Jaarprogramma per thema

Jaarprogramma basisscholen 2021-2022
MaandThemaVoor wiePeriode
AugustusStart schooljaar 23 aug
SeptemberHofPower Aftrapbijeenkomst 
= start inschrijving
Schoolteam6 sep, 15.30-17.00 uur
 Textiel Race Twente
(start inzamelperiode - geen lesaanbod)
Groep 5 t/m 820 sep - 14 okt
 Workshop zonne-autootjes (5x beschikbaar)Groep 86 sep - 18 okt
 Mobiliteit: Groene voetstappen
met fiets/lopend naar school
Schoolbreed24 aug - 8 okt
27 sep - 1 okt landelijke campagne
OktoberVoorlezen Dag van de Duurzaamheid
Landelijk thema: toekomst
Thema kinderboekenweek: worden wat je wilt!
Groep 1 t/m 4Vrijdag 8 oktober
Dag van de duurzaamheid
 Junior EnergiecoachGroep 5 t/m 79 okt - 6 nov
 Biodiversiteit: BomenGroep 7/8Oktober
 Herfstvakantie 18 okt - 22 okt
NovemberWarmte (zuinig met warmte)Groep 3/41 okt - 27 nov
 Warmte (trui ontwerpwedstrijd)Groep 3 t/m 618 okt - 30 nov
 Kleding: spijkerbroekworkshopGroep 5/625 okt - 30 nov
 Biodiversiteit: Bomen
Boomfeestdag
Groep 7/8november
December-- 
 Kerstvakantie 27 dec - 7 jan
JanuariVoedsel (niks mis met restjes)Groep 5/610 jan - 18 feb
 Water (kringloop)Groep 1/226 jan - 5 feb
Nationale voorleesdagen
Jan/FebWater (korter/kouder douchen)Groep 3/410 jan - 18 feb
 Water (korter douchen: zandloper maken)Groep 5/610 jan - 18 feb
 Water (waterbeheersing)Groep 7/810 jan - 18 feb
FebruariWarme truiendagSchoolteam11 feb
 Junior EnergiecoachGroep 5 t/m 7februari / maart
 Voorjaarsvakantie 21 feb - 26 feb
MaartAfval Groep 1 t/m 81 mrt - 21 mrt
Landelijke opschoondag 19 maart
 Biodiversiteit (uilenballen pluizen)Groep 5/61 mrt - 31 mrt
AprilPasen 15 - 18 april
 Biodiversiteit (bijendans)Groep 1/24 apr - 22 apr
 Biodiversiteit (zaaibommetjes)Groep 3/44 apr - 22 apr
 Meivakantie 25 apr - 6 mei
MeiHemelvaart 26 en 27 mei
 Pinksteren 6 juni
Mei/juniFairtrade/afval: avondvierdaagsesGroep 1 t/m 8mei/juni
 Vervoer/afval: zeepkistenraceGroep 7/89 mei - 15 juli
 Terugblikles: wat gedaan/geleerd over duurzaamheid?Groep 89 mei - 15 juli 
 Zomervakantie 16 juli - 28 aug
 • Kisten te leen: techniekcircuit met 2 kisten (van BeleefOnderwijs) over het thema ‘energie-opwekken’: Bodemwarmte, Windmolen en Zonnepanelen. Ter beschikking gesteld door NMO.
 • Scholen kunnen apart overleggen met HofPower voor hulp bij een dag/thema/project over duurzaamheid.
 • Thema’s hebben de focus in een bepaalde maand. Lessen kunnen in overleg ook op een ander moment gegeven worden.

Middelbare scholen

De tweedejaars klassen van Waerdenborch en Twickel College zijn ook aan de slag met duurzaamheid. Op maat wordt afgesproken hoe een project wordt ingericht. Doel is dat leerlingen zelf aan de school advies gaan geven hoe de school kan verduurzamen. En het blijft niet bij een advies: waar mogelijk, worden de ideeën daadwerkelijk opgepakt en uitgevoerd. 

Energie

Voor het schoolteam en klassen die dat willen, zijn er logboeken/posters en werkbladen gemaakt om te rekenen met het werkelijke verbruik op school.

