Toespraak uitreiking Koninklijke onderscheiding W.A. Soerjadi

Toespraak uitreiking Koninklijke onderscheiding aan de heer W.A. Soerjadi door burgemeester drs. H.A.M. Nauta-van Moorsel d.d. zaterdag 30 juli 2022 na afloop van het Tuinconcert.

Dames en heren, excuses voor deze onverwachte interruptie na een ongetwijfeld prachtig tuinconcert door niemand minder dan de heer Wibi Soerjadi in zijn eigen tuin voor Villa Peckedam in ons mooie Stedeke. Als burgemeester van Hof van Twente maak ik graag even van de gelegenheid gebruik u allen welkom te heten in ons mooie Hof van Twente en het mooie Stedeke Diepenheim in het bijzonder. Beste meneer Soerjadi, u woont inmiddels al een aantal jaren op deze prachtige plek maar we hebben nog niet eerder het genoegen gehad elkaar te ontmoeten. Wel zie ik u en uw Dalmatiër Pepper af en toe voorbij rijden in Goor in één van uw mooie oldtime-auto’s. Zojuist heeft u een van uw jubileumconcerten verzorgd uit een reeks van tien. Een uitgesteld jubileum want vorig jaar al zat u maar liefst 40 jaar in het vak als concertpianist. En dat op uw nog jonge leeftijd…

Van harte gefeliciteerd met deze bijzondere mijlpaal.

Meneer Soerjadi, als geen ander weet u een divers publiek te bereiken en u schroomt niet om, naast traditionele werken, ook de uitdaging aan te gaan om eigen composities en hedendaagse muziek ten gehore te brengen. U spant u in om klassieke muziek voor iedereen toegankelijk te maken en kan worden gekwalificeerd als een fenomeen, top virtuoos en veelzijdig componist.

U heeft in uw carrière opgetreden met vele gerenommeerde orkesten, waarvan The Hague Philharmonic, Rotterdam Philharmonic en The London Philharmonic slechts enkele voorbeelden zijn. 27 jaar achtereen heeft u in de Grote Zaal van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam kerstrecitals ten gehore gebracht, met steevast een uitverkochte zaal. Heel bijzonder en tevens de langst lopende traditie van een solo-artiest in deze zaal.

Uw robijnen jublieum viert u nu, een jaar na dato, in uw eigen tuin. Voor uw 30-jarig jubileum reisde u destijds (2011) af naar Amerika waar u in de Carnegie Hall in New York vijfmaal een staande ovatie ontving voor uw compositie 'Amor & Psyche'. Een werk dat u componeerde in de tijd dat uw gehoor u in de steek liet. Gelukkig is dat weer goed gekomen. Naast de Carnegie Hall stond u ook op andere prestigieuze plekken als het Konzerthaus und Musik Verein in Wenen en de Musikhalle Hamburg.

In 2012 reisde u af naar Indonesië om daar onder andere masterclasses aan pianotalenten te geven.
U vertegenwoordigde Nederland in verschillende internationale events, werd onder andere uitgenodigd door toenmalig Koningin Beatrix bij het staatsbezoek aan Slowakije in 2007 en gaf ook daar masterclasses aan enkele veelbelovende muziekstudenten.

Gesteld mag worden dat u uw vak heeft vernieuwd en aantrekkelijk heeft gemaakt voor toekomstige generaties van pianisten, door op een unieke manier bruggen te slaan tussen uiteenlopende muziekgenres, artiesten, muziekstijlen, films, games en de sportwereld, zonder daarbij concessies te doen aan uw vakmanschap en artistieke integriteit. Om dit te bereiken ging u regelmatig de samenwerking aan met bekende popartiesten, bands, dj's, instrumentalisten, componisten en filmstudio's als Disney.

U bracht uiteenlopende muziekgenres samen door als componist originele muziek en bewerkingen te schrijven op het grensvlak van klassiek en modern en die stukken vervolgens uit te voeren voor een breed, gemêleerd publiek van jong en oud. Hiermee heeft u de weg vrijgemaakt voor klassieke musici om zich door veelzijdigheid, collegiale samenwerking en originaliteit te onderscheiden van traditionele musici.

Zo componeerde u in de periode 2007-2008 kürmuziek voor Anky van Grunsven en haar paard Salinero, waarmee zij in 2008 de gouden medaille op de Olympische Spelen wist te behalen. Er werd een tien behaald voor de op maat gemaakte kürmuziek.

Bij 'The Queen Experience' in het GelreDome bracht u in 2011 een compositie ten gehore bestaande uit nummers van de rockband Queen en in 2015 componeerde u het dancenummer 'Undaunted' welke op nummer 1 heeft gestaan in de iTunes Dance Chart. In 2017 volgde een bijzondere samenwerking met de rapper Frenna.

Sinds 2020 treedt u op in theaters met uw pianoconcert ‘Wibi @ the Movies’, waarvoor u speciale bewerkingen componeerde van filmmuziek. U gebruikt klassieke technieken om de huidige filmmuziek als klassieke werken te laten klinken en brengt hiermee klassieke muziek naar een breed publiek.

Daarnaast bent u een welkome gast in talkshows, talentenprogramma's, spelprogramma's en live-uitzendingen op radio en televisie en had u in 2011 zelfs uw eigen tv-programma ‘Onder Wibi’s Vleugels’, waarin u zes voormalige pianisten onder uw vleugels nam om hen weer het vertrouwen te geven en hun talent weer nieuw leven in te blazen.

Jureren deed u in 2014 bij het programma ‘Het Orkest van Nederland’ en in 2019 bij de talentenshow ‘Superkids’. In 2004 kreeg u het beheer over een museumcollectie van memorabilia en historische objecten die verband houden met de componisten Franz Liszt en Frédéric Chopin. Ook heeft u sinds u begon met pianospelen een grote collectie zeldzame partituren verzameld, waaruit u regelmatig put bij de samenstelling van uw concertprogramma's. Hierdoor heeft u al menig onbekend werk aan de vergetelheid weten te onttrekken en in enkele gevallen zelfs populair gemaakt. Hiermee draagt u bij aan het behoud van cultureel erfgoed.

U behaalde vele nationale en internationale prijzen en al uw cd's en dvd's zijn meervoudig bekroond met goud en/of platina, wat een unicum is in de klassieke muziek.

Daarnaast zet u zich sinds 2013 in voor de Stichting Save and Protect Our TreasureS, Stichting SPOTS. Een stichting die zich inzet voor het beschermen van wilde katachtigen. U bezocht projecten in Namibië en geeft liefdadigheidsconcerten ten behoeve van de stichting. In 2018 is daar de Stichting Méér Muziek in de Klas bijgekomen waar u als ambassadeur en jurylid aan verbonden bent. We weten allemaal dat onze Koningin deze Stichting ook een warm hart toedraagt.

Beste heer Soerjadi, bij uw 25-jarig jubileum in 2007 heeft mijn collega Koos Janssen van de gemeente Zeist u eervol in het zonnetje gezet met een Koninklijke onderscheiding vanwege uw muzikale carrière. U werd destijds benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Nu mag ik u in een Koninklijk zonnetje zetten. Zijne Majesteit de Koning heeft u namelijk bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Van harte gefeliciteerd en graag een warm applaus voor de heer Soerjadi.