Wat u moet weten bij een aanvraag of uitkering Participatiewet (PW)
Heeft u een uitkering aangevraagd of ontvangt u een uitkering? Dan gaan wij ervoor zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft en dat u uw uitkering op tijd krijgt. Maar er zijn ook een aantal zaken die wij van u verwachten en die u moet weten. Om welke zaken het gaat leest u hieronder.
Door de storing met de computersystemen van de gemeente gaat alles helaas anders. Kijk voor informatie over de betaling van de uitkeringen en het aanleveren van gegevens en bewijsstukken op deze pagina.
Let op: Omdat wij nu niet alle gegevens kunnen verwerken kan het zijn dat wij u later alsnog vragen deze bij ons aan te leveren. Daarom vragen wij u alle informatie en bewijsstukken die van belang kunnen zijn voor uw uitkering goed te bewaren!
Voor meer informatie over uw rechten en plichten verwijzen wij u naar de Rijksoverheid.
Wij verwachten correct gedrag van u tegenover medewerkers van de gemeente of andere mensen die zich bezighouden met de uitvoering van de Participatiewet. Als u dit niet doet, dan kunnen wij u de toegang tot het gemeentehuis weigeren of uw uitkering verlagen. Ook kan de gemeente dan aangifte doen bij de politie.
Wanneer u ergens anders verblijft dan in uw woonplaats, moet u dit zo snel mogelijk aan ons doorgeven. Wij gaan dan bekijken of dit gevolgen heeft voor uw uitkering.
U hebt geen recht op een uitkering als u:
Uw vakantie of verblijf kunt u doorgeven op het 'Inkomstenbriefje Wijziging' of op het maandelijkse inkomstenbriefje.
Het kan zijn dat de gemeente uw vakantie of verblijf buiten de gemeente gaat controleren.
Daarom moet u de bewijsstukken hiervan bewaren (Bijvoorbeeld vliegtickets of de bevestiging van de reservering). De gemeente kan u hierom vragen.
Als u een uitkering aanvraagt of ontvangt dan moet u de Nederlands taal voldoende kennen. Dit is belangrijk voor u om mee te kunnen doen in de samenleving. Ook heeft u meer kans op werk. U moet het Nederlands kunnen verstaan en spreken, lezen en schrijven op het niveau van groep 8 van de basisschool. Dit moet u kunnen aantonen met documenten (rapporten, diploma’s). Heeft u geen rapport of diploma dan moet u een taaltoets doen. Is uw kennis van het Nederlands niet voldoende dan bent u verplicht dit te verbeteren. Daarvoor moet u een opleiding volgen.
Werkt u niet mee aan de taaltoets of doet u uw best niet om uw Nederlands te verbeteren dan krijgt u een lagere uitkering of helemaal geen uitkering meer.
Als u een bijstandsuitkering krijgt, doet u daar ook iets voor terug. Zoals op zoek gaan naar werk of iets anders om te doen. We vinden het belangrijk dat iedereen iets doet. Dat kan van alles zijn. Zoals vrijwilligerswerk of naar school gaan. U vindt makkelijker (vrijwilligers)werk als uw Nederlands voldoende is.
Als u (vrijwilligers)werk, of iets anders doet, ontmoet u andere mensen. Wij hebben gemerkt dat dit belangrijk is. Mensen die (lang) thuis zitten hebben minder kans op werk. En werk (of iets anders doen) levert u veel méér op dan alleen inkomen. U ontmoet mensen en ontdekt nieuwe mogelijkheden.
Iedereen in Nederland moet een zorgverzekering afsluiten. Mensen met een laag inkomen kunnen een collectieve zorgverzekering afsluiten bij Menzis. Deze GarantVerzorgd verzekering is uitgebreid met extra vergoedingen voor kosten zoals bijvoorbeeld fysiotherapie, brillen en contactlenzen, tandarts en eigen bijdrage voor thuiszorg. Meer informatie over de zorgverzekering van Menzis vindt u hier.
Het kan zijn dat u een vergoeding kunt krijgen voor de premie die u betaalt voor uw zorgverzekering. Dat heet zorgtoeslag. Ook kunt u in sommige gevallen huurtoeslag krijgen. Klik hier voor meer informatie over toeslagen op de website van de belastingdienst.
Als u zorgtoeslag of huurtoeslag krijgt, heeft dit geen gevolgen voor uw uitkering.
Soms is er meer mogelijk dan u denkt. Het kan namelijk zijn dat u bijzondere bijstand kunt krijgen (extra geld naast de uitkering) of een bijdrage voor sport, cultuur of recreatie. Meer informatie over de verschillende regelingen vindt u hier. Ook staat hier informatie over schuldhulpverlening en de voedselbank.
Bent u benieuwd wat er voor u mogelijk is? Beantwoord dan een aantal vragen op de website van bereken uw recht: https://berekenuwrecht.nibud.nl . U kunt dan zien waar u (mogelijk) recht op heeft.
De gemeente gaat zorgvuldig en op een veilige manier om met persoonsgegevens. Dit is geregeld in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Aanvullend heeft de gemeente Hof van Twente privacyregels vastgesteld in de volgende documenten:
We kunnen ons voorstellen dat dit veel informatie is. Hebt u vragen over uw uitkering, uw verplichtingen, gegevens die u moet aanleveren of regelingen waar u misschien gebruik van kunt maken? Dan kunt u daarvoor elke werkdag tussen 9.00 en 13.00 uur bellen met uw contactpersoon via 0547-858585.