Waarom energieneutraal?

In 2035 is Hof van Twente energieneutraal. Dan wekken we evenveel of meer schone energie op dan we verbruiken. Dat doen we om verschillende redenen:

Klimaat

Het klimaat verandert. De regen neemt toe, net als de temperatuur. Orkanen groeien in kracht. Die klimaatverandering heeft veel oorzaken, maar één daarvan is de mens. Door het gebruik van fossiele brandstoffen veranderen we ons leefklimaat en zorgen we voor ongezonde lucht die we inademen. Daarom besloten 192 landen dat het roer om moet. Het akkoord van Parijs stelt dat we met elkaar zorgen dat de aarde niet verder opwarmt en dat we de uitstoot van CO2 terugdringen. Ook Nederland ondertekende het akkoord. Dat heeft gevolgen. Ook voor Hof van Twente.

Het einde van fossiele brandstoffen

Onze fossiele brandstoffen raken op. We moeten steeds meer moeite doen om gas en aardolie te vinden. Het meest olieproducerende land ter wereld Saoedi Arabië neemt nu maatregelen om minder of zelfs niet meer afhankelijk te zijn van olie. Een teken aan de wand! Ook wij moeten ons voorbereiden op een wereld zonder aardolie en aardgas.

Geld

Door minder of slimmer te verbruiken daalt onze energierekening! Duurzaamheid is dus een kwestie van slim omgaan met geld. Een investering in bijvoorbeeld zonnepanelen verdient zich in ongeveer zeven jaar terug. Maar er is nog een belangrijke economische factor om rekening mee te houden. In Hof van Twente betalen we 60 miljoen euro aan externe partijen voor onze energie. Wat als we lokaal opwekken en zelf energieproducent worden? Dan kunnen we een groot deel van dat geld in onze eigen samenleving steken.

Prachtig Hof van Twente

We wonen in één van de mooiste gebieden van Nederland. Ons coulisselandschap is beroemd en geroemd. Dat landschap heeft niet alleen een grote toeristische en dus economische waarde, het is prettig, goed en gezond leven in een groene omgeving als Hof van Twente. Dat willen we graag zo houden. Ook voor de komende generaties. Daarom moeten we over naar schone bronnen van energie voor nu en voor later. We moeten veranderen om hetzelfde te blijven!

Veelgestelde vragen

Klik hier voor de veelgestelde vragen over duurzaamheid.