Nieuws

Week van de Veiligheid voor de ondernemer

Bewust of onbewust kun je als ondernemer te maken krijgen met criminaliteit. Bijvoorbeeld als de kassa wordt leeggeroofd (overval), als je wordt opgelicht (fraude), wanneer je onder druk wordt gezet om een ruimte ter beschikking te stellen voor criminelen (ondermijning) of als klanten of gasten tijdens een onderlinge ruzie je zaak kort en klein slaan (geweld). Ondernemers en hun medewerkers krijgen ook regelmatig te maken met e-mails met links naar valse websites, telefoontjes van zogenaamde bankmedewerkers (spoofing) of een andere vorm van gedigitaliseerde of cybercriminaliteit. Het is weer de Week van de Veiligheid. Dit is de week in oktober waar elk jaar weer landelijk aandacht is voor veilig ondernemen.

Van 11 tot en met 14 oktober kun je elke avond om 19.30 uur een onlinetalkshow bijwonen. Ewout Genemans leidt de shows, die in het teken staan van criminaliteit. Heb je nog een gaatje in je agenda? Neem zeker een kijkje! Er zal onder anderen worden gesproken met andere ondernemers en hun personeel over hun ervaringen met en tips bij het onderwerp van de dag. Hieronder de thema’s van de talkshows:

  • Maandag 11 okt: Cyber/gedigitaliseerde criminaliteit.
  • Dinsdag 12 okt: Overvallen
  • Woensdag 13 okt: Ondermijning
  • Donderdag 14 okt: Geweld

Kijk voor meer informatie op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/week-van-de-veiligheid

Ben jij voorbereid op criminaliteit?

Tijdens de Week van de Veiligheid worden bij twee van de ze onderwerpen een online training van het CCV (centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid) aangeboden. De trainingen zijn bedoeld om ondernemers en hun personeel handvaten te geven in het omgaan met overvallen en agressie en winkeldiefstallen. Hier hoop je natuurlijk nooit mee te maken te krijgen, maar helaas heb je dit nooit volledig in de hand en is het handig om hier als ondernemer op voorbereid te zijn.

Link naar training overvallen https://hetccv.nl/advies-en-training/ccv-academie/laat-je-niet-overvallen/
Link naar training agressie en winkeldiefstal https://hetccv.nl/advies-en-training/ccv-academie/agressie-en-winkeldiefstal/

Omgaan met overvallen

De impact van een overval is enorm. Het leven van slachtoffers staat voor lange tijd op z’n kop en kan zorgen voor zware emotionele en lichamelijke schade. Kortom, het slachtofferschap is een echte nachtmerrie. Maar hoe kun je het beste reageren? En wat doe je na een overval?

Tijdens een overval is het belangrijk rekening te houden met je gedrag en houding naar de overvaller. Hier horen de zogenaamde ‘vier gouden RAAK-regels’. 1. Rustig blijven 2. Aanvaard de bevelen en volg deze snel en kalm op 3. Afgeven van het geld of goederen waarom gevraagd wordt 4. Kijk goed en probeer een signalement op te nemen voor de politie.

Na een overval is het van belang dat je een aantal acties onderneemt. Het is belangrijk dat je direct de politie belt na de overval. Hierna bel je Slachtofferhulp Nederland op 0900- 0101 (gratis hulp, direct en bij afhandeling). Dit is belangrijk voor je  Houd dan de telefoon vrij! Sluit ook de deur, laat niemand binnen en geef buiten de politie en slachtofferhulp niemand informatie over wat er is gebeurt. Het is belangrijk om nergens aan te komen in verband met sporen van de overval. Als je klanten in de zaak hebt is het belangrijk hen gerust te stellen. Vraag hun medewerking als getuige. Schrijf zo snel mogelijk op wat er gezien en gehoord is door de aanwezigen. Maak een zo goedmogelijk signalement van de dader(s) en doe tenslotte altijd aangifte bij de politie.