury van de Warme Truienwedstrijd bestaat uit Marianne Hutten (gastdocent over warmte), Nils Waanders (grafisch vormgever) en Chris Koens (wooncoach). Van 14 december tot 31 december zijn de winnende truien (en de truien van de voorgaande edities) tegen kostprijs te bestellen in zowel kinder- als volwassenmaten via www.warmetruien.nl. Alle 551 tekeningen en de winnende truien van de afgelopen jaren zijn te bewonderen in de hal van het gemeentehuis.

De winnende trui in de categorie groep 5-6 werd gemaakt door Ella, Flint, Tess en Sarah uit groep 6 van basisschool Stedeke in Diepenheim

Leerlingen Stedeke Diepenheim en Heeckeren, Goor

Bij foto 1: Basisschool Stedeke Diepenheim, hele klas;

Bij foto 2: Leerlingen basisschool Heeckeren, Goor;

Bij foto 3 : Collins, Anniek en Miloe van basisschool Heeckeren wonnen met hun ontwerp in de categorie groep 3-4.

Geef uw reactie over deze pagina

https://www.hofvantwente.nl/actueel/nieuws-en-persberichten/nieuwsbericht/archief/2018/12/artikel/warme-truien-veroveren-de-basisscholen-in-de-hof-3468.html