Wat is het effect op de buurt nu Tuindorp groener is geworden? Buurtbewoner Tony Heinhuis woont al sinds zijn jeugd in Tuindorp en keerde twaalf jaar geleden terug: “Ik speelde toen ook al op het speelveldje dat er nu nog is.” Buurtbewoners hadden in dit deel van de wijk last van onkruid op het versteende plein, en het plan van de gemeente om de wijk groener te maken was volgens Tony een mooi idee om dat te veranderen. In maart 2022 kreeg hij een uitnodiging om mee te denken over de vergroening in de wijk, dat liet hij zich geen twee keer zeggen: “Het voelt goed om te merken dat de gemeente onze ideeën ook echt meeneemt. Zo is mijn idee om zwarte, lage bandjes om de tuinen heen te leggen bijvoorbeeld, ook daadwerkelijk uitgevoerd. Kijk maar, iedere tuin heeft dit.”
Nadat er geluiden uit de buurt kwamen dat er behoefte was aan vergroening, nam de gemeente initiatief. Er moest een aanpassing van de riolering komen in dit deel van de wijk, wat volgens wijkregisseur Liesbeth de Boer de perfecte kans bood om ook groene stappen te zetten. In maart 2022 organiseerden de gemeente, Salut en de Groene Loper een bijeenkomst in ’t Badhoes om buurtbewoners mee te nemen in hoe de wijk groener te maken. Liesbeth: “De eerste bijeenkomst was op het pleintje, toen is het echt begonnen. Als gemeente hebben we destijds samen met de Groene Loper en welzijnsorganisatie Salut een kraampje neergezet om bewoners te informeren over onze plannen en om informatie van de bewoners op te halen.”
Samen met de buurt groene ideeën opdoen
Later volgden meer bijeenkomsten. “Als buurtbewoners werden we goed meegenomen in de plannen”, vertelt Tony. “Tijdens een bijeenkomst georganiseerd door de Groene Loper konden buurtbewoners ideeën opdoen voor groenere tuinen, en dankzij uitleg van de Groene Loper begrepen we beter welke invloed het aanleggen van groene tuinen heeft op de klimaatbeheersing.” Ook de ontwerpschetsen voor de verdere vergroening van de omgeving werden voorgelegd, zoals de komst van een groene wadi om het grondwater vast te houden. “Daarbij was het mooi dat we gebruik konden maken van de provinciale subsidie Natuur voor Elkaar voor de inrichting van de tuinen,” vult Liesbeth aan.
Tony is vooral blij met hoe de buurtbewoners zijn meegenomen in het hele verhaal: “In ’t Badhoes kregen we aan de hand van tekeningen te zien hoe de groene omgeving er straks uit zou komen te zien en mochten we aangeven wat we anders wilden. Mooi dat een ontwerpbureau, hovenier, de gemeente, Salut en Viverion samenwerkten om dit voor ons te doen.”
Zelf kiezen uit vier verschillende tuintjes
In een van de laatste bijeenkomsten nam de hovenier de bewoners mee in hoe de tuinen eruit kwamen te zien; hij bracht verschillende plant- en grassoorten mee en vertelde over de verschillende oranje, paarse of blauwe bloemen. Als buurtbewoner mocht Tony zelf een tuintje uit vier kiezen. Hij ziet nu dagelijks wat de planten en bloemen doen voor de insecten. Er komen vaker vlinders en hommels: “Ik ben geen vlinderfanaat die meedoet aan de tuintelling, maar herken de vlinders wel. De dagpauwoog en citroenvlinder keren bijvoorbeeld regelmatig terug in mijn tuin.”
“Als je een mooi tuintje hebt, wil je die ook graag bijhouden,” vertelt Tony. Hij onderhoudt niet alleen zijn eigen tuintje, maar ook die van zijn 83-jarige buurvrouw: “Ik snoei de margrietjes vlak voor de winter in haar tuin, zodat ook haar tuin op tijd winterklaar is.”
Buurtbankjes brengen buurt bij elkaar
Sinds vorig jaar staan er nieuwe bankjes, met de typische Tuindorp-uitstraling. De oude bankjes, van 30 jaar oud, waren echt aan vervanging toe. Daarom kreeg de hele wijk nieuw bankjes, precies zoals ze vroeger in de jaren zestig waren. Tony herkent ze nog uit zijn jeugd. Ze zijn nu alleen duurzamer, gemaakt van hardhout waardoor ze langer meegaan: “Die kunnen wel weer 30 jaar mee!” lacht Tony.
“De bankjes stimuleren dat we als buurt meer buiten zitten. De buurvrouw en andere bekenden komen regelmatig bij ons zitten.” Ook het contact met de rest van de buurt is toegenomen. De bankjes spelen hierin een belangrijke rol; ze bevorderen de sociale verbinding in de wijk. “Mooi wat een bankje hierin kan doen.”
Als Tony naar buiten kijkt, merkt hij ook wat de groene aanblik met hem doet: “Ja, je wordt er vrolijker van.”