Bij een veegplan worden meerdere kleinschalige verzoeken voor herziening van bestemmingsplannen tegelijkertijd behandeld. Letterlijk ‘bij elkaar geveegd’ dus! Op die manier kan de gemeente alle initiatieven veel efficiënter en dus goedkoper begeleiden.
Vanwege het grote succes van het veegplan 2019 gaan we in 2020 opnieuw een veegplan opstellen. Wij denken graag met u mee over ontwikkelingen, initiatieven en mogelijkheden op uw erf. De aanmeldingstermijn hiervoor is inmiddels gesloten.
Deelnemen aan het veegplan is goedkoper dan een aparte bestemmingsplanprocedure. Wij bundelen uw initiatief namelijk met andere initiatieven uit het buitengebied in één veegplan, met één procedure. Op die manier kan de gemeente uw initiatief veel efficiënter en dus goedkoper begeleiden. Door mee te doen aan het veegplan krijgt u een intensieve begeleiding van uw initiatief. Bovendien bespaart u flink op de ambtelijke kosten.
Het veegplan 2020 maakt nieuwe (bouw)ontwikkelingen mogelijk op het erf. Vaak wordt als tegenprestatie gevraagd om compensatie door te slopen vrijkomende agrarische bebouwing (leges stallen) in het buitengebied van de gemeente. Heeft u vrijkomende agrarische bebouwing op het erf dat u wilt slopen? Vraag dan bij ons een sloopvoucher aan. Die voucher kunt u inzetten voor een nieuwe ontwikkeling op uw erf en/of kunt u verhandelen met initiatiefnemers die sloopmeters nodig hebben voor een bouwontwikkeling.
Bij de ontwikkeling van het erf is het een goed moment om ook over asbest na te denken. Heeft u asbestdaken op uw erf? De gemeente heeft subsidiemogelijkheden bij de verwijdering! Staat asbest in de bodem uw ontwikkeling in de weg? Wij komen dan graag met u in contact om samen te kijken naar de mogelijkheden.
Gemeente Hof van Twente heeft de ambitie om in 2035 energieneutraal te zijn. Wij verzoeken u met uw plan rekening te houden met het duurzaamheidsaspect. Over de aanpak van de gemeente (en mogelijkheden) kunt u contact opnemen met de medewerker Duurzaamheid Marianne Hutten, duurzaamheid@hofvantwente.nl of 06-41008824.
De kosten (leges gemeente) voor het Veegplan 2020 zijn nog niet bekend. De kosten voor deelname aan het Veegplan 2020 zijn sowieso lager dan een individuele procedure. Hiervoor sluiten wij met u voorafgaand aan de procedure een exploitatie- en een planschade-overeenkomst. Extra haalbaarheidsonderzoeken (bodem en/of ecologie) en een landschapsplan komen aanvullend voor uw rekening.
Als uw initiatief aanknopingspunten heeft, kunnen wij u vragen om haalbaarheidsonderzoeken of een landschapsplan aan te leveren. De bijbehorende kosten zijn aanvullende kosten ten opzichte van de deelname aan het Veegplan. Ook sluiten wij in dit stadium een exploitatie- en planschadeovereenkomst. Daarna kunnen wij het initiatief opnemen in het veegplan.
Als uw plan meegenomen kan worden in het veegplan, dan vragen wij u uw buurt van uw initiatief op de hoogte te stellen.
Bij kleinschalige verzoeken/plannen kunt u denken aan:
Grootschalige verzoeken kunnen wij niet meenemen in het Veegplan, vanwege uitgebreide onderzoeksplicht en bijbehorende belangen. Als een dergelijk verzoek haalbaar is dan zal hiervoor een afzonderlijke procedure moeten worden gevolgd.
Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met Maarten Nieboer van het team Ruimtelijk Domein, telefoonnummer: 0547 – 857273.