Aftrapbijeenkomst

Op maandag 6 september van 15.30 tot 17.00 uur is de jaarlijkse Aftrapbijeenkomst van HofPower. Bij de Aftrapbijeenkomst wordt het programma toegelicht en er is informatie en inspiratie over een specifiek thema. Scholen mogen zich al eerder inschrijven voor de lessen, maar vaak wachten de scholen de toelichting bij de Aftrapbijeenkomst af waar ze zich voor inschrijven. Scholen ontvangen een uitnodiging voor de bijeenkomst.

Kleding: spijkerbroekenactie

Kleding heeft enorme impact op het milieu. Wij focussen hierbij op de spijkerbroek. Het idee is om spijkerbroeken te gaan inzamelen. Van de kapotte spijkerbroeken worden nieuwe kledingstukken gemaakt. Door de coronamaatregelen is nog niet duidelijk hoe deze campagne eruit kán zien. Zodra hier meer duidelijkheid over gegeven kan worden, zal dat worden gedeeld.

Workshop zonne-autootjes

Met de workshop ‘zonne-autootjes’ bouwen gaan kinderen aan de slag om van een plastic drinkflesje iets nieuws te maken, namelijk een autootje die rijdt op zonne-energie. Het vraagt van de leerling technische vaardigheden en vooral doorzettingsvermogen om uit te zoeken hoe hun zelfgemaakte autootjes het beste kunnen rijden. Er worden 5 workshops verloot voor kinderen uit groep 8. Met deze workshop staan de thema’s afval, mobiliteit en schone opwek van energie centraal.

Groene Voetstappen

Eén derde van de energievraag is gelinkt aan vervoer. Daarom krijgt dit thema dit jaar meer aandacht. HofPower promoot de landelijke campagne van Groene Voetstappen  (27-1 oktober) waarbij leerlingen een week lang een paspoort bij houden op welke manier ze naar scholen komen. Natuurlijk zoveel mogelijk lopend of met de fiets. Gezond én goed voor het milieu! Leerlingen uit alle groepen kunnen dit paspoort gebruiken.

Als een school mee wil doen aan Groene Voetstappen, maar deze week niet goed uitkomt, is dat geen probleem. Groene Voetstappen kan op de school ook in een andere week worden uitgevoerd. Landelijk ligt de focus op 27 september tot 1 oktober.

Voorlezen Dag van de Duurzaamheid

Elk jaar gaat de politiek (burgemeester, wethouders én raadsleden) met een duurzaam boek de onderbouwklassen in om tijdens de Kinderboekenweek in oktober, op de landelijke Dag van de Duurzaamheid, voor te lezen. 

Bij de keuze van het boek wordt een boek gezocht die aansluit bij zowel het thema van de Kinderboekenweek als de landelijke Dag van de Duurzaamheid. Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek ‘Worden wat je wilt’. Het thema van de landelijke Dag van de Duurzaamheid is ‘Toekomst’. Er wordt een landelijk boek gemaakt met een bundeling van verhalen door PABO-studenten met tekeningen van kinderen.

De voorgelezen boeken tot nu toe zijn:

 • 2015: Daan wil de aarde redden. 
 • 2016: Lotta ruimt het op. Landelijk boek: De Wereld van Plastic
 • 2017: Ik zou wel een kindje lusten. Landelijk boek: De Wereld van Voedsel.
 • 2018: Mo de Muis (Evonturiers). Landelijk boek: De kracht van energie.
 • 2019: Bic en Lev gaan op Reis
 • 2020: De Wereld van Kleding

Junior Energiecoach

Let op! Aanmelden voor Junior Energiecoach kan weer

De inschrijving voor een nieuwe ronde Junior Energiecoaches is geopend! Tot 3 oktober kunnen gezinnen zich inschrijven om mee te doen aan dit energiebespaarspel. Ook via scholen kunnen kinderen meedoen. In vijf weken tijd wordt elke week een leuke én leerzame energieopdracht uitgevoerd: van stekkerexpeditie tot een lampenjacht. Allemaal onder het motto 'met energie kun je lachen!'. Deelname vraagt ongeveer een kwartier tot half uur per week tijd. 

Door heel Nederland zijn inmiddels al 3.200 junior energiecoaches met een diploma. Ook in Hof van Twente hebben al ruim 100 kinderen een diploma gekregen door deelname aan de afgelopen voorjaarseditie. Er is toen met veel fanatisme meegedaan aan de weekopdrachten! Het schoolprogramma van de gemeente (HofPower) volgt de deelnemers bij de uitvoer van de opdrachten. Deelname met het gezin aan Junior Energiecoach is gratis, aanmelden kan tot 3 oktober via de website www.juniorenergiecoach.nl. Het spel start vanaf 9 oktober. 

De Junior Energiecoach

Vanaf de Dag van de Duurzaamheid start het 5 weken durende energiebespaarspel Junior Energiecoach. Kinderen krijgen een pakketje mee naar huis waarmee het hele gezin elke week actief aan de slag kan gaan met een opdracht. De opdrachten variëren van op lampenjacht gaan tot een stekkerexpeditie in je eigen huis. Alles onder het mom van ‘met energie kun je lachen’. In het schooljaar 2020-2021 deden al ruim 130 gezinnen mee in Hof van Twente, waaronder 5 klassen uit Goor uit Markelo. Er is een najaarseditie (gericht op de scholen in Delden, Hengevelde, Wiene, Azelo en Bentelo) en een voorjaarseditie (gericht op Goor, Markelo, Diepenheim en Stokkum). Per school kan 1 groep meedoen. De Junior Energiecoach is geschikt voor alle leeftijden, maar de ervaring is dat het spel voor leerlingen uit groep 6 het meest aansluit.

Textiel Race Twente en Spijkerbroekenworkshops

Kleding heeft impact op het milieu. Het is dan ook goed om bewust om te gaan met kleding. Twente Milieu gaat daarom met 10 scholen in de regio de race aan met kinderen om textiel in te zamelen. In het schooljaar 2020-2021 deden al 2 scholen uit Hof van Twente fanatiek mee (Magenta uit Delden en De Zwaluw uit Markelo). Ook in het schooljaar 2021-2022 zal Hof van Twente vertegenwoordigd zijn! Meer info is te vinden op de site van de Textiel Race en Twente Milieu.

De leerlingen van groep 5/6 kunnen zelf ook aan de slag met spijkerbroeken. Oud en kapot textiel kan je weggeven, repareren of recyclen. Met deze workshop leren de kinderen dat je van een oude spijkerbroek weer iets nieuws kunt maken! Ze gaan zelf aan de slag om van een broekspijp van een spijkerbroek bijvoorbeeld een tasje, bloembakje of pennenbakje te naaien en daarop te borduren. Er zijn 5 workshops beschikbaar.

 

Warmte

Warmteles

Voor groep 3/4 ligt de focus op warmte: warm maken en warm blijven kost moeite. Daarom moeten we zuinig zijn op warmte. HofPower verzorgt een gastles over warmte voor groep 3 en 4.

Truiontwerpwedstrijd

Ook is natuurlijk weer de jaarlijkse Truiontwerpwedstrijd voor de leerlingen van groep 3 tot en met 6. Kinderen ontwerpen hun eigen truien aan de hand van de tekenopdracht ‘Energie besparen? Natuurlijk!’. Deelname aan een gastles is overigens geen voorwaarde om aan de wedstrijd mee te mogen doen! De mooiste trui-tekening wordt ook echt afgedrukt. Niet alleen voor de leerling met het winnende ontwerp, maar voor de hele klas. De 6e editie heeft ruim 1000 tekeningen opgeleverd die allemaal in het gemeentehuis hingen. Het thema warmte staat centraal in november, als het stookseizoen volop is gestart. De trui-ontwerpwedstrijd wordt georganiseerd in aanloop naar de landelijke Warme Truiendag in februari. De boodschap is dan: de verwarming 1 graad lager, scheelt 5% energie. Doe daarom eerst een trui aan voor je de verwarming hoger zet. In 2022 is de landelijke Warme Truiendag op vrijdag 11 februari. 

