Op woensdag 16 maart 2022 is de verkiezing voor de leden van de gemeenteraad van de gemeente Hof van Twente. De coronapandemie brengt met zich mee dat er extra maatregelen moeten worden genomen om veilig te kunnen stemmen. De gemeente neemt vanwege het coronavirus maatregelen om te zorgen dat u veilig kunt stemmen.
Vergeet uw stempas(sen) en identiteitsbewijs niet. Zonder deze documenten mag u niet stemmen. Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn.
In model N-11 (vaststelling aantal stemmen in gemeente) vindt u de stemtotalen van de gemeente Hof van Twente. Dat zijn alle in Hof van Twente uitgebrachte stemmen en de verdeling van die stemmen over de partijen en kandidaten. Een bestand met de tellingen van alle stembureaus in Hof van Twente is ook beschikbaar in csv-formaat.
In het Model P-22-2.pdf vindt u het proces verbaal van de verkiezingsuitslag van de gemeenteraad. Dit is de totaaluitslag.
De zetelverdeling is als volgt:
U mag stemmen voor deze verkiezing als:
Als u voldoet aan bovenstaande dan krijgt u een stempas thuisgestuurd.
Bent u uw stempas kwijt geraakt, is uw stempas beschadigd of heeft u geen stempas ontvangen? Dan kunt u een vervangende stempas aanvragen. Dit kunt u digitaal doen of u kunt het formulier downloaden, invullen en inleveren bij de gemeente.
Bent u niet in de gelegenheid om zelf te stemmen, dan kunt u iemand anders machtigen. Dit heet stemmen bij volmacht. Stemmen bij volmacht kan op twee manieren: via een onderhandse volmacht of via een schriftelijke volmacht. De persoon die wordt gemachtigd, de gemachtigde, mag maximaal voor twee andere personen stemmen. Hij kan de volmachtstem alleen tegelijkertijd met zijn eigen stem uitbrengen. De gemachtigde moet op 31 januari 2022 als kiezer zijn geregistreerd in Hof van Twente.
Om onderhands een machtiging te geven, vult u de achterzijde van de stempas in. U en uw gemachtigde moeten beide ondertekenen. Bij het stemmen moet de gemachtigde een (kopie van een) identiteitsbewijs kunnen laten zien van de volmachtgever. Het identiteitsbewijs mag maximaal vijf jaar verlopen zijn.
Voor een schriftelijke volmacht kunt u een aanvraag indienen met een volmachtformulier. U en uw gemachtigde vullen allebei een deel van dit formulier in. Dit kan digitaal of u kunt het formulier downloaden, invullen en inleveren bij de gemeente. U kunt dit formulier ook gebruiken als u geen geldig (maximaal vijf jaar verlopen) identiteitsdocument heeft. De gemachtigde ontvangt een volmachtbewijs waarmee hij namens u kan stemmen. Het is niet mogelijk om een schriftelijke volmacht in te trekken. De schriftelijke of elektronische aanvraag moet uiterlijk vrijdag 11 maart 2022 om 17.00 uur bij de gemeente binnen zijn. De gemachtigde ontvangt daarna het volmachtbewijs en hoeft in dat geval geen kopie van uw identiteitsbewijs aan de voorzitter te laten zien.
Als u zich kwetsbaar voelt, vanwege uw gezondheid, heeft u de mogelijkheid om op maandag 14 maart 2022 en dinsdag 15 maart 2022, in de hiervoor aangewezen stemlokalen, eerder uw stem uit te brengen. Dit kan op onderstaande locaties:
Op zondag 6 maart 2022 stond de populaire talkshow ‘Politiek in de Pol’ in het teken van het verkiezingsdebat tussen alle partijen die in de gemeente Hof van Twente meedoen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. Samen met presentator Hans Verbeek leidde Ron Fresen (politiek verslaggever van de NOS) het verkiezingsdebat tussen de zeven lijsttrekkers van CDA, VVD, PvdA, Gemeente Belangen, D66, SP en In Beweging.
Was u niet in de gelegenheid om op zondag 6 maart het verkiezingsdebat te volgen? Dan kunt u het debat hier terugkijken
Alle stembureaus zijn toegankelijk voor minder validen. De stembureaus zijn geopend van 07:30 uur tot 21:00 uur. Neem uw stempas en uw identiteitsbewijs mee. Zonder deze documenten mag u niet stemmen. Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn.
Voor de coronaperikelen werden in diverse woon- zorgcentra stembureaus ingericht. Om de gezondheidsrisico's voor deze overwegend kwetsbare groep te beperken, zijn hier nu geen stembureaus ingericht. Om de bewoners van deze instellingen de kans te geven om toch dichtbij huis te stemmen, is besloten om een mobiel stembureau met beperkte toegang in te stellen.
De zitting van een stembureau met beperkte toegang is alleen toegankelijk voor de bewoners en bezoekers van de locatie waar het stembureau zitting houdt.
Om de transparantie en controleerbaarheid van de gang van zaken in stembureaus met een beperkte toegang te vergroten, benoemen burgemeester en wethouders voor elk stembureau met een beperkte toegang een of meer personen als waarnemer. De waarnemers hebben als taak om getuige te zijn van het verloop van de stemming en daarover verslag uit te brengen aan de burgemeester.
Het mobiele stembureau houdt op 16 maart 2022 zitting op onderstaande locaties (alleen voor bewoners):