Rijbewijs

Maak een afspraak als u een rijbewijs wilt aanvragen of verlengen. Uiterlijk 5 werkdagen na de aanvraag ligt uw rijbewijs klaar. 

LET OP: heeft u een gezondheidsverklaring nodig? Zorg dan dat u op tijd begint met uw aanvraag bij het CBR. Er zijn op dit moment namelijk grote vertragingen bij het CBR.

  • bij aanvraag van uw eerste rijbewijs: een geldig identiteitsbewijs;
  • bij vernieuwing: het rijbewijs dat u al heeft;
  • bij vermissing of diefstal: een geldig identiteitsbewijs;
  • bij verlopen rijbewijs: rijbewijs en een geldig identiteitsbewijs;
  • Een recente pasfoto (in kleur, maximaal 6 maanden oud) die aan de landelijke eisen voldoet.
Soort productPrijs
Rijbewijs€ 41,60
Spoedaanvraag van een rijbewijs
(inclusief extra kosten spoedaanvraag)
€ 75,70
Gezondheidsverklaring€ 41,50

Heeft u uw rijbewijs snel nodig, dan kunt u uw rijbewijs met spoed aanvragen. Bij een aanvraag op een werkdag vóór 14.00 uur kunt u de kaart de volgende werkdag al ophalen.

Aan deze spoedprocedure zijn extra kosten verbonden.

Bent u uw rijbewijs kwijt, is het gestolen of maakt iemand er misbruik van? Vraag dan een nieuw rijbewijs aan. Maak daarvoor een afspraak. Bij deze afspraak kunt u ook een verklaring afleggen van de vermissing. 

Mag ik rijden zonder geldig rijbewijs?

U kunt een boete krijgen wanneer u rijdt zonder rijbewijs. U moet namelijk uw rijbewijs kunnen laten zien wanneer de politie daarom vraagt. Ook loopt u kans dat uw verzekeringsmaatschappij eventuele schade niet dekt.

Als u 17 jaar oud bent kunt u een jongerenrijbewijs aanvragen. U mag dan autorijden met een coach naast u. Hiervoor vraagt u een begeleiderspas aan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Lees meer over het jongerenrijbewijs en het aanvragen van een begeleiderspas op www.2todrive.nl.

LET OP: heeft u een gezondheidsverklaring nodig? Zorg dan dat u op tijd begint met uw aanvraag. Er zijn op dit moment namelijk grote vertragingen bij het CBR. Lees hier meer informatie

------------

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als:

  • Uw rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag verloopt;
  • U een medische beperking heeft;
  • U een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft.

Voor de medische keuring heeft u een Gezondheidsverklaring nodig. 

Online Gezondheidsverklaring invullen

Op mijn.cbr.nl heeft u toegang tot de meest actuele informatie over uw keuring. Hier kunt u ook uw gezondheidsverklaring invullen. Dit is veiliger en gaat sneller dan de post.

Om in te loggen op mijn.cbr.nl heeft u DigiD met sms-controle nodig. Via digid.nl kunt u dit aanvragen. Als u op mijn.cbr.nl inlogt met uw DigiD, kiest u voor 'controle via sms aanvragen' en volgt u de stappen.

Gezondheidsverklaring op papier

Lukt het niet om online de gezondheidsverklaring in te vullen, dan kunt u een papieren versie aanvragen via het digitale aanvraagformulier. De gezondheidsverklaring wordt dan naar u opgestuurd. Vermeld erbij of het gaat om een keuring i.v.m. de leeftijd, medische beperking of groot rijbewijs. Heeft u geen DigiD? Een familielid of kennis met DigiD mag ook de gezondheidsverklaring voor u aanvragen. Ook is het mogelijk om telefonisch een afspraak maken: 0547-858585, voor het aanvragen van de gezondheidsverklaring.

Invullen en opsturen voor u naar de keuringsarts gaat

U vult de gezondheidsverklaring in en stuurt deze op naar het CBR. U ontvangt van het CBR (indien van toepassing) een formulier dat de keuringsarts invult. Is meteen al duidelijk dat er ook informatie van een andere arts nodig is, zoals een specialist? Dan ontvangt u ook gelijk de verwijzing naar deze arts. 

Goedgekeurd en dan?

Wanneer u bent goedgekeurd, kunt u het rijbewijs aanvragen. Maak hiervoor telefonisch een afspraak via 0547-858585.

Als u in Nederland gaat wonen kunt u nog een periode gebruik maken van uw buitenlandse rijbewijs. De periode is afhankelijk van het land waar u het rijbewijs heeft behaald. Na het aflopen van deze periode moet u uw buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs.

Om dit aan te vragen kunt u een afspraak maken met de publieksbalie. De aanvraag wordt samen met uw rijbewijs opgestuurd naar de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) voor beoordeling. Het kan een paar weken duren voordat uw rijbewijs klaar ligt. Hiervan krijgt u bericht.

Lees meer op de website van de Rijksoverheid en het RDW.