Een melding doen
Ziet u een stoeptegel die los ligt, een kapotte lantaarnpaal of beschadigd wegdek? Of ziet u dat de afvoerputjes het regenwater niet aankunnen? Meld dit bij ons, dan lossen wij dit op zodat we de openbare ruimte netjes houden.
Doe een digitale melding of stuur ons een bericht op WhatsApp. Stuur een foto van de situatie mee als dat kan. U ontvangt daarna een e-mail met een datum waarop wij uw melding oplossen. Dit is afhankelijk van het soort melding en eventueel gevaar voor de omgeving.
Ligt er afval buiten de daarvoor bedoelde containers? Of ziet u illegaal afval liggen in de openbare ruimte? Meld dit bij ons.
Is uw huisafvalcontainer niet geleegd? Meld dit bij Twente Milieu. Voor afval op een privéterrein is de gemeente niet verantwoordelijk.
Afval naast containers, zwerfafval of gedumpt illegaal/grof afval
Na uw melding van illegaal afval onderzoekt de Boa (Buitengewoon opsporingsambtenaar) het afval en zorgt dat het wordt verwijderd. Zo mogelijk wordt de dader aangesproken en bekeurd. Ziet u afval dat is weggegooid op plaatsen die daar niet voor bestemd zijn? Denk aan blikjes, flesjes, sigarettenpeuken of kranten. Meld dit zwerfafval dan bij ons, dan ruimt Gildebