Op woensdag 17 maart 2021 is de verkiezing voor de leden van de Tweede Kamer. Gemeenten maken zich op voor een bijzondere verkiezing. De coronapandemie brengt met zich mee dat er extra maatregelen moeten worden genomen om veilig te kunnen stemmen. De coronamaatregelen zullen ook tijdens de verkiezingen gelden. Op die manier kunnen kiezers veilig hun stem uitbrengen. Om dit te kunnen regelen, zijn er in een tijdelijke spoedwet een aantal maatregelen opgenomen om drukte op stembureaus te voorkomen.
De voorlopige uitkomst van de Tweede Kamerverkiezingen is bekend. Het opkomstpercentage in Hof van Twente was 84,41% van de in totaal 28184 stemgerechtigden.
Algemeen
Per stembureau
Kiesgerechtigden die jonger zijn dan 70 jaar krijgen op hun huisadres een uitnodiging om te stemmen: een stempas.
Bent u ouder dan 70 jaar? Dan krijgt u een zogenaamde stempluspas. Met een stempluspas kunt u, als u dat wilt, ook per brief uw stem uitbrengen. Onder het kopje 'Wat is Briefstemmen?' verderop op deze pagina vind u meer uitleg.
Bent u uw stem(plus)pas kwijt geraakt, is uw stem(plus)pas beschadigd of heeft u geen stem(plus)pas ontvangen? Dan kunt u een vervangende stem(plus)pas aanvragen. U kunt digitaal een vervangende stem(plus)pas aanvragen of u kunt het formulier downloaden, invullen en inleveren bij de gemeente.
Bent u niet in de gelegenheid om in Hof van Twente te stemmen? Dan kunt u een kiezerspas aanvragen. Met een kiezerspas kan een kiesgerechtigde ergens anders in Nederland zijn stem uitbrengen. Hiervoor moet u een aanvraagformulier inleveren. U kunt digitaal een kiezerspas aanvragen of u kunt het formulier downloaden, invullen en inleveren bij de gemeente.
De schriftelijke of elektronische aanvraag moet uiterlijk vrijdag 12 maart 2021 om 17.00 uur door de gemeente zijn ontvangen.
Bent u niet in de gelegenheid om zelf te stemmen, dan kunt u iemand anders machtigen. Dit heet stemmen bij volmacht. Stemmen bij volmacht kan op 2 manieren: via een onderhandse volmacht of via een schriftelijke volmacht. De persoon die wordt gemachtigd, de gemachtigde, mag maximaal 3 volmachten aannemen. Hij kan de volmachtstem alleen tegelijkertijd met zijn eigen stem uitbrengen. De gemachtigde moet op 1 februari 2021 als kiezer zijn geregistreerd.
Om onderhands een machtiging te geven, vult u de achterzijde van de stempas in. U en uw gemachtigde moeten beide ondertekenen. Bij het stemmen moet de gemachtigde een (kopie van een) identiteitsbewijs kunnen laten zien van de volmachtgever. Het identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn.
Voor een schriftelijke volmacht kunt u een aanvraag indienen bij de gemeente waar u als kiezer bent geregistreerd met een volmachtformulier. U en uw gemachtigde vullen allebei een deel van dit formulier in. U kunt digitaal een aanvraag voor een volmacht indienen of u kunt het formulier downloaden, invullen en inleveren bij de gemeente. Verder kunt u onderstaande documenten downloaden en per mail aan ons aanbieden. Lees de instructies goed!
U kunt het formulier van de schriftelijke volmacht ook gebruiken als u geen geldig (maximaal vijf jaar verlopen) identiteitsdocument heeft. Als u een ander aanwijst om voor u te stemmen met behulp van de achterkant van uw stempas, moet u namelijk een kopie van een geldig identiteitsbewijs meegeven. De gemachtigde ontvangt bij inwilliging van het verzoek een volmachtbewijs waarmee hij namens u kan stemmen. Het is niet mogelijk om een schriftelijke volmacht in te trekken. De schriftelijke of elektronische aanvraag moet uiterlijk vrijdag 12 maart 2021 om 17.00 uur door de gemeente zijn ontvangen. De gemachtigde ontvangt daarna het volmachtbewijs en hoeft in dat geval geen kopie van uw identiteitsbewijs aan de voorzitter te laten zien.
Briefstemmen is het uitbrengen van uw stem zonder dat u op de verkiezingsdag naar het stembureau hoeft te gaan.
Klik op deze link om naar een filmpje met uitleg over briefstemmen te gaan.
Als u 70 jaar of ouder bent, mag u zelf kiezen of u per brief gaat stemmen of dat u op de gebruikelijke wijze uw stem uitbrengt op het stembureau. U ontvangt hiervoor in plaats van een stempas, een stempluspas. Deze stempluspas wordt uiterlijk 3 maart 2021 bij u bezorgd. Afzonderlijk van de stempluspas ontvangt u uiterlijk op 11 maart 2021 de overige briefstembescheiden. Dit zijn het briefstembiljet en de briefstembiljetenvelop, de retourenvelop en de uitleg.
Zie ook de site van PostNL.
Als u de briefstem wilt afgeven kan dat bij de receptie van het gemeentehuis.
Als u zich kwetsbaar voelt, vanwege uw gezondheid, heeft u de mogelijkheid om op maandag 15 maart 2021 en dinsdag 16 maart 2021, in de hiervoor aangewezen stemlokalen, eerder uw stem uit te brengen. Dit kan op onderstaande locaties:
U heeft thuis informatie ontvangen over de gezondheidscheck. Voldoet u niet aan de gezondheidscheck, dan kunt u zelf niet gaan stemmen, maar kunt u wel iemand machtigen om voor u te gaan stemmen. Voldoet u wel aan de gezondheidscheck, dan kunt u zelf gaan stemmen. Volg dan de in het stemlokaal geldende regels over afstand en hygiëne op. Kunt u de geldende regels voor het betreden van het stemlokaal niet opvolgen, dan kan de toegang u worden ontzegd of wordt u verzocht het stemlokaal te verlaten. U heeft dan niet uw stem uitgebracht. Als u het stemlokaal wilt binnengaan, bent u verplicht een mondkapje te dragen.
Alle stembureaus zijn toegankelijk voor minder validen.
Dringende oproep om de verspreiding van Corona te voorkomen. Wij verzoeken u met klem uw stem uit te brengen in het stembureau dat vermeldt staat op uw stempas. Zo zorgt u ervoor dat drukte bij de stembureaus beperkt blijft. Iedereen kan dan veilig stemmen.
Bekijk onderstaande locaties of ga naar: Waar is mijn stemlokaal?
Goor
Delden
Bentelo
Markelo
Hengevelde
Diepenheim
Ambt Delden
Let op: Het tellen van de stemmen kan in een ander stemlokaal plaatsvinden, waarbij afwijkende tijden gelden. Houd daarom de website van de gemeente goed in de gaten!
In deze bijlage staan de uitslagen per gemeente van de Tweede Kamerverkiezing in 2017.