We houden Hof van Twente zo veilig mogelijk. Hierbij hoort ook de digitale veiligheid van inwoners. Digitale criminaliteit, ofwel cybercrime, neemt steeds meer toe. Onder cybercrime verstaan we delicten die online gepleegd worden, zoals internetoplichting, afpersing via e-mail en phishing.
Waar we ons voeger alleen zorgen hoefden te maken over de eigen veiligheid en die van de omgeving, vragen we tegenwoordig ook aandacht voor de digitale veiligheid van de inwoners van onze gemeente. Helaas is digitale veiligheid niet te garanderen, maar u kunt zich wel wapenen tegen digitale criminaliteit. De gemeente Hof van Twente zet zich in om bewoners en bedrijven weerbaar te maken tegen cybercrime. Want zo houden we Hof van Twente ook digitaal veilig.
Cybercrime is enorm toegenomen. Naast berichten over oplichting aan de deur zijn er vooral veel meldingen van phishing, WhatsApp-fraude en aanvallen met gijzelsoftware. Bijvoorbeeld:
Op deze pagina en op www.veiliginternetten.nl informeren we u over hoe u uzelf op het internet beschermt tegen kwaadwillenden.
Bent u of is iemand in uw omgeving slachtoffer geworden van digitale criminaliteit? Of kent u personen die zich bezighouden met criminele digitale activiteiten? Doe dan aangifte bij de politie via politie.nl of bel 0900 8844 of ga naar het politiebureau. U kunt ook anoniem melding maken van cybercrime bij Meld Misdaad Anoniem: telefoonnummer 0800 7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl.
Het is aan te raden om regelmatig een back-up te maken van uw persoonlijke bestanden. Mocht uw computer namelijk kwijt, beschadigd of besmet raken met een virus, dan kunt u uw bestanden altijd weer terugzetten op uw opgeschoonde of nieuwe apparaat.
Kijk op www.veiliginternetten.nl voor meer informatie.
De makkelijkste manier om uw computer up-to-date te houden is om dit automatisch te laten doen. Uw besturingssysteem controleert dan zelf of er nieuwe updates beschikbaar zijn. Het is verstandig om uw systeem up-to-date te houden. Niet alleen omdat updates de veiligheid verbeteren, maar ook omdat nieuwe versies extra functionaliteit bieden, sneller draaien en minder snel vastlopen.
Kijk op www.veiliginternetten.nl voor meer informatie.
Met een sterk wachtwoord op uw computer, tablet en smartphone beschermt u persoonlijke en belangrijke gegevens. Ook uw e-mailaccount en sociale media beveiligt u met een sterk wachtwoord. Want u wilt niet dat een vreemde uw persoonlijke gegevens kopieert of via uw smartphone uw Facebook-vrienden een ongepast bericht stuurt.
Kijk op www.veiliginternetten.nl voor meer informatie.
U kunt het hackers extra moeilijk maken door dubbele beveiliging in te stellen. Door het instellen van tweestapsverificatie voegt u een extra beveiligingslaag toe aan uw Whatsapp, e-mailaccount of internetaccount waar u gebruik van maakt. Hackers hebben dan aan uw gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet meer genoeg om toegang tot uw account te krijgen.
Kijk op www.veiliginternetten.nl voor meer informatie.
Een e-mail, SMS of betaalverzoek met een foute link erin is een veelgebruikte manier om uw gegevens te achterhalen of u over te halen om geld over te maken. Klik ook nooit op een link in een e-mail die u niet vertrouwt en open geen bijlages. Als u dit wel zou doen, wordt er ongemerkt op uw computer een kwaadaardig programma geïnstalleerd.
Kijk op www.veiliginternetten.nl voor meer informatie.
Een openbaar wifi-netwerk gebruiken van bijvoorbeeld een café, vliegveld of bus is nooit helemaal veilig. Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens. Maak van je mobiele telefoon een hotspot en gebruik de data van je mobiele abonnement. Dat kost geld, maar is wel veel veiliger.
Kijk op www.veiliginternetten.nl voor meer informatie