Uitkering jongeren t/m 26 jaar

Bent u jonger dan 27 jaar en heeft u geen werk? Dan krijgt u niet meteen een bijstandsuitkering. Als u geen werk hebt kan het zijn dat u een opleiding moet gaan volgen.

In ieder geval moet u zich zo snel mogelijk melden bij de gemeente om een afspraak te maken voor een gesprek over de zoektijd van 4 weken. In die periode van 4 weken krijgt u (nog) geen uitkering. Let wel: De startdatum van de zoektijd wordt bepaald in het gesprek dat u hebt met de gemeente.

Voorwaarden

U heeft mogelijk recht op bijstand als u niet genoeg inkomen of vermogen heeft om in uw levensonderhoud te voorzien. Meer informatie over de voorwaarden, inkomen, eigen vermogen en een eigen huis vind u op de website over bijstand van de Rijksoverheid.

Hoogte bijstandsuitkering

De Participatiewet geeft landelijke normbedragen voor de hoogte van de bijstandsuitkering. De hoogte van uw uitkering is ook afhankelijk van uw eventuele inkomen. De landelijke normbedragen bijstandsuitkering vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Informatie en aanvragen

Het indienen van een aanvraag voor bijstandsuitkering doet u met een DigiD inlogcode digitaal bij het UWV via de website www.werk.nl
Voor vragen, meer informatie of advies kunt u contact opnemen met de klantenservice van het UWV, op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur via telefoonnummer 0900 – 9294.

Melden bij de gemeente

U moet zich melden bij de gemeente om een afspraak te maken voor een individueel gesprek over de zoektijd van 4 weken. De ingangsdatum van de zoektijd wordt dan vastgelegd en u krijgt uitleg over wat er van u wordt verwacht in de zoektijd.

In ieder geval moet u al uw sollicitaties van deze 28 dagen bewaren, zoals sollicitatiebrieven en inschrijvingen bij uitzendbureaus.

Geef uw reactie over deze pagina

https://www.hofvantwente.nl/zorg-werk-en-inkomen/werk-en-uitkering/bijstandsuitkering/uitkering-jongeren-tm-26-jaar.html