U hebt (r)ookmelders in huis. Dank u wel!

Steeds meer Twentenaren hebben rookmelders in huis hangen. Daar is Brandweer Twente heel blij mee. Ontstaat er brand, dan heeft u meer tijd om te vluchten en kan de brandweer zich richten op het blussen van de brand. Zo zorgen we samen voor een veiliger Twente. Dus dankuwel! Dat u ook rookmelders hebt hangen. Juist nu de koude wintermaanden eraan komen!

Door de hoge gasprijzen zoeken steeds meer mensen naar alternatieve manieren om hun woning te verwarmen. “Begrijpelijk, maar we maken ons er ook zorgen over. De risico's op brand nemen hierdoor toe”, vertelt Mariska Achtereekte, sectorhoofd Brandveiligheid. “Het is dus ontzettend belangrijk om in uw woning voldoende rookmelders op te hangen. Een eenvoudige actie, met een groot effect", geeft ze aan. Deze maand vraagt Brandweer Twente daarom extra aandacht voor brandveiligheid en rookmelders tijdens de Nationale Brand Preventie Weken van 1 t/m 31 oktober 2022. 

Waar kunt u het beste rookmelders ophangen? 

Vanaf juli 2022 is een rookmelder op elke etage van uw woning wettelijk verplicht. Maar wat dacht u van uw woonkamer waar u extra kaarsjes hebt aangestoken op de vensterbank, uw slaapkamer waar uw elektrisch dekentje uw bed voor verwarmt, of uw werkkamer waar een elektrisch of petroleum kacheltje de ruimte opwarmt? Deze alternatieve manieren van uw huis verwarmen zorgen ervoor dat het risico op een brand omhoog gaat. Pas daarom goed op en zorg voor rookmelders in dit soort ruimtes, zodat u op tijd gealarmeerd wordt bij brand. Doe de rookmelderwijzer op www.rookmelders.nl/rookmelderwijzer en ontdek waar rookmelders in uw woning essentieel zijn. Kijk ook op www.rookmelders.nl voor meer informatie over het onderhoud van rookmelders.

Vier tips voor (brand)veiliger wonen in de winter

  • Zorg voor voldoende ventilatie van de ruimte bij gebruik van een (petroleum)kachel of open haard. Hang hier ook CO melders aan het plafond! 
  • Houd brandbaar materiaal uit de buurt van kachels en kaarsen
  • Laat uw schoorsteenkanaal vegen en stook volgens de Zwitserse stookmethode.

Maak kans op 1 van de 10 brandweer-verrassingspakketten

De brandweer bedankt u! Wie bedankt u? Bijvoorbeeld uw zoon/dochter omdat ze u geholpen hebben thuis rookmelders op te hangen. Of uw buurman voor het laten vegen van zijn schoorsteenkachel. Of wilt u iemand een duwtje geven om eindelijk eens rookmelders op te hangen. Reageren kan op de Facebookpagina van Brandweer Twente of mail naar brandveiligheid@brandweertwente.nl met onderwerp ‘Actie rookmelders'. Laat weten wie u bedankt en waarom. De winactie loopt tot 31 oktober 2022.