Hof van Twente gaat Oekraïense vluchtelingen opvangen

Ook in Hof van Twente worden Oekraïense vluchtelingen opgevangen. De eerste opvanglocatie die door de gemeente wordt georganiseerd, is in de kerk van het Apostolisch Genootschap in Delden. Hier is plek voor drie gezinnen/families, in totaal maximaal 15 personen. Ruim een week later zal het hotelgedeelte van De Zwaan volgen, ook in Delden. Hier stelt de eigenaar 10 kamers beschikbaar, het restaurantgedeelte blijft gewoon open. De gemeente blijft de komende tijd op zoek naar locaties waar mensen in gezins- of familieverband opgevangen kunnen worden voor minimaal een half jaar.


In het gebouw van het Apostolisch Genootschap zijn - naast de kerk zelf - drie ruimtes beschikbaar die worden ingericht voor drie Oekraïense gezinnen/families. De kerk zelf dient als gezamenlijke leefruimte. De verwachting is dat de eerste gezinnen aanstaande vrijdag, 18 maart, hun intrek zullen nemen. Bij De Zwaan worden komende week 10 hotelkamers ingericht voor de tijdelijke opvang van maximaal 26 Oekraïense vluchtelingen. De eerste vluchtelingen worden verwacht op 28 maart. Het restaurant en de zaal blijven gewoon geopend. De eigenaren van beide gebouwen hebben de locaties vooralsnog voor 6 maanden beschikbaar gesteld. Wethouder Pieter van Zwanenburg: “Het is geweldig dat mensen zich inzetten om deze opvang mogelijk te maken. Deze vorm van opvang is voor de vluchtelingen veel prettiger dan massale noodopvang in een sporthal. We zijn de eigenaren van de twee locaties dan ook heel dankbaar.” De gezinnen die hier komen, worden geregistreerd en begeleid. De gemeente en de Veiligheidsregio werken er momenteel hard aan om dat soepel te laten verlopen. Donderdagavond is er een informatieavond voor direct omwonenden van de twee opvanglocaties.


Meer locaties volgen

De Rijksoverheid heeft de Veiligheidsregio’s gevraagd om vluchtelingen op te vangen. Voor Twente gaat dat om 1000 plekken op korte termijn, later komen daar nog 1000 plekken bij. Alle 14 Twentse gemeentes dragen hier hun steentje aan bij. In Hof van Twente zijn geen grote locaties die snel beschikbaar zijn. Daarom streven wij naar locaties waar mensen in gezins- of familieverband kunnen worden opgevangen. Op korte termijn zullen er meer locaties bij komen. Ook zijn er particulieren die op eigen initiatief vluchtelingen in huis hebben genomen.