Overeenkomsten bouw integrale kindcentra getekend

06 februari 2019 12:20

Met de handtekeningen van Michel te Molder van Klaassengroep BV en wethouder Pieter van Zwanenburg, werd donderdag 31 januari 2019 het officiële startsein gegeven voor de bouw van twee integrale kindcentra in Delden en Markelo. De plannen voor de bouw van deze kindcentra zijn gemaakt samen met de projectpartners: OPO Hof van Twente, Stichting Brigantijn (voorheen KOMT en Marcant-BSV) , de stichting Kinderopvang Hof van Twente en het consultatiebureau van de GGD. Het integraal kindcentrum in Markelo biedt straks onderdak aan de leerlingen van de basisscholen De Welp en De Zwaluw. In Delden wordt een integraal kindcentrum gebouwd voor de leerlingen van de Twickeloschool, de Toonladder en de Ranninkschool. Op beide locaties komt eveneens een vestiging van Kinderopvang Hof van Twente, het consultatiebureau van de GGD en zorgpartners zoals logopedie en kinderfysiotherapie, zodat beide kindcentra opvang en zorg bieden aan kinderen tussen 0 en 14 jaar. De bouw van het kindcentrum in Delden begint rond 1 april; de bouw in Markelo rond 1 juli. Met de bouw van beide centra is een totaalbedrag van 12,5 miljoen euro gemoeid. 

De ontwerpen voor beide nieuwe kindcentra zijn klimaatneutraal, aardgasloos en er wordt gewerkt aan een zo optimaal mogelijk binnenklimaat met een goede verbinding met een natuurlijk speel- en leerplein. Beide gebouwen worden gekenmerkt door een hele hoge GPR-score*) van gemiddeld een 9. In beide ontwerpen worden duurzame innovaties toegepast. Zo wordt het nieuwe gebouw in Delden gekoeld door middel van geluidsgolven. Wethouder Pieter van Zwanenburg noemt deze innovatie: ‘Uniek in de wereld.’ Voor kindcentrum Markelo is de toepassing van zo’n specifieke innovatie nog in onderzoek.

De groene droom

Voor het opstellen van de beide ontwerpen is onder begeleiding van CNB Climate Neutral Building gekozen voor de aanbesteding van het eerste Europese innovatie partnerschap in de scholenbouw. In een interactief proces heeft het gemeentebestuur, samen met alle partners, waaronder Novel-T, Pianoo, de Provincie Overijssel, waardemaker Maurice Beijk en het consortium (architect RoosRos, aannemer Klaassengroep en installateur Rouweler) invulling gegeven aan de groene droom, gebaseerd op de drie uitgangspunten: slim, simpel en science. 

De samenwerking met het consortium voor de volgende fase is donderdag 31 januari bekrachtigd door het ondertekenen van een realisatie- en onderhoudsovereenkomst. Het consortium bouwt niet alleen de twee integrale kindcentra, maar zorgt ook voor het onderhoud van beide gebouwen voor een periode van circa 20 jaar. Meer informatie over de ‘groene droom’ is te vinden op de website: www.degroenedroom.nl.

Tijdelijke huisvesting leerlingen

In Delden komt het nieuwe kindcentrum op de plek van de huidige Twickeloschool. Hier zijn de drie betrokken scholen inmiddels al gefuseerd en huizen de leerlingen, totdat het nieuwe kindcentrum wordt geopend, in de panden van De Toonladder en De Ranninkschool.

Het nieuwe kindcentrum in Markelo komt op de plek waar nu de openbare basisschool De Zwaluw staat. Deze leerlingen worden tijdelijk gehuisvest in het voormalige Countusgebouw, aan het Burg. de Beaufortplein. 

*) GPR-score is de norm voor de duurzaamheidsbeoordeling van gebouwen)

Impressies van RoosRos Architectuur

Impressies van RoosRos Architectuur

Geef uw reactie over deze pagina

https://www.hofvantwente.nl/actueel/nieuws-en-persberichten/nieuwsbericht/archief/2019/02/artikel/overeenkomsten-bouw-integrale-kindcentra-getekend-3507.html