Het kabinet, provincie en gemeenten nemen verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Op deze pagina vindt u een overzicht van maatregelen van verschillende instanties en organisaties. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Meer informatie over het steun- en herstelpakket banen en economie is te vinden op de website van de Rijksoverheid en op de Wegwijzer van Ondernemersplein.nl.
De TONK is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Dit is geld van de gemeente voor als u weinig inkomen heeft als gevolg van de coronamaatregelen. En als u hierdoor problemen heeft met het betalen van uw woonkosten. Het gaat dan om de huur of de aflossing en rente van de hypotheek en de kosten van elektriciteit, gas en water.
De TONK-uitkering is een vorm van bijzondere bijstand (Participatiewet).
U kunt de TONK uitkering in de periode januari 2021 tot en met juni 2021 voor maximaal 6 maanden krijgen als dit nodig is. Korter kan natuurlijk ook, langer niet. U vraagt de TONK-uitkering aan voor de maanden dat u de aanvulling op uw inkomen echt nodig heeft.
Heeft u misschien recht op een andere financiële regeling of uitkering, zoals een toeslag van UWV op uw WW-uitkering? Dan moet u die eerst aanvragen. Komt u niet in aanmerking voor een andere regeling? Of heeft u met deze regeling erbij nog te weinig inkomen om uw woonkosten te betalen? Dan kunt u recht hebben op de TONK-uitkering.
Klik hier voor meer informatie over de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)
Tozo staat voor Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers en is één van de maatregelen van het kabinet voor ondernemers. De Tozo is gebaseerd op de Bbz 2004. De Tozo kent een inkomensaanvulling tot aan het sociaal minimum en de mogelijkheid tot vertrekken van een bedrijfskrediet. Dit betreft een lening voor bedrijfskapitaal tot maximaal € 10.157,-.
ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen) voert de Tozo-regeling uit voor de gemeente Hof van Twente. Alle informatie over deze regeling en of u in aanmerking komt, vindt u ook op de site van ROZ: www.rozgroep.nl/tozo. U kunt via het ROZ van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021 een aanvraag doen voor verlenging van de Tozo-inkomensaanvulling of een nieuwe aanvraag Tozo 4 doen.
De Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL) helpt mkb-bedrijven bij het betalen van een deel van hun vaste lasten. Het gaat om vaste kosten die steeds doorlopen, zoals huur, pacht, onderhoud, verzekeringen, leasecontracten en abonnementen. Loonkosten horen hier niet bij.
De tegemoetkoming van minimaal 750 euro en maximaal 90.000 euro is voor bedrijven die meer dan 30% van hun omzet hebben verloren door de coronacrisis.
De TVL staat open tot 30 juni 2021 en kan worden aangevraagd tot 18 mei 2021 17:00 uur (TVL Q1 2021). U kunt TVL Q2 2021 naar verwachting in de tweede helft van mei aanvragen. U vraagt de TVL telkens aan voor een periode van 3 maanden.
Voor een aantal sectoren gelden binnen de TVL aanvullende tegemoetkomingen (detailhandel, evenementensector, reissector en land- en tuinbouw).
De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is bedoeld om werkgevers die door de coronacrisis te maken hebben met omzetverlies tegemoet te komen. Hierdoor kunnen zij hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. Het doel van de NOW is zoveel mogelijk bedrijven en banen behouden.
Het aanvragen van een tegemoetkoming voor de eerste, tweede, derde en vierde aanvraagperiode is niet meer mogelijk. Het UWV streeft ernaar dat u van 17 mei 2021 tot en met 13 juni 2021 een tegemoetkoming kunt aanvragen voor de vijfde aanvraagperiode (april, mei en juni 2021). De NOW is aan te vragen via het UWV.
Ondernemers kunnen uitstel van de betaling van de gemeentelijke belastingen aanvragen. De gemeentelijke belastingen waarvoor uitstel kan worden aangevraagd zijn de onroerende zaakbelasting (OZB), rioolheffing, reinigingsheffingen, marktgelden, bedrijveninvesteringszone en leges die in het kalenderjaar 2020 zijn of worden opgelegd. Ook huurders van gemeentelijke gebouwen kunnen een verzoek indienen voor uitstel van het betalen van huren.
