Drukbezochte bijeenkomst dementievriendelijk

15 mei 2019 09:35

Maandagavond 13 mei heeft in De Bebsel in Goor een bijeenkomst plaatsgevonden over ‘samen dementievriendelijk’. Deze bijeenkomst was de start van het traject om van Hof van Twente een dementievriendelijke gemeente te maken.

In de goedgevulde zaal hebben zo’n 100 aanwezigen diverse sprekers en interviews voorbij zien komen. Zo begon de avond met het interviewen van de echtgenoot en de dochter van een mevrouw met dementie. Zijn persoonlijke verhaal maakte veel indruk op de aanwezigen en maakte duidelijk dat dementie ook jonge mensen kan treffen.
Vervolgens lichtte Jeannet Smulders van Alzheimer Nederland cijfers en informatie over dementie toe. De cijfers liegen er niet om, dementie is een snel groeiende ziekte. Het is de verwachting dat het aantal mensen met dementie in 2040 is verdubbeld ten opzichte van de huidige situatie. Tenslotte werd de eigenaar van de Spar uit Diepenheim geïnterviewd, Albert Jan Kleis. Hij motiveerde andere ondernemers om, net als de Spar, het eigen personeel een dementietraining te laten volgen.

Tussendoor speelde het theaterduo ‘Poeder en Plusj’ herkenbare situaties na die mensen met dementie kunnen tegenkomen.

Aan het eind van de avond hebben veel aanwezigen de intentieverklaring ondertekend om met elkaar een dementievriendelijke samenleving te zijn. Als eerste ondertekende Pieter van Zwanenburg, wethouder Sociaal Domein, de intentieverklaring. De gemeente is van plan om de medewerkers aan de publieksbalie een training te laten volgen waarbij wordt geleerd hoe je dementie kan herkennen en hoe je omgaat met iemand met dementie.

foto van de zaal

Geef uw reactie over deze pagina

https://www.hofvantwente.nl/actueel/nieuws-en-persberichten/nieuwsbericht/archief/2019/05/artikel/drukbezochte-bijeenkomst-dementievriendelijk-3586.html