Samenwerkingen

Duurzaamheidsprijs Hof van Twente

De gemeente organiseert jaarlijks de Duurzaamheidsprijs Hof van Twente. Ook scholieren van basisscholen en middelbare scholen doen mee met inzendingen. 

Winnaars editie 2018-2019

  • 1e prijs, 300 euro: Groep 6/7/8 OBS Stokkum - Regenton (Markelo)
  • 2e prijs, 200 euro: Poopey Loopey Ruilkast van Babette en Nienke (Twickel College Delden)
  • 3e prijs, 100 euro: Meubels maken van pallets - Tygo, Tijn, Thom en Stan (Twickel College Delden)

Winnaars editie 2017-2018

  • 1e prijs (300 euro): Sjoerd Verburg met 'Zelfvoorzienende Eschmolen'
  • 2e prijs (100 euro): Rinse Borre, Sam Ellenbroek, Lieke ter Braak en Arnar Knol met 'Grondwaterpomp' (gedeelde 2e prijs)
  • 2e prijs (100 euro): Groep 7/8 van OBS Stokkum met 'Schoolkas' (gedeelde 2e prijs)
  • 3e prijs (100 euro): Brenan Beverdam en Pim Brummelhuis met 'Promotie Ecosia zoekmachine'
  • Publieksprijs (3000 euro): OBS Stokkum met ‘Schoolkas’

Winnaars editie 2016-2017

  • Tatum, Marit en Caitlin van de Albatros met het idee van de basketafvalbak
  • Aniek, Romee en Stijn van de Petrusschool voor hun ontwerp van een duurzame kinderboerderij in Minecraft.

Naslagwerk

Werkgroep Fairtrade Hof van Twente en Avondvierdaagsen

In 2017 heeft de werkgroep Fairtrade Hof van Twente bij de wandel-avondvierdaagses in Goor, Delden en Diepenheim fairtrade bananen uitgedeeld. HofPower stond een paar honderd meter verderop met de basketafvalbakken van de Albatros om de bananenschillen in te nemen en aandacht te vestigen op het voorkomen van zwerfafval. In 2018 hebben de werkgroep Fairtrade Hof van Twente en HofPower deze actie herhaald bij de Avondvierdaagses van Delden, Diepenheim, Goor en Markelo.

Twickelo      werkgroep

Begeleiding onderzoek door scholieren Waerdenborch

In 2017/2018 hebben drie scholieren van de Waerdenborch onderzoek gedaan naar het duurzame gedrag van de ambtenaren van gemeente Hof van Twente. Tijdens het onderzoek zijn ze begeleid door HofPower. De scholieren hebben de resultaten gepresenteerd aan de gemeente. Het onderzoek van de scholieren heeft geleid tot de interne campagne ‘Duurzaam Genoeg?!’ die in september 2018 van start gaat. De campagne is gericht op de ambtenaren. Eén van de scholieren, Babet te Riet, gaat deze campagne uitvoeren. Daarbij worden de adviezen die in hun rapport stonden, daadwerkelijk opgepakt. 

 

Boomfeestdag

Jaarlijks vindt de Boomfeestdag plaats. Wijkbeheer van de gemeente en HofPower proberen hier samen jaarlijks in samen te werken. In 2018 zijn bijvoorbeeld met drie scholen (Petrusschool, Twickel College uit Delden en Heeckeren) bomen geplant. HofPower verzorgt de gastles. In 2019 hebben IKC Magenta en Prins Constantijnschool bomen geplant. Zij hebben – net als de leerlingen in 2018 – bomenverhalen geschreven. De twee mooiste verhalen, van Sophie van der Velden van de Prins Constantijnschool en van Hanne Truitman van IKC Magenta, zijn paginagroot geplaatst in het Hofweekblad.

 

Landelijke Opschoondag

HofPower en wijkbeheer Hof van Twente hebben samen met leerlingen van Twickelo in aanloop naar de landelijke opschoondag van zaterdag 24 maart, een prullenbak geplaatst bij een picknickplaats die bekend staat om veel zwerfafval. HofPower heeft een gastles verzorgd over zwerfafval. Op diverse scholen zijn kinderen in actie gekomen om het zwerfafval in de omgeving op te ruimen, zoals de leerlingen van Heeckeren uit Goor. Zij ruimen periodiek samen met Aveleijn en het Kukelnest de omgeving op. Producten zijn te bestellen via www.nederlandschoon.nl. Twente Milieu stelt sinds 2018 gratis een zwerfafval-aanhanger ter beschikking waarmee gratis spullen geleend kunnen worden voor een zwerfafvalactie. Meer informatie op https://www.twentemilieu.nl/afval/zwerfafvalaanhanger. In 2019 is de Landelijke Opschoondag op 23 maart.

Biodiversiteit

Ook biodiversiteit wordt als een belangrijk onderwerp binnen duurzaamheid gezien. In april 2018 vond een pilot plaats met een paar scholen voor lessen over biodiversiteit (bijen en zaaibommetjes maken). Kinderen van de onderbouw van alle scholen en de BSO’s zijn uitgenodigd om een tekening te maken van een bloem onder het mom van ‘je bent een bij, naar welke bloem vlieg jij?’. De mooiste bloemen zijn afgedrukt op bloeikaarten (ansichtkaarten met daarin bloemzaadjes verwerkt) en postzegels. Elke inwoner van Hof van Twente die in een straat woont met een bloem of boom in de straatnaam, heeft zo’n kaart thuisgekregen. Voor dit project is samengewerkt met De Groene Loper Hof van Twente en Hofkracht. De pilot bleek succesvol en daarom is biodiversiteit nu opgenomen in het jaaraanbod van HofPower (in de maand april).

Water

Voor het thema Water wordt samengewerkt met het landelijke programma Waterspaarders. Deze landelijke campagne zet zich onder andere in voor korter douchen en heeft hier lesmateriaal voor ontwikkeld en stelt doucheschuim- en shampooflessen ter beschikking waar kinderen zelf hun etiket voor mogen ontwerpen met een zelfbedachte slogan over korter douchen: maximaal 5 minuten!

Voorleesactie 10 oktober

Het college en de gemeenteraadsleden gaan op 10 oktober voorlezen in de klassen op de basisschool. Hiervoor wordt samengewerkt met het landelijke initiatief van Duurzame Pabo, Urgenda en Duurzaam Door. Provinciaal wordt deze voorleesactie ondersteund door Natuur & Milieu Overijssel.