Horecaondernemers mogen ook dit jaar, waar dat kan, hun terras meer ruimte geven. Burgemeester Ellen Nauta: “De horeca is hard getroffen in deze coronacrisis. We willen de horeca graag ondersteunen, net als vorig jaar. Daarom krijgt de horeca in Hof van Twente tijdelijk meer ruimte om terrassen neer te zetten.’’
In alle gevallen moeten de horecaondernemers voldoen aan de landelijke en regionale richtlijnen. Uiteraard kunnen de terrassen alleen in gebruik genomen worden wanneer de landelijke maatregel tot horecasluiting is opgeheven.
Klik hier voor meer informatie over de mogelijkheden voor terrassen.
Heeft u als (ex-)ondernemer financiële problemen? Dreigen de schulden u boven het hoofd te groeien? Neem dan zo snel mogelijk contact op met ROZ. Zij adviseren en begeleiden u namens gemeente Hof van Twente bij het afwikkelen van schulden. De schuldhulpverlening is op maat en wordt zoveel mogelijk aangepast aan de persoonlijke situatie.
Klik hier voor meer informatie over schuldhulp op de website van ROZ.
Omdat iedere ondernemer een eigen problematiek kent, zet de gemeente extra in op accountmanagement zodat ondernemers sneller geholpen worden. Ons Ondernemersloket is er voor alle ondernemers.
De gemeente koopt lokaal en sociaal in waar het kan. Daarnaast worden platforms gesteund die lokaal inkopen bij winkels en horeca stimuleren (KoopInHofvanTwente en Dorpsplein Delden). De gemeente versnelt de betaling van openstaande facturen aan ondernemers. Hierdoor hoeven ondernemers minder lang te wachten op het openstaande bedrag. Er worden niet opnieuw leges in rekening gebracht bij evenementen die worden verplaatst naar uiterlijk 2021.
Ook dit jaar wordt verwacht dat meer Nederlandse toeristen in eigen land en regio vakantie vieren. Naast lokaal inkopen door inwoners biedt deze toerisme een kans voor de centrumgebieden en horecagelegenheden. HofMarketing zorgt voor verbinding, samen met toeristische ondernemers, ondernemersverenigingen en andere partners. Zo zal dit jaar een toeristenpas worden uitgegeven en geven een aantal kernen een zomermagazine uit.
De gemeente gaat soepel om met prestatieafspraken die zijn gemaakt met organisatoren van evenementen en congressen die subsidie hebben ontvangen van de gemeente, maar niet door kunnen gaan vanwege het coronavirus.
Als gemeente is direct ingestoken op soepele medewerking aan uitstel van betalingen van belastingen, huurbetalingen maar ook het naar voren halen van subsidie uitbetalingen. Veel verenigingen en stichtingen hebben een deel van de huurkosten van hun accommodatie in 2020 gecompenseerd gekregen. Voor begin dit jaar (2021) is landelijk een aanvulling op deze regeling aangekondigd.
Marktkooplieden met een non-foodkraam mogen tijdens de huidige lockdown geen plek innemen op de warenmarkt. Zij hoeven over deze periode geen marktgelden te betalen.
Hof van Twente kent ruime winkeltijden. Winkels mogen namelijk door de week tussen zes uur ’s morgens en tien uur ’s avonds open zijn en op zon- en feestdagen tussen acht uur ’s morgens en vijf uur ’s middags. In de aanloop van drukkere periodes, zoals rond feestdagen, is meegewerkt aan ruimere winkeltijden zodat er een betere spreiding kan plaatsvinden.
Het coronavirus raakt alle sectoren. Het KVK Adviesteam staat voor u klaar. Bij het Coronaloket kunt u terecht met al uw vragen over de impact van het coronavirus op uw bedrijf. Bijvoorbeeld over financiering, personeel of regelingen.