Groenbeheer 2023

Er komen regelmatig vragen binnen bij de gemeente over het grasmaaien, waar en wanneer dat gebeurt en hoe vaak. Omdat de gemeente biodiversiteit wil stimuleren wordt er op sommige plekken minder of op een andere manier gemaaid of onderhouden. Dat is misschien wat minder strak en netjes dan u gewend bent maar wel beter voor de natuur. 

Benieuwd hoe elk gebied in Hof van Twente wordt onderhouden? Lees dan hieronder verder. 

Meer biodiversiteit vraagt om ander beheer

Biodiversiteit wil zeggen dat er meer planten- en bloemensoorten groeien die weer insecten en andere dieren aantrekken. Dat is beter voor een natuurlijk evenwicht. Zo zijn bijvoorbeeld sluipwespen belangrijk om eikenprocessierupsen tegen te gaan. De sluipwespen hebben weer nectarplanten nodig om van te leven. Die planten kunnen niet groeien als er teveel en te kort wordt gemaaid. Om wat meer ruimte te geven aan groei en bloei zijn de volgende regels vastgelegd voor onderhoud en maaien:  

Wadi’s

De verlaagde stukken van de wadi’s worden 2x per jaar gemaaid. In verband met de veiligheid worden de overige grasvlakken rond de wadi’s gemaaid als gazon. Dit betekent een keer per 9 dagen maaien vanaf week 14 t/m week 49 (bekijk hier de volledige planning). 

Begraafplaatsen 

Het gras word gemaaid als gazon, dus een keer per 9 dagen gemaaid, behalve de groengrafvelden in Diepenheim en Delden. De groengrafvelden hebben een groene uitstraling met bloeiende soorten bloemen. Deze worden een keer per jaar gemaaid om de bloeiende bloemen zo lang mogelijk in stand te houden. 

Plantsoenen

Over het algemeen wordt gras langs de straten en stoepen als gazon gemaaid, dus een keer per 9 dagen, en een aantal grote grasvelden in de wijken minder vanwege de biodiversiteit. 

Invalswegen/overgangsgebieden

Over het algemeen wordt gras langs invalswegen van de kernen en in overgangsgebieden bijvoorbeeld tussen woonwijk en buitengebied 8x gemaaid. Dit wordt op de kaart met maailocaties (zie hieronder) aangegeven als ‘ruw gras’. 

Waar planten en bloemen bloeien

Daar waar over het algemeen bloemen en planten bloeien wordt tijdens de bloei minder gemaaid.

Planning

Benieuwd wanneer er wat gemaaid wordt in 2023? Bekijk hier de planning

Maailocaties

Benieuwd waar er gemaaid wordt? Hieronder zie je de locaties. Klik op het pijltje linksboven om de legenda te zien.