Rijbewijs

Voor de aanvraag van een rijbewijs moet u persoonlijk langskomen op het gemeentehuis. Hiervoor kunt u online een afspraak maken

Uiterlijk 5 werkdagen na de aanvraag ligt het rijbewijs voor u klaar. U kunt deze zonder afspraak komen ophalen tijdens onze openingstijden. U kunt het rijbewijs ook laten bezorgen

LET OP: heeft u een gezondheidsverklaring nodig? Zorg dan dat u op tijd begint met uw aanvraag. Er zijn op dit moment namelijk grote vertragingen bij het CBR. Klik hier om de gezondheidsverklaring online bij het CBR aan te vragen.

Meenemen

  • bij aanvraag van uw eerste rijbewijs: een geldig identiteitsbewijs;
  • bij vernieuwing: het rijbewijs dat u al heeft;
  • bij vermissing of diefstal: een geldig identiteitsbewijs;
  • bij verlopen rijbewijs: rijbewijs en een geldig identiteitsbewijs;
  • Een recente pasfoto in kleur die aan de landelijke eisen voldoet.

Kosten

Bedrag
Rijbewijs€ 39,75
Spoedaanvraag van een rijbewijs 
(inclusief extra kosten spoedaanvraag)
€ 82,70
Gezondheidsverklaring€ 37,80
Bezorgen rijbewijs€   4,95

Voor uw en onze veiligheid vragen wij u om te pinnen. Dit werkt gemakkelijk, snel en kost niets extra.

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig, dan kunt u uw rijbewijs met spoed aanvragen. Bij een aanvraag op een werkdag vóór 14.00 uur kunt u de kaart de volgende werkdag al ophalen.

Aan deze spoedprocedure zijn extra kosten verbonden.

Rijbewijs kwijt of gestolen?

Ook wanneer uw rijbewijs kwijt of gestolen is, kunt u een afspraak maken. U legt dan aan de balie een verklaring af van vermissing van het rijbewijs.

Mag ik rijden zonder geldig rijbewijs?

U kunt een boete krijgen wanneer u rijdt zonder rijbewijs. U moet namelijk uw rijbewijs kunnen laten zien wanneer de politie daarom vraagt. Ook loopt u kans dat uw verzekeringsmaatschappij eventuele schade niet dekt.

Jongerenrijbewijs vanaf 17 jaar

Als u 17 jaar oud bent kunt u een jongerenrijbewijs aanvragen. U mag dan autorijden met een coach naast u. Hiervoor vraagt u een begeleiderspas aan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Lees meer over het jongerenrijbewijs en het aanvragen van een begeleiderspas op www.2todrive.nl.

Medische keuring en Gezondheidsverklaring

LET OP: heeft u een gezondheidsverklaring nodig? Zorg dan dat u op tijd begint met uw aanvraag. Er zijn op dit moment namelijk grote vertragingen bij het CBR. Lees hier meer informatie

------------

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als:

  • Uw rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag verloopt;
  • U een medische beperking heeft;
  • U een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft.

Voor de medische keuring heeft u een Gezondheidsverklaring nodig. 

Online Gezondheidsverklaring invullen

Op mijn.cbr.nl heeft u toegang tot de meest actuele informatie over uw keuring. Hier kunt u ook uw gezondheidsverklaring invullen. Dit is veiliger en gaat sneller dan de post.

Om in te loggen op mijn.cbr.nl heeft u DigiD met sms-controle nodig. Via digid.nl kunt u dit aanvragen. Als u op mijn.cbr.nl inlogt met uw DigiD, kiest u voor 'controle via sms aanvragen' en volgt u de stappen.

Gezondheidsverklaring op papier

Lukt het niet om online de gezondheidsverklaring in te vullen, dan kunt u een papieren versie aanvragen via het digitale aanvraagformulier. De gezondheidsverklaring wordt dan naar u opgestuurd. Vermeld erbij of het gaat om een keuring i.v.m. de leeftijd, medische beperking of groot rijbewijs. Heeft u geen DigiD? Een familielid of kennis met DigiD mag ook de gezondheidsverklaring voor u aanvragen. Ook is het mogelijk om een afspraak te maken aan de balie voor het aanvragen van de gezondheidsverklaring.

Invullen en opsturen voor u naar de keuringsarts gaat

U vult de gezondheidsverklaring in en stuurt deze op naar het CBR. U ontvangt van het CBR (indien van toepassing) een formulier dat de keuringsarts invult. Is meteen al duidelijk dat er ook informatie van een andere arts nodig is, zoals een specialist? Dan ontvangt u ook gelijk de verwijzing naar deze arts. 

Goedgekeurd en dan?

Wanneer u bent goedgekeurd, kunt u het rijbewijs aanvragen. Maak hiervoor een afspraak via onze website.

Omwisselen buitenlands rijbewijs

Als u in Nederland gaat wonen kunt u nog een periode gebruik maken van uw buitenlandse rijbewijs. De periode is afhankelijk van het land waar u het rijbewijs heeft behaald. Na het aflopen van deze periode moet u uw buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs.

De aanvraag wordt samen met uw rijbewijs opgestuurd naar de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) voor beoordeling. Het kan een paar weken duren voordat uw rijbewijs klaar ligt. Hiervan krijgt u bericht.

Lees meer op de website van de Rijksoverheid en het RDW. 

Geef uw reactie over deze pagina

https://www.hofvantwente.nl/paspoort-rijbewijs-en-uittreksels/rijbewijs.html