Week van de Asbestvrije Schuur

Van maandag 12 t/m zondag 18 september 2022 is de Week van de Asbestvrije Schuur. Gemeente Hof van Twente doet mee aan de week van de asbest vrije schuur. Inwoners van de Hof die een asbestdak hebben dat kleiner is dan 35 m2 kunnen zich in deze week aanmelden (onderaan deze pagina) om samen met de buurt of zelfstandig hun asbestdak van de schuur te verwijderen. 

Waarom kiezen voor een gezond dak? 

Op een schuur met een dak van vóór 1994 kan asbest zitten Weer en wind zorgen ervoor dat asbestvezels vrijkomen uit oude asbestdaken. Deze kankerverwekkende vezels komen in de lucht en op de grond terecht. Steeds meer eigenaren verwijderen hun asbestdak en kiezen daarmee voor een gezond dak. 

Gemeente Hof van Twente ziet graag dat inwoners hun asbestdak verruilen voor een gezond dak. Om inwoners te stimuleren komt er naast de subsidieregeling voor verwijdering van asbestdaken en het “Doe het zelf asbest verwijderpakket” binnenkort ook een stimuleringsregeling ‘regentonnen, afkoppelen hemelwater en aanleg groenblauwe daken’. Deze regelingen zijn stapelbaar, dat wil zeggen dat u gebruik kunt maken van meer regelingen tegelijk. 

Zelf verwijderen

In Hof van Twente zijn veel schuurtjes voorzien van asbestdaken. Onder bepaalde voorwaarden, mag een particulier tot maximaal 35 m2 geschroefde, asbesthoudende, hechtgebonden dakplaten zelf verwijderen. Welke voorwaarden dit zijn leest u op de website van gemeente Hof van Twente. Voordat u begint met verwijdering van de dakplaten, dient u eerst een sloopmelding in te dienen via het Omgevingsloket. Met deze melding laat u de gemeente Hof van Twente weten dat u van plan bent om een asbestdak te verwijderen. Zodra u de goedkeuring per brief heeft ontvangen, kunt u beginnen met het verwijderen van het asbestdak. Op vertoon van de goedkeuringsbrief kunt u een “Doe het zelf asbest verwijderpakket” ophalen bij de receptie van het gemeentehuis. Het pakket is geschikt voor 2 personen en bevat materialen om veilig te kunnen werken. Daarnaast kunt u met de brief en uw milieupas het asbest gratis (tot 0,5 m3) storten bij het Milieupark bij Bruins & Kwast. 

Graag samen doen, blijkt uit enquête 

Uit een enquête onder eigenaren van een asbestdak in Hof van Twente blijkt dat: 

  • 77,8% van de mensen met een asbestdak van plan is dat te verwijderen; 
  • 53% van de mensen dat graag in buurtverband wil doen. 

Succesvolle actiedag ‘asbestvrije schuur of carport’  

Vorig jaar tijdens de Week van de Asbestvrije Schuur hebben bewoners van de wijk De Whee in Goor de asbestdaken op hun schuurtjes en carport vervangen. Buurtbewoners zijn samen aan de slag gegaan met het asbestdak van hun schuurtje of carport. De gemeente regelde beschermende kleding en verpakkingsmateriaal en speciaal voor deze actie ook de sloopmeldingen en afvoer van het asbest. De buurtactie ‘asbestvrije schuur of carport’  was een groot succes. 

Speciale acties in de week van de asbestvrije schuur van 12 – 18 september! 

Insectenhotel 

Aangemeld in de week van 12 - 18 september? Als cadeautje krijgt u een leuk insectenhotel voor in uw tuin.

Ophalen asbest

Bij de eerste 5 buurten die zich in de week van 12 - 18 september aanmelden, zorgt de gemeente ervoor dat het asbest wordt opgehaald. Dat scheelt een rit naar het afval brengpunt. 

Waarom een insectenhotel als cadeautje 

Alle mensen die zich in de actieweek melden om op korte termijn zelf de asbestdaken van de schuurtjes te verwijderen, krijgen als cadeautje een insectenhotel. Diverse insecten vinden daar een schuilplaats en zo wordt de biodiversiteit meteen een handje geholpen. Insecten zijn belangrijk bij het bestuiven van bloemen en planten. Biodiversiteit is goed voor een gezonde leefomgeving. 

Aanmelden

Heeft u een schuurtje met een asbestdak kleiner dan 35 m2? Bent u van plan om dit dak zelf te verwijderen of wilt u dit samen met uw buurt doen? Meldt u zich dan aan tijdens de Week van de Asbestvrije Schuur door een mail te sturen naar info@hofvantwente.nl onder vermelding van ‘Week van de Asbestvrije Schuur 2022’. Laat uw naam, adres en telefoonnummer achter, dan nemen wij contact met u op.

Meer informatie 

Op de website van www.milieucentraal.nl/asbestdak staat informatie en diverse filmpjes over het zelf veilig verwijderen van een asbestdak. Informatie over de nieuwe stimuleringsregeling groen/blauwe daken kunt u binnenkort ook vinden op onze website. 

Heeft u vragen over verwijdering van asbestdaken? Neemt u dan contact op met Carla Jorritsma-Lammers via c.jorritsma@hofvantwente.nl. Voor vragen over de Stimuleringsregeling ‘regentonnen, afkoppelen hemelwater en aanleg groenblauwe daken’ kunt u contact opnemen met Gerrit de Leeuw via g.deleeuw@hofvantwente.nl. Liever telefonisch contact? Dat kan ook via 0547-858585. Wij helpen u graag op weg!