Hof van de toekomst 31 januari 2019

Eerste bijeenkomst 31 januari 2019

Tijdens deze eerste Hof van Innovatie sprak Frans Schuitemaker over trends in mobiliteit en welke kansen daar liggen voor jullie als ondernemers in de Hof. Een toekomst waarbij het zeker is dat vervoer er heel anders uit komt te zien. Zoals wethouder Wim Meulenkamp al zei hoeven we niet bang te zijn voor veranderingen, door op tijd in te spelen op toekomstige ontwikkelingen biedt het juist kansen om de goede keuzes te maken. In de bijlage vind je de deelnemerslijst, de presentatie en de uitnodiging voor 21 maart.

En nu? Dat is aan jullie.

Hoe zie je de toekomst van woon-werkverkeer van jouw medewerkers/klanten/leveranciers?
Wat zijn specifieke onderwerpen waar je ideeën over hebt of iets in kunt betekenen?
Hoe zorgen we als ondernemers en gemeente samen voor een aantrekkelijke Hof om te wonen, werken en recreëren?

Praten is natuurlijk leuk, maar wat gaan we doen?

Haak aan of vul aan:

  • Een ondernemer gaf aan door te willen praten of het centrum van Delden nog aantrekkelijker wordt door anders met auto’s om te gaan. Bijvoorbeeld aan de rand parkeren en met een huurfiets naar het centrum. Zijn er ondernemers die daarover mee zouden willen praten? Die kunnen zich melden bij Nicole Efftink (voorzitter DOV).
  • Zo waren er meer ondernemers die ideeën hebben voor de centra en worden daar ook al gesprekken over gevoerd, maar misschien is dat niet genoeg? Wat kan het ondernemersplatform daarin betekenen?
  • Wat heb je nodig om meer te fietsen? – Volgens Mignon Sanchez zijn e-bikes een mooie manier om gezond werkgeverschap praktisch te maken. Medewerkers zijn daardoor vaker buiten en dus gezonder, creatiever én productiever. "Net als een appel die alleen gepakt kan worden als die voorhanden is, geldt dat voor de fiets ook: Fietsen kan niet aangemoedigd worden zonder dat er een fiets is, die gebruikt kan worden." Maak elektrische fietsen toegankelijker! Wil je de vrijheid van elektrisch fietsen beleven? Green Bike Twente maakt een passend aanbod. Neem vandaag contact op met Mignon om de voordelen van een e-bike te beleven.
  • Laadpaal bij je bedrijf? – Ilona Falk vertelde iets over laadpalen in Hof van Twente. Aan tafel werd duidelijk dat de wil om iets bij te dragen aan duurzaamheid er zeker is: ondernemers lopen niet weg voor hun verantwoordelijkheid. Het kan  financieel interessant zijn en goed zijn voor het imago. Een (eerste) stap is samenwerken op het gebied van laadpalen, zowel op gemeentegrond als op privéterrein van ondernemers en kijken wat mogelijk is. Het eerste vervolggesprek over laadpalen en deelauto’s staat gepland met een ondernemer. Ook in gesprek? Neem contact op met Ilona.
  • Hoe kan de Agenda voor Twente jullie verder helpen? - Irma Lissberg vertelde iets over de Agenda voor Twente. Twente is een topregio om te wonen en te werken. De snel veranderde samenleving stelt onze regio voor uiteenlopende maatschappelijke, technische en economische uitdagingen. Die vragen om passende oplossingen. Deze kunnen we bieden als alle partijen, ondernemers, onderwijs- en onderzoekstellingen en overheden de handen ineen slaan. Aan tafel werd onder andere gesproken over het risico dat je als ondernemer neemt door te investeren in relatief nieuwe technieken en hoe je dat uiteindelijk ook weer terug kunt verdienen. Daarbij is de vraag wat je zelf moet willen en wat je beter samen kunt doen. Hoe kan Irma jullie daar verder bij helpen? Neem contact op met Irma.
  • De “laatste kilometer” voor medewerkers? Voor medewerkers in vaste dienst, stagiaires en en/of flexkrachten die met OV (willen gaan) reizen is “de laatste kilometer tot de bestemming” vaak een probleem. Ruben van den Burg vertelde over een aantal projecten rondom nieuw vervoer bij Keolis Nederland, het moederbedrijf van Syntus. “Een oplossing voor bedrijven is ons KeoBike-concept. Als het aan ons ligt is de KeoBike in de nabije toekomst te vinden op een aantal belangrijke knooppunten in de Hof. We willen ondernemers en medewerkers dan de mogelijkheid bieden een abonnement af te sluiten voor het gebruik van de KeoBike-fiets (en zelfs ook in combi met bus en/of trein). Ideaal voor medewerkers die van verder komen. Zeker ook handig voor de (potentiele) stagiaire, afstudeerder en/of flexwerker die met het OV reist. Als werkgever wordt je beter bereikbaar (voor jong talent) en draagt het bij aan de thema’s duurzaamheid en vitaliteit.” Meer weten? Neemt contact op met Ruben.
  • Vanwege een aantal vooraf ingestuurde specifieke vragen rondom bereikbaarheid hebben we een extra tafel ingericht. Als gemeente zien we het geven van duidelijke antwoorden waar je als ondernemer of inwoner mee verder kunt, als kerntaak. Blijf daarom ook vooral vragen stellen, ideeën opperen en de vinger leggen op lastige situaties.

Bedrijfsbezoeken:

  • Donderdag 21 maart, 17.30 tot 20.00 uur – Duurzaam Rijden bij Autobedrijf Lesscher in Hengelo. Hengevelder Rob Lentelink nodigt ondernemers uit om het nieuwe rijden zelf te beleven.
  • Vrijdagmiddag 26 april (o.v.), 13.00 tot 16.00 uur – TwentsFlex en Keobike bij Keolis in Rijssen-Holten en Apeldoorn.

Suggestie: WedriveSolar- deze deelautoexploitant koppelt bijvoorbeeld een appartementcomplex aan een deelauto. Interesse in een bezoek? Laat het weten, dan kunnen we dat organiseren.

Aanmelden voor de bedrijfsbezoeken kan bij Renée Kleywegt.

We kijken terug op een geslaagde avond, danken alle sprekers en tafelheren/-dames en zien uit naar een mobiele Hof van de Toekomst! Heb je nog opmerkingen, suggesties of vragen, we horen het graag!

mobiliteit in Hof van Twente. Foto: Marcel Tempelman
In de Hof hebben we allemaal te maken met mobiliteit. Foto: Marcel Tempelman
Themaposter Hof van de toekomst
Themaposter Hof van de toekomst

Geef uw reactie over deze pagina

https://www.hofvantwente.nl/ondernemers/ondernemend-hof-van-twente/hof-van-de-toekomst/hof-van-de-toekomst-31-januari-2019.html