Waarom energieneutraal?

In 2035 is Hof van Twente energieneutraal. Dan wekken we evenveel of meer schone energie op dan we verbruiken. Dat doen we om verschillende redenen:

Klimaat

De aarde warmt op, regenbuien worden heviger, maar ook de droge periodes gaan langer duren, het klimaat verandert en de mens is daar de oorzaak van. Door het verbranden van fossiele brandstoffen veranderen we onze leefomgeving en zorgen we voor een veranderend klimaat. Daarom besloten 192 landen dat het roer om moet. Het Klimaatakkoord van Parijs (in werking vanaf 2020) stelt dat we er met elkaar voor moeten zorgen dat de aarde niet verder opwarmt en dat we de uitstoot van CO2 teruggedrongen moet worden. Ook Nederland ondertekende het akkoord en heeft hier nationaal ook afspraken over gemaakt. Waardoor ook gemeente Hof van Twente haar steentje moet bijdragen.  

Het einde van fossiele brandstoffen

Door de verbranding van fossiele brandstoffen (aardolie, aardgas, steenkool en bruinkool), oftewel brandstoffen waar koolstof in zit, komt er CO2 (het gasvormige broeikasgas koolstofdioxide) vrij dat duizenden jaren onder de grond opgeslagen zat.

Dit gebeurt onder andere bij transport (o.a. bij diesel/benzineauto’s, vliegtuigen en schepen), zware industrie en bij het verwarmen van huizen en andere gebouwen. Deze vrijgekomen broeikasgassen voegen zich toe aan de lucht en zorgen er vervolgens voor dat warmte beter wordt vastgehouden. Hierdoor stijgt de temperatuur op aarde. Doordat het warmer wordt smelten de ijskappen in de Noord- en Zuidpool waardoor er nog meer en ook andere broeikasgassen vrijkomen. Onder andere methaan, een nog sterker broeikasgas dan Co2 komt hierdoor vrij. Door te veel broeikasgassen in de lucht wordt het te heet op aarde, wat gevolgen heeft voor de leefbaarheid op aarde, oftewel klimaatverandering. Hoog tijd dus om te stoppen met fossiele brandstoffen. 

Slim investeren

Door minder of slimmer te verbruiken daalt ook onze energierekening. Een investering in bijvoorbeeld zonnepanelen verdient zich in al zo’n vijf jaar terug. Een economische factor om rekening mee te houden.

In Hof van Twente betalen we 60 miljoen euro aan externe partijen voor onze energie. Wat als we dat lokaal opwekken en zelf energieproducent worden? Dan kunnen we een groot deel van dat geld in onze eigen samenleving steken.  

Prachtig Hof van Twente

We wonen in één van de mooiste gebieden van Nederland. Ons coulisselandschap is beroemd en geroemd. Dat landschap heeft niet alleen een grote toeristische en dus economische waarde, het is prettig, goed en gezond leven in een groene omgeving als Hof van Twente. Dat willen we graag zo houden. Ook voor de komende generaties. Daarom moeten we over naar schone bronnen van energie voor nu en voor later. We moeten veranderen om hetzelfde te blijven!

Veelgestelde vragen

Klik hier voor de veelgestelde vragen over duurzaamheid.