Anders maaien voor meer biodiversiteit

Gemeente Hof van Twente maait bermen en sloten anders dan voorheen. Dit doen we om ervoor te zorgen dat meer soorten planten en dieren een kans krijgen om te leven en te groeien. We werken dus aan een betere biodiversiteit. 

Elke berm zijn eigen soorten

Een ecoloog heeft de bermen en sloten onderzocht. In elke berm of sloot leven verschillende dieren en planten. Dat vraagt om verschil in beheer. De ecoloog heeft voor elke berm en sloot een advies opgesteld. Op dat advies wordt het maaien in Hof van Twente afgestemd. 

Wat u hiervan merkt 

  • Er komen meer soorten planten en dieren voor in berm en sloot. Vaak zijn de soorten belangrijk voor elkaar. 
  • Delen van de berm en sloot worden bij het maaien overgeslagen en pas een volgend seizoen weer gemaaid. Het kan dus zijn dat verderop wel gemaaid is en bij u niet, of andersom.
  • Niet langs alle wegen wordt op dezelfde manier gemaaid. De berm wordt op sommige plekken voor een klein deel gemaaid en op andere plekken helemaal. Voor elke berm en sloot geldt een aparte werkwijze. 
  • De person op de maaimachine houdt zich aan ons maaischema. 

Maai niet zelf

We zien soms dat mensen in het buitengebied onze bermen en sloten maaien. Vaak wordt dit uit verzorgingsoogpunt gedaan. Dat is begrijpelijk maar niet goed voor de planten en dieren die we graag terug willen zien. Deze soorten zijn vaak ook goed voor akkers of weiden in de buurt! 

Wilt u bepaalde stukken bijvoorbeeld bij de huiskavel toch zelf blijven maaien, om wat voor reden dan ook, neem dan even contact met ons op.

Meer informatie

Op onze website vindt u naast het programma biodiversiteit Kleur-Rijk-Leven nog meer informatie over biodiversiteit en groen in het algemeen. Ook leest u wie er allemaal actief zijn op dat gebied in Hof van Twente en wat u zelf kunt doen aan een betere biodiversiteit. 

Vragen of contact

Heeft u vragen over biodiversiteit of over het maaibeheer van gemeente Hof van Twente dan kunt u mailen naar info@hofvantwente.nl of bellen naar 0547- 85 85 85 en vragen naar de afdeling Leefomgeving. Voor vragen over de uitvoering van de werkzaamheden kunt u contact  opnemen met Daan Boerrigter 06-27202628 / daanboerrigter@idverde.nl