Downloads:

Winnaars afgelopen jaar: (Stedeke Diepenheim en De Zwaluw Markelo

Groepsfoto Stedeke  Groepsfoto de Zwaluw  

Voedsel

Per jaar gooien we per persoon gemiddeld 30 kilo aan goed voedsel weg. Dat is zonde! Met de workshop “rest-JES-aurant” gaan kinderen zelf aan de slag om van restjes uit de supermarkt nieuwe gerechten te maken. Met deze workshop staat het thema Voedselverspilling centraal. Er worden 5 workshops verloot voor kinderen uit groep 5/6. 

Downloads

Restjesaurant

Water

Van kleuters tot en met groep 8 zijn er gastlessen over water. Niet over waterzuivering of de dieren in het water, wél over waterbeheersing en vooral douchen: niet alleen korter, maar ook minder heet. Dat scheelt energie! Kinderen ontworpen hun eigen shampoo- en doucheflessen met de beste slogans. HofPower sluit hiermee aan op het landelijke programma Waterspaarders. Het thema water staat in februari centraal. 

Groep 1/2

Voor de leerlingen van groep 1/2 wordt er voorgelezen tijdens de Nationale Voorleesdagen uit het toepasselijke prentenboek Kleine Wolk.

Groep 3/4

Voor de leerlingen van groep 3 t/m 6 wordt er aan de hand van een waterboekje lesgegeven over watergebruik met de boodschap om korter en minder heet te douchen. Kinderen ontwerpen hun eigen etiket voor op een shampoo- of doucheschuimfles met een tekening en slogan als reminder om korter te douchen (max 5 minuten).

 • In 2018 heeft Summeye van ’t Gijmink in Goor de mooiste fles gemaakt met de slogan ‘douche snel, dan zegt de aarde dank je wel’
 • In 2019 heeft de jury de shampoofles van Eline uit groep 8 van de Wiekslag gekozen als winnend ontwerp met haar slogan ‘ben je schoon? Stop dan gewoon!'
 • In 2020 heeft Maxim van basisschool Elserike gewonnen met de slogan ‘het zit d’r op, zet de douche dan stop!’
 • In 2021 zijn er in verband met de coronamaatregelen geen waterlessen gegeven en zijn er geen slogans bedacht

Kijk op www.waterspaarders.nl voor meer informatie of het zelf aanvragen van een lespakket inclusief flessen.

Maxim met de winnende fles

Groep 5/6

Een gemiddelde Nederlander doucht 9 minuten. Dit willen we graag terugbrengen naar 5 minuten. Een zandloper is daarbij een handige reminder om te weten wanneer de tijd op is. De kinderen van groep 5/6 gaan zelf aan de slag om een zandloper te maken.

  Groep 7/8

  Voor de leerlingen van groep 7/8 ligt de focus op waterbeheersing. Aan de hand van de watertafel van Belevenisonderwijs gaan kinderen aan de slag met een maquette van een stad/dorp. Ze gaan zelf zorgen voor regenbuien en zelf aan de slag met oplossingen om de waterstanden te beheersen. Hierbij moeten ze wel rekening houden met de belangen van iedereen in de stad/het dorp. Boodschap van de watertafel is dat waterbeheersing niet alleen een zaak is van de overheid, maar dat iedereen zijn/haar bijdrage moet doen om de waterstand te beheersen. 

  Downloads:

  Afval

  Van kleuters tot en met groep 8 worden er gastlessen verzorgd over het scheiden van afval. In groep 7/8 wordt daarnaast aandacht besteed aan het recyclen van plastic. Dit thema krijgt vooral aandacht in maart, wanneer ook de Landelijke Opschoondag plaatsvindt.  Na de gastles krijgen de scholieren een knip- en plakvel over afval scheiden. Ook krijgen ze een diploma ‘ik kan afval scheiden’. Scholen kunnen via Twente Milieu gratis de Zwerfafval-aanhanger huren als zij met de school/klas een (wijk)opruimactie willen organiseren.

