Rijbewijs

 

Januari 2019: Aanvraag Gezondheidsverklaring bij CBR loopt vertraging op.

Het CBR meldt: Het is op dit moment erg druk bij het CBR. Daardoor kan het beoordelen van uw rijgeschiktheid soms helaas langer dan vier maanden duren. We adviseren u daarom zo snel mogelijk de Gezondheidsverklaring op te sturen. Dit geldt zeker als u verwacht dat u nog naar één of meer medisch specialisten moet.
Zie ook tab hieronder: Medische keuring en Gezondheidsverklaring.


Voor de aanvraag van een rijbewijs moet persoonlijk naar de Publieksbalie van het gemeentehuis komen. Hiervoor moet u van tevoren een afspraak maken. Zodra uw rijbewijs gereed is, kunt u deze persoonlijk afhalen bij de publieksbalie van het gemeentehuis of op een door u gekozen tijdstip thuis of op uw werk laten bezorgen. Meer informatie over het laten bezorgen vindt u hier.

Meenemen

  • bij aanvraag van uw eerste rijbewijs: een geldig identiteitsbewijs;
  • bij vernieuwing: het rijbewijs dat u al heeft;
  • bij vermissing of diefstal: een geldig identiteitsbewijs;
  • bij verlopen rijbewijs: rijbewijs en een geldig identiteitsbewijs;
  • een recente goedgelijkende kleurenpasfoto die aan de landelijke eisen voldoet.

Kosten

Rijbewijs€ 39,75
Spoedaanvraag van een rijbewijs 
(inclusief extra kosten spoedaanvraag)
€ 82,70
Gezondheidsverklaring€ 37,80
Bezorgen rijbewijs€   4,95

Aanvragen

Een rijbewijs vraagt u aan door een afspraak te maken met de Publieksbalie via afspraak maken of 0547 - 85 85 85.

Het rijbewijs kan ongeveer 5 werkdagen na de aanvraag opgehaald of bezorgd worden. 

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig, dan kunt u kiezen voor een spoedprocedure. Wanneer u uw aanvraag vóór 14:30 uur doet, kunt u uw rijbewijs de volgende werkdag al ophalen. Aan deze spoedprocedure zijn extra kosten verbonden.

Rijbewijs kwijt of gestolen?

U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie als u uw rijbewijs hebt verloren of als dit gestolen is. 

In plaats daarvan legt u bij de gemeente een verklaring af waarmee u uitlegt hoe u uw oude rijbewijs bent kwijtgeraakt.

U kunt een afspraak maken voor de aanvraag van een rijbewijs na vermissing. 

Jongerenrijbewijs

Als u 17 jaar oud bent kunt u een jongerenrijbewijs aanvragen. U mag dan autorijden met een coach naast u. Hiervoor vraagt u een begeleiderspas aan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Lees meer over het jongerenrijbewijs en het aanvragen van een begeleiderspas op www.2todrive.nl.

Medische keuring en Gezondheidsverklaring

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als:

  • Uw rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag verloopt;
  • U een medische beperking heeft;
  • U een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft.

Voor de medische keuring heeft u een Gezondheidsverklaring nodig. 

Online Gezondheidsverklaring invullen

Op mijn.cbr.nl heeft u toegang tot de meest actuele informatie over uw keuring. Hier kunt u ook uw gezondheidsverklaring invullen. Dit is veiliger en gaat sneller dan de post.

Om in te loggen op mijn.cbr.nl heeft u DigiD met sms-controle nodig. Via digid.nl kunt u dit aanvragen. Als u op mijn.cbr.nl inlogt met uw DigiD, kiest u voor 'controle via sms aanvragen' en volgt u de stappen.

Gezondheidsverklaring op papier

Lukt het niet om online de gezondheidsverklaring in te vullen, dan kunt bellen met het publiekscentrum op telefoonnummer 0547-858585. Zij kunnen de Gezondheidsverklaring naar u opsturen. Vermeld erbij of het gaat om een keuring ivm de leeftijd, medische beperking of groot rijbewijs. Heeft u DigiD? Dan kunt u de verklaring ook kopen bij de gemeente Hof van Twente via het digitale aanvraagformulier.

Invullen en opsturen voor u naar de keuringsarts gaat

U vult de gezondheidsverklaring in en stuurt deze op naar het CBR. U ontvangt van het CBR (indien van toepassing) een formulier dat de keuringsarts invult. Is meteen al duidelijk dat er ook informatie van een andere arts nodig is, zoals een specialist? Dan ontvangt u ook gelijk de verwijzing naar deze arts. 

Goedgekeurd en dan?

Wanneer u bent goedgekeurd, kunt u het rijbewijs aanvragen. Maak hiervoor een afspraak via onze website of bel met 0547-858585. 

Categorie- uitbreiding

Heeft u al een rijbewijs en bent u geslaagd voor een rijexamen voor een ander voertuig? Dan vernieuwt u uw bestaande rijbewijs. Op uw vernieuwde rijbewijs wordt dan ook de nieuwe categorie vermeld.

Omwisselen buitenlands rijbewijs

Als u in Nederland gaat wonen kunt u nog een periode gebruik maken van uw buitenlandse rijbewijs. De periode is afhankelijk van het land waar u het rijbewijs heeft behaald. Na het aflopen van deze periode moet u uw buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs.

De aanvraag wordt samen met uw rijbewijs opgestuurd naar de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) voor beoordeling. Het kan een paar weken duren voordat uw rijbewijs klaar ligt. Hiervan krijgt u bericht.

Lees meer op de website van de Rijksoverheid en het RDW. 

Geef uw reactie over deze pagina

https://www.hofvantwente.nl/paspoort-rijbewijs-en-uittreksels/rijbewijs.html