Melding riool en water
Kunt u uw toilet niet doorspoelen? Staat er water in uw kruipruimte of komt er stank uit uw riool? Ziet u een straatkolk (put) waar water in blijft staan? Geef uw melding over water of het riool aan ons door.
Ziet u dat de rode lamp op de besturingskast van het drukriool in het buitengebied brandt? Meld deze storing bij ons. Door bijvoorbeeld verstopping of stroomuitval wordt het afvalwater van de percelen niet afgevoerd. Na uw melding lossen wij de storing zo snel mogelijk op. Dit gebeurt tijdens kantoortijden. Bij noodgevallen kunt u ons storingsnummer bellen: 06 – 11 30 88 17. Bijvoorbeeld als het water uw woning instroomt. Een langzaam leeglopend toilet, borrelend riool of rioollucht vallen niet onder noodgevallen.
Een hoge grondwaterstand kan zorgen voor overlast en vocht in huis. Als er water in uw kruipruimte staat, vraag eerst of uw buren hetzelfde probleem hebben. Als u de enige bent, kijk dan na of uw riool of waterleiding lek is.
Wateroverlast op uw eigen terrein kunt u oplossen door bijvoorbeeld de aanleg van drainage (grondwaterafvoer), het oplossen van bouwtechnische fouten of ervoor te zorgen dat uw grond meer water doorlaat.
Als een hoge grondwaterstand structureel voor problemen zorgt kunt u dit bij ons melden. Wij onderzoeken dan de oorzaak en nemen maatregelen om de overlast te verminderen waar dat kan.
Als u overlast heeft van stank uit de gemeentelijke riolering of uit straatkolken, meld u dit bij ons. Wij onderzoeken de oorzaak en nemen maatregelen waar dat kan. Stankoverlast uit uw eigen riool moet u zelf oplossen. Stankoverlast in een gebouw kan komen doordat het riool niet genoeg ontlucht wordt.
Zit uw riolering verstopt? Kijk eerst of de verstopping in uw eigen riool zit of in het riool van de gemeente. Dit bekijkt u door het ontstoppingsstuk op te graven. Deze ligt meestal ter hoogte van de perceelgrens. De plaats van het ontstoppingsstuk staat op de aansluitschets van uw woning. Als u deze niet heeft kunt u bij ons een kopie aanvragen.
Als er in het ontstoppingspunt geen water zit, zit de verstopping in uw eigen riool en moet u het probleem zelf oplossen. Als er water in het ontstoppingsstuk staat, meld u dit bij ons. Wij verhelpen dit binnen 24 uur.
Ziet u dat een straatkolk (put) van de gemeente verstopt zit? Meld het bij ons. Kolken zijn kleine putten waarin het regenwater wegstroomt. Na een hevige bui kan water even blijven staan. In parken, speelvelden of wadi’s kan het langer duren voordat al het water weg is.
Als u dode vissen of watervogels ziet in vijvers of watergangen van de gemeente, meld dit dan bij ons. Ook als u ziet dat het water in vijvers of watergangen een vreemde kleur heeft. Wij onderzoeken dit samen met het waterschap en nemen maatregelen waar dat kan.
Ziet u water dat opvallend hoog of laag staat, meld dit dan bij de waterbeheerder:
- Voor kernen Bentelo, Hengevelde, Delden, Goor, Diepenheim en hun buitengebied neemt u contact op met Waterschap Vechtstromen;
- In Markelo en omgeving kunt u terecht bij Waterschap Rijn en IJssel;
- Rijkswaterstaat beheert het Twentekanaal.