Lees hier de column van burgemeester Ellen Nauta

Burgemeester Ellen Nauta schrijft sinds 2022 maandelijks voor het Hofweekblad. Lees hier de editie van de maand september.

Nooit af en nooit genoeg

Ik wens dat u deze column leest na een welverdiende vakantie. Of u nu in Italië, Oostenrijk of thuis was, overal was het heet en droog. En overal werd er geworsteld met steeds hogere energieprijzen en stijgende prijzen van boodschappen, waardoor steeds meer mensen in problemen komen. Het woord crisis valt wel ergens elke dag in elk land. Oplossingen, die er dringend moeten komen, zijn er nog niet.

Wat mij daarbij opvalt is dat het gevoel van crisis wordt verergerd door steeds wisselende informatie. Elke dag een ander inflatiecijfer en koopkrachtplaatje, elke dag andere aantallen vluchtelingen die een veilige plek nodig hebben, elke dag andere prijzen op ons kassabonnetje. Soms denk ik boeren nu nog beter te begrijpen als zij vragen om duidelijkheid over de eisen die op hen afkomen. Hoe krijgen we duidelijkheid, zodat we niet meer hoeven te schrikken van de “dagkoersen”?

Diep in ons hart weten we dat die duidelijkheid niet kan worden gegeven, althans nog niet. Want niemand weet wanneer die vreselijke oorlog in de Oekraïne stopt, niemand weet wanneer we in staat zijn om de klimaatcrisis echt op te lossen. Er zijn simpelweg teveel onzekerheden.

Het enige wat we kunnen doen, is in elk geval communiceren wat we wel weten en elkaar daarover zo duidelijk mogelijk te informeren. Ik moest daaraan denken toen er werd gevraagd om duidelijkheid over het aantal vluchtelingen dat wij in Delden gaan opvangen. Het enige dat ik als uw burgemeester kon zeggen, is dat ik dat niet wist. Het enige dat ik weet is dat we langer zullen gaan opvangen en dat we er rekening mee moeten houden dat we in onze gemeente meer mensen zullen gaan opvangen. Dat we in de Hof ernaar streven om die opvang te spreiden over onze kernen. Omdat kleinschaligheid beter bij ons past dan grootschalige opvang. Een onbevredigend antwoord? Jazeker, maar wel het enige dat er nu is. Communicatie is nooit af en nooit genoeg.

Toen ik sprak met de vaders en moeders die nu met hun gezin in Delden worden opgevangen, hoorde ik dezelfde behoefte aan duidelijkheid. Wanneer zou er nieuws zijn over de status? Mogen ze blijven? Ook voor hen is communicatie nooit af en nooit genoeg. Vermoeide vaders en moeders zien hun kinderen spelen in de sporthal en krijgen daardoor wat rust. Even een plek waar ze niet gelijk weer verder moeten, na een lange vlucht voor oorlog en achtervolging. We kunnen er trots op zijn dat wij hen die veilige plek in onze Hof kunnen geven. Ik weet dat niet iedereen er zo over denkt, maar ik wil u graag vertellen hoe ik erover denk. Dat hoort bij eerlijke communicatie. Ik ga er graag over in gesprek met u, want je kunt nooit genoeg met elkaar praten over zulke belangrijke zaken. Het is immers nooit af.