Ondernemers en werkenden krijgen ook de komende periode financiële ondersteuning vanwege de aanhoudende impact van het coronavirus. Hieronder vindt u meer informatie die van nut kan zijn.
De impact van de verscherpte maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is groot voor het Nederlandse bedrijfsleven. Meer informatie over het steun- en herstelpakket banen en economie is te vinden op de website van de Rijksoverheid en op de Wegwijzer van Ondernemersplein.nl.
De impact van de verscherpte maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is groot voor het Nederlandse bedrijfsleven. Meer informatie over het steun- en herstelpakket banen en economie is te vinden op de website van de Rijksoverheid en op de Wegwijzer van Ondernemersplein.nl.
De Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL) helpt mkb-bedrijven bij het betalen van een deel van hun vaste lasten. Het gaat om vaste kosten die steeds doorlopen, zoals huur, onderhoud en verzekeringen. Loonkosten horen hier niet bij. De tegemoetkoming van minimaal 750 euro en maximaal 90.000 euro is voor bedrijven die meer dan 30% van hun omzet hebben verloren door de coronacrisis.
Heeft u omzetverlies door de coronamaatregelen? En moeite om de vaste lasten van uw mkb-onderneming te betalen? Dan kunt u via de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) subsidie aanvragen. De TVL staat open tot 30 juni 2021 en kan worden aangevraagd tot 29 januari 2021 (Q4 2020). U vraagt de TVL telkens aan voor een periode van 3 maanden.
U kunt de TVL aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Eigenaren van non-food detailhandels die door de lockdown hun (kerst)voorraad niet meer kunnen verkopen krijgen voor het vierde kwartaal de eenmalige opslag Voorraad Gesloten Detailhandel (VGD). Deze opslag wordt automatisch toegevoegd aan de aangevraagde TVL-subsidie. Lees meer over de opslag Voorraad gesloten detailhandel.
Gesloten horecabedrijven die in aanmerking komen voor TVL Q4 2020 krijgen een eenmalige opslag bovenop de TVL. Deze opslag wordt automatisch toegevoegd aan de aangevraagde TVL-subsidie. Deze steun is een tegemoetkoming voor gemaakte of nog te maken kosten voor voorraad en aanpassingen. De opslag groeit mee met het omzetverlies. Lees meer over de opslag Horeca Voorraad en Aanpassingen.
De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is bedoeld om werkgevers die door de coronacrisis te maken hebben met omzetverlies tegemoet te komen. Hierdoor kunnen zij hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. Het doel van de NOW is zoveel mogelijk bedrijven en banen behouden.
Het aanvragen van een tegemoetkoming voor de eerste, tweede en derde aanvraagperiode is niet meer mogelijk. Informatie over de tegemoetkoming voor de vierde en vijfde aanvraagperiode volgt later. De NOW is aan te vragen via het UWV.
Tozo staat voor Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers en is één van de maatregelen van het kabinet voor ondernemers. De Tozo is gebaseerd op de Bbz 2004. De Tozo kent een inkomensaanvulling tot aan het sociaal minimum en de mogelijkheid tot vertrekken van een bedrijfskrediet. Dit betreft een lening voor bedrijfskapitaal tot maximaal € 10.157.
ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen) voert de Tozo-regeling uit voor de gemeente Hof van Twente. Alle informatie over deze regeling en of u in aanmerking komt, vindt u ook op de site van ROZ: www.rozgroep.nl/tozo. U kunt via het ROZ van 1 oktober 2020 tot en met 31 maart 2021 een aanvraag doen voor verlenging van de Tozo-inkomensaanvulling of een nieuwe aanvraag Tozo 3 doen.
Ondernemers kunnen uitstel van de betaling van de gemeentelijke belastingen aanvragen. De gemeentelijke belastingen waarvoor uitstel kan worden aangevraagd zijn de onroerende zaakbelasting (OZB), rioolheffing, reinigingsheffingen, marktgelden, bedrijveninvesteringszone en leges die in het kalenderjaar 2020 zijn of worden opgelegd.
Voor ondernemers die binnen het huidige regelingenpakket net buiten de boot vallen heeft het kabinet de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) ingesteld. ia de gemeenten wordt extra hulp geboden door tijdelijke ondersteuning van noodzakelijke kosten als deze door inkomensterugval niet meer betaald kunnen worden. Het kan gaan om zelfstandigen die veel van hun opdrachten zien verdwijnen, of werknemers die vanwege quarantaine inkomsten mislopen.
De regeling wordt verder uitgewerkt en loopt via gemeenten. Het kabinet reserveert hiervoor 130 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2021. In februari is naar verwachting de uitwerking met gemeenten afgerond.
Het coronavirus raakt alle sectoren. Het KVK Adviesteam staat voor u klaar. Bij het Coronaloket kunt u terecht met al uw vragen over de impact van het coronavirus op uw bedrijf. Bijvoorbeeld over financiering, personeel of regelingen.