Basisschool De Zwaluw winnaar Textiel Race Twente

Vier weken lang hebben kinderen van tien basisscholen door heel Twente meegedaan aan de strijd tegen verspilling van oud textiel. Oftewel: de Twente Textiel Race. Kinderen hebben textiel ingezameld en kledingstukken gerepareerd of iets nieuws gemaakt van oud textiel. De Zwaluw heeft deze bijzondere race gewonnen! Gefeliciteerd!

Kilo’s en reparaties

Basisschool De Zwaluw uit Markelo is er met de winst vandoor gegaan door het inzamelen van 3641 kg en 43 reparaties. De gemeente is natuurlijk heel trots op dit resultaat en feliciteert de beide groepen 8 van OBS de Zwaluw! Ook de leerlingen van IKC Magenta uit Delden verdienen een pluim! Zij hebben de afgelopen weken net zo fanatiek ook ongelooflijk veel oud textiel verzameld, zoals kleding, schoenen, knuffels, tafellakens en gordijnen. De gemeente wil de leerlingen van OBS de Zwaluw en IKC Magenta dan ook allebei heel erg bedanken voor hun fanatieke inzet!

Oud textiel hoort in de textielcontainer om te kunnen recyclen en hergebruiken

De boodschap van de Twente Textiel Race is heel duidelijk: gooi geen textiel bij het restafval! De helft van het oud textiel wordt door Nederlanders bij het restafval gegooid. Dat is zonde! Het kan dan namelijk niet hergebruikt of gerecycled worden. Waar moet oud textiel wel naartoe? Met oud textiel kan iemand anders blij worden gemaakt (familie, vrienden, kringloopwinkel), het kan mogelijk nog gerepareerd worden en als het toch wordt weggegooid, doe het dan in de textielcontainer (en dus niet bij het restafval). Omdat deze boodschap zo belangrijk is, start in september een 2e editie van de Twente Textiel Race: opnieuw gaan 10 basisscholen uit Twente met elkaar de strijd aan. Wie gaat de opvolger van OBS de Zwaluw worden? Eén ding is zeker: dat gaat weer spannend worden!

Fotograaf Eric Brinkhorst