Verbouwing van monumenten
Heeft u plannen met de binnen- of buitenkant van een monumentaal pand? Neem dan in een vroeg stadium contact op met ons. We denken graag met u mee en geven advies over wat wel en niet kan. Zo zorgen we er samen voor dat het pand zijn unieke karakter behoudt én dat uw plannen goed aansluiten bij de regels.
Wilt u werkzaamheden verrichten aan een rijks- of gemeentelijk monument, zoals onderhoud, restauratie of een verbouwing? Vraag dan een vergunning aan via het Omgevingsloket. Voor alle monumenten geldt dat zowel de buitenkant als de binnenkant is beschermd, tenzij anders is beschreven.
Er bestaat een onderhoudssubsidie voor onderhoudswerkzaamheden aan de buitenkant van uw gemeentelijke monument. U vraagt de subsidie aan vóórdat u begint met de werkzaamheden. Deze erfgoedsubsidie kunt u via ons aanvragen.
Een monument is goed beschermd. Deze bescherming geldt niet alleen voor de buitenkant, maar ook voor bepaalde details binnenin. Denk aan oude balken, vloeren of een trap. Dat maakt het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met eventuele aanpassingen of verbouwingen. Dit is ook de reden dat u een vergunning aan moet vragen voordat dat u met werkzaamheden aan de binnen- of buitenkant van een monumentaal pand begint.
Als u toch zonder een omgevingsvergunning een gemeentelijk monument sloopt of verbouwt, kunnen wij handhavend optreden. Dit houdt onder andere in dat u verplicht wordt om het monument in de oorspronkelijke staat te herstellen. Als werkzaamheden niet te herstellen zijn kunt u hier zelfs een boete krijgen.
Bij het ontwerpen van een verbouwplan kan het zinvol zijn een bouw- en cultuurhistorisch rapport op te stellen. Dit rapport geeft inzicht in de geschiedenis van dit pand en helpt u bij het maken van keuzes in de ontwerpfase.
Een bouwhistoricus geeft advies over welke onderdelen van het pand behouden moeten blijven en welke minder van belang zijn. De bouwhistoricus legt daarna de resultaten van het onderzoek vast in een rapport. Hierin geeft hij in woord en beeld zijn resultaten weer. Bij een ingrijpende verbouwing maakt een bouw- en cultuurhistorisch onderzoek verplicht deel uit van uw aanvraag om omgevingsvergunning.
De Adviescommissie voor Monumenten Hof van Twente adviseert het college over het cultureel erfgoed in onze gemeente. De adviescommissie denkt mee met uw monument verbouwingsplannen en komt op locatie om de plannen te bespreken. Ze geven vervolgens een advies over uw omgevingsvergunningaanvraag. Daarnaast vergroten zij onder andere de erfgoededucatie en helpen ze bij de herbestemming van erfgoed.
Heeft u vragen of heeft u plannen om een monument te verbouwen? Neem contact op met Rick ter Braak via R.terBraak@hofvantwente.nl of telefonisch via 0547 – 85 85 85.