Duurzaamheid in Hof van Twente

In 2035 is Hof van Twente energieneutraal. Dan wekken we evenveel of meer schone energie op dan we verbruiken. 

Waarom energieneutraal?

Het klimaat verandert. De regen neemt toe, net als de temperatuur. Orkanen groeien in kracht. Die klimaatverandering heeft veel oorzaken, maar een daarvan is de mens. Door het gebruik van fossiele brandstoffen veranderen we ons leefklimaat en zorgen we voor ongezonde lucht die we inademen. Daarom besloten 192 landen dat het roer om moet. Het akkoord van Parijs stelt dat we met elkaar zorgen dat de aarde niet verder opwarmt en dat we de uitstoot van CO2 terugdringen. Ook Nederland ondertekende het akkoord. Dat heeft gevolgen. Ook voor Hof van Twente. Daarnaast zijn er nog talloze redenen waarom we energieneutraal willen zijn.

Programma Duurzaamheid

In 2015 stelde de gemeente de routekaart 2035 vast. Een document dat beschrijft hoe we onze doelstelling energieneutraal in 2035 gaan halen. Dat doen we aan de ene kant door lokale burgerinitiatieven te initiëren en ondersteunen door bijvoorbeeld de duurzaamheidsprijs. Aan de andere kant zorgen we dat grootschalige opwek van energie zoals zonneparken of biomassa-centrales mogelijk zijn binnen onze gemeente. Daarvoor hebben we beleid geschreven dat zorgt dat we zorgvuldige afwegingen maken bij de ontwikkeling van grootschalige energieopwekking. Daarnaast hebben we, onder het motto jong geleerd, oud gedaan, het programma Hofpower. HofPower is het schoolprogramma over duurzaamheid en techniek voor de 19 basisscholen en de 2 middelbare scholen in Hof van Twente.

Met elkaar, voor elkaar

Het milieu is niet van de gemeente. Ons klimaat, onze leefomgeving, de lucht die we inademen is van iedereen. Dus moeten we met elkaar werken aan een energieneutrale gemeente. Dat doen we in Hof van Twente door op gelijkwaardige wijze met elkaar (bewoners, bedrijven, beambten, bestuurders en bollebozen) samen te werken volgens de 5B methode. Iedereen kan komen met ideeën. Alles wat bijdraagt aan het realiseren van onze doelstelling zal de gemeente ondersteunen. Soms in woord en daad, soms financieel, soms door het leveren van kennis en kunde.

Aan de slag

We zijn in Hof van Twente aardig onderweg, maar we moeten nog zoveel doen. Tijd om aan de slag te gaan! Meer weten wat u kunt doen als inwoner? We hebben alle belangrijke informatie voor u op een rij gezet.

Voor u als ondernemer hebben we ook een informatiepagina aangemaakt. 

Veelgestelde vragen

Klik hier voor de veelgestelde vragen over duurzaamheid.

Geef uw reactie over deze pagina

https://www.hofvantwente.nl/duurzaamheid/duurzaamheid-in-hof-van-twente.html