Maak met waardplanten van uw tuin een kraamkamer

Natuur voor Elkaar, de Groene Loper en gemeente Hof van Twente zijn vorige week gestart met de actie: ‘Planten van waarde’. Waardplanten zijn voedzame planten waar bijen en vlinders niet alleen van eten, maar dienen ook als schuilplek en kraamkamer. Voor inwonersinitiatieven in onze gemeente zijn er 75 plantpakketten beschikbaar. 

Planten van waarde voor inwonersinitiatieven 

In gemeente Hof van Twente krijgen bewonersinitiatieven met minimaal drie inwoners korting op de biologische waardplantpakketten. Mits deze planten op openbaar toegankelijke plekken worden geplant, of zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Zo kunnen - behalve bijen, vlinders en andere insecten - ook de bewoners en bezoekers ervan genieten. 

Kraamkamers voor vlinders en bijen 

Wanneer is een plant een waardplant? U noemt een plant een ‘waardplant’ als deze noodzakelijk is voor het voortbestaan van vlinders of wilde bijen. Vlinders leggen namelijk hun eitjes op de waardplanten. Zodra deze uitkomen, eten de rupsen hun buik vol aan de plant. Het woord waardplant komt dan ook van ‘waard’, oftewel de gastheer in de herberg.  

Aanmelden voor de actie 

Er liggen bij de Groene Loper Hof van Twente 75 plantpakketten klaar. De eerste twee pakketten schaft u aan met een eigen bijdrage van €5,00 per pakket. Geef uw bestelling direct door via het aanmeldformulier op de website van de Groene Loper en ontvang deze tijdens de jaarlijkse Dag van het Groen op 27 oktober bij Herberg de Pot in Markelo.

Keus uit verschillende waardplantpakketten  

De Groene Loper Hof van Twente heeft drie pakketten samengesteld: onbespoten, biologische en inheemse waardplanten. Inheemse planten komen van oorsprong in ons land voor. Inheemse insecten, wilde bijen, vlinders en zelfs vogels zijn het best aangepast op deze planten. Zo legt de koninginnenpage haar eitjes graag op de bladeren van wortelplanten, venkel en pastinaak. En de keizersmantel heeft een voorkeur voor bosviooltjes. 

Rad van Fortuin op de weekmarkten

De Groene Loper Hof van Twente reist momenteel langs de lokale weekmarkten. Kom langs op 8 juni in Diepenheim, op 11 juni in Hengevelde, op 20 juni in Markelo, op 28 juni in Delden of op 7 juli op de Heerlijke Markt in Diepenheim. Win informatie in om uw tuin of erf nog natuurrijker te maken en maak kans op een waardplant of regenton bij het Rad van Fortuin. Kijk voor meer informatie op de website  www.groeneloperhofvantwente.nl