  Downloads:

  Biodiversiteit

  Groep 1/2

  Kinderen krijgen een les over bijen. En niet zomaar een les! Eerst wordt voorgelezen uit een toepasselijk prentenboek. Daarna gaan de kleuters op muziek van Vivaldi (De Vier Seizoenen) een bijendans uitvoeren. Om vrolijk van te worden!

  Groep 3/4

  Voor groep 3/4 staan ook de bijen centraal, maar dan het helpen van de bijen. De kinderen krijgen een inleiding over de bijen en er zijn allerlei materialen van de imker te bekijken. Ze maken zelf zaaibommetjes van zaadjes en grond en klei. De zaaibommetjes mogen de kinderen zelf ergens buiten neerleggen. Laat de bloemen voor de bijen maar bloemen!

  Groep 5/6

  De leerlingen van groep 5/6 gaan aan de slag met uilen. De uilen zijn een een goede graadmeter hoe het gaat met de biodiversiteit. De kinderen krijgen van alles te horen over de uilen en gaan zelf aan de slag door de uilenballen (braakballen) te gaan pluizen. Wat zou een uil allemaal eten? Met een uilenbal gaan de kinderen dat ontdekken!

  Uilenbal onderzoeken

  Bomen

  Groep 7 en 8 maken in deze les kennis met 5 belangrijkste functies van bomen en ervaren dat bomen heel belangrijk zijn voor ons allemaal. De boomles heeft 2 onderdelen:

  1. Inleiding/digibord `lezing’ over het `belang van bomen’  waaronder deze film van de Bomenstichting (50 minuten)
  2. Kopspijkerquiz (bij goed weer) buiten op het schoolplein (50 minuten). Lekker bewegen en vragen beantwoorden in de frisse buitenlucht. De groep die de kopspijkerquiz wint, ontvangt een boom of struikenpakket voor op het schoolplein in 2022.

  Optioneel: leerlingen maken een #treetag om het belang van bomen te laten zien in hun eigen wijk.

  Avondvierdaagse Fairtrade Bananenactie

  Hof van Twente kent 5 avondvierdaagses: Markelo, Goor, Diepenheim, Hengevelde en Delden. HofPower is jaarlijks aanwezig met de werkgroep Fairtrade Hof van Twente. Er worden fairtrade bananen uitgedeeld en HofPower zorgt de de bananenschillen niet als zwerfafval in de berm belanden. Een bananenschil blijft een jaar liggen in de natuur!

  Basketafvalbak

  Vervoer (zeepkistenrace)

  Voor groep 7/8 is jaarlijks de zeepkistenrace. Elke deelnemende klas komt 1 ochtend langs op één van de gemeentewerven in Bentelo, Markelo en Goor.  Leerlingen gaan ter plekke aan de slag in kleine groepjes  met het bouwen van een snelle, innovatieve en creatieve zeepkist. De leerlingen leggen met hun zelfgemaakte zeepkist op dezelfde ochtend een parcours af. Een jury beoordeelt de de beste, snelste en creatiefste zeepkist. 

  Met de zeepkistenrace willen we laten zien dat ook het vervoer duurzamer kan en wordt laten zien dat duurzaamheid en techniek bij elkaar horen. Er zijn veel afvalmaterialen aanwezig om mee te bouwen; zo wil HofPower ook laten zien dat afval een grondstof kan zijn.  De zeepkistenrace vindt plaats in mei/juni (na de meivakantie). Door de coronamaatregelen konden de zeepkistenrace-workshops van 2020 en 2021 niet plaats vinden. In het nieuwe schooljaar hopen we de zeepkistenraces weer op te kunnen pakken!

  Downloads

   

  Terugblikles Duurzaamheid

  Leerlingen uit groep 8 krijgen een Terugblikles Duurzaamheid. Meerdere jaren hebben ze via HofPower diverse onderwerpen binnen de paraplu van Duurzaamheid gehad. Wat weten ze er nog van? Wat is ze bij gebleven? Aan de hand van een quiz kijken we met de klas terug op wat is geleerd. Wat betekent duurzaamheid nu voor de leerlingen?