Veelgestelde vragen warmtefoto-actie

Wanneer wordt de warmtefoto gemaakt? 

De warmtefoto’s worden eind januari en in februari gemaakt. Het maken van de warmtefoto's gebeurt in de avond-/nachturen (tussen 21.00-05.00u). De datum is afhankelijk van de weersomstandigheden, met name de buitentemperatuur. De warmtefoto wordt gemaakt als het buiten 5 graden of kouder is. Voor een goede warmtefoto is een temperatuurverschil binnen-buiten nodig van minimaal 10 graden. De meeste thermostaten zijn ’s nachts ingesteld op minimaal 15 graden.

Moet ik thuis zijn als de warmtefoto wordt gemaakt? 

Nee, u hoeft niet thuis te zijn. U merkt niets van het maken van de foto.

Moet ik extra stoken als jullie langskomen voor de warmtefoto?

Nee, extra stoken is niet nodig. De warmtefoto wordt ’s avonds of ’s nachts gemaakt als het buiten 5 graden of kouder is. Voor een goede warmtefoto is een temperatuurverschil van 10 graden nodig. De meeste thermostaten zijn ’s nachts ingesteld op minimaal 15 graden.

Hoe herken ik dat het mensen van de warmtefoto-actie zijn die voor mijn huis de warmtefoto maken?

De medewerkers van het bedrijf Sobolt maken de warmtefoto’s terwijl ze op straat staan. Zij zijn herkenbaar aan hun groene, fluorescerende hesjes. Ze hebben ook de opdrachtbrief van de gemeente bij zich. De politie wordt op de hoogte gesteld als Sobolt aan de slag gaat. 

Moet het donker zijn voor een goede warmtefoto?

Nee, bij een warmtefoto gaat het er niet om of het buiten donker of licht is. Voor het maken van een goede warmtefoto is het met name belangrijk dat het verschil tussen binnentemperatuur en buitentemperatuur groot genoeg is. Meestal is dat in de avond-/nachturen het geval, wanneer het donker is. 

Moet ik betalen voor het laten maken van de warmtefoto?

Nee, u hoeft niet te betalen. De gemeente financiert de kosten. De warmtefoto is gratis. 

Zit ik ergens aan vast door het laten maken van de warmtefoto?

Nee, u zit nergens aan vast. De warmtefoto is vrijblijvend. De gemeente hoopt dat u met de warmtefoto een beeld krijgt van mogelijke warmtelekken in uw huis en dat u meer weet welke isolatiemaatregelen u kunt nemen, zoals het isoleren van uw huis met grotere of kleinere maatregelen. 

Wat gebeurt er met mijn adresgegevens?

Het bedrijf Sobolt krijgt alleen de adresgegevens door van de gemeente waar ze een warmtefoto zullen maken. Sobolt krijgt geen namen of contactgegevens. Het bedrijf Sobolt maakt de warmtefoto’s en maakt een kort rapport. De gemeente ontvangt deze rapporten van Sobolt en de gemeente stuurt u vervolgens het rapport met de warmtefoto toe. Uw contactgegevens worden niet aan anderen doorgegeven. De gemeente gebruikt uw mailadres alleen voor de communicatie over de warmtefoto's. 

Weet de politie van deze actie? Hoe voorkomen we dat er in de buurtapp's ongeruste berichten rondgaan over mensen die foto's staan te maken?
De politie wordt op de hoogte gebracht als de makers van de warmtefoto's op pad gaan. De makers van de warmtefoto’s hebben ook opvallende hesjes aan en ze hebben een opdrachtbrief van de gemeente bij zich. De makers van de warmtefoto komen niet op uw terrein. 

Wat als ik meer foto's wil, bijvoorbeeld ook van de zijgevel?

Er wordt alleen een warmtefoto gemaakt van de voorgevel van uw huis. Als u weet dat u ook van andere zijdes foto’s wilt of dat deze warmtefoto aanleiding geeft om meer foto's te willen, dan adviseren wij om contact op te nemen met een lokaal isolatiebedrijf of contact op te nemen met Duurzaam Thuis Twente. Een lokaal isolatiebedrijf heeft vaak de beschikking over een warmtecamera. Overleg vooraf wel wat de voorwaarden zijn van het isolatiebedrijf (is het gratis? Vrijblijvend?). 
Bij Duurzaam Thuis Twente werken vrijwilligers die als wooncoach op maat advies geven bij u thuis. Zij hebben ook een warmtecamera. Het advies van deze wooncoaches is gratis, onafhankelijk en vrijblijvend. Kijk voor meer informatie op www.duurzaamthuistwente.nl.

Ik heb een heg voor mijn huis. Is dat een probleem?

Het is belangrijk dat de voorgevel van uw huis goed zichtbaar is. Hoge heggen/hekken/bomen zijn belemmerend voor het maken van een goede foto als daardoor de voorgevel niet goed zichtbaar is. Als blijkt dat uw huis niet geheel te zien is voor de warmtefoto, zal de foto wél worden gemaakt. Houd er wel rekening mee dat in dat geval de warmtefoto minder tot weinig informatie zal geven door de aanwezigheid van de hoge heggen/hekken/bomen. 

Ik heb nu al vragen over het verduurzamen van mijn huis. Waar kan ik terecht? 

Er zijn meerdere mogelijkheden: Duurzaam Bouwloket, Duurzaam Thuis Twente en Dichtbij Duurzaam. 

  • Duurzaam Bouwloket: Het Duurzaam Bouwloket is een digitaal loket en werkt in opdracht van de gemeente. Het Duurzaam Bouwloket geeft gratis en onafhankelijk advies. Zij helpen u van A tot Z verder bij het energiezuinig, comfortabel en duurzaam maken van uw woning. Dit doen zij via de website, telefoon en mail: www.duurzaambouwloket.nl, 072-7433956 en info@duurzaambouwloket.nl. U kunt hier terecht met vragen over energiebesparende maatregelen, subsidiemogelijkheden, lokale initiatieven en uitvoerende bedrijven.
  • Duurzaam Thuis Twente: vrijwilligers staan voor u klaar om thuis op maat advies te geven over energiemaatregelen in uw huis. Dit advies is gratis, onafhankelijk en vrijblijvend. Meer informatie op www.duurzaamthuistwente.nl. Op de site staan ook de contactgegevens om een afspraak te maken.
  • Dichtbij Duurzaam: het concept van Dichtbij Duurzaam draait in meerdere Twentse gemeenten. Met dit concept wordt u volledig ontzorgd bij het nemen van energiemaatregelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het aanvragen en beoordelen van de offertes. Er worden geen kosten in rekening gebracht voor het ‘ontzorgen’. Dichtbij Duurzaam werkt met bedrijven uit de buurt. De gemeente steunt Dichtbij Duurzaam en beveelt het van harte aan.

Hoe zit dat met die actie dat je tot 50 euro terugkrijgt op bijvoorbeeld radiatorfolie?

Poen voor Groen is een geld-terug-actie. Met deze actie krijgt u maximaal 50 euro terug op de aanschaf van energiebesparende producten als u deze aanschaft via één van de deelnemende bedrijven (Welkoop Markelo, Probin Goor, Hubo Goor, Karwei Goor en Ten Dam Delden). Het gaat om producten zoals radiatorfolie en tochtstrips, maar ook bijvoorbeeld om ledlampen. Kijk op www.poenvoorgroen.nl voor alle informatie. Let op! Op=op!

Nu al aan de slag? 

Wilt u nu al aan de slag met het verduurzamen van uw huis? Neem eens een kijkje op www.duurzaambouwloket.nl. Wellicht kunt u ook gebruik maken van de actie Poen voor Groen. Met deze actie kunt u tot 50 euro aan energiebesparende producten terugvragen op vertoon van uw kassabon van de deelnemende winkels. Kijk op www.poenvoorgroen.nl voor alle informatie. Let op: op = op!

Ik heb vorig jaar ook meegedaan. Mag ik weer meedoen?

Nee, u mag niet meedoen aan de actie als u vorig jaar al een warmtefoto heeft ontvangen.

Ik huur een woning. Kan ik ook meedoen?

Nee, de warmtefoto kan alleen aangevraagd worden door een woningeigenaar. Als huurder kunt u uw verhuurder wel vragen om zich aan te melden. 

Ik heb geen mailadres. Ik kan me daardoor niet aanmelden. Kan ik toch meedoen?

Ja, dat kan. Neem dan even contact op met Marianne Hutten via m.hutten@hofvantwente.nl of via 06-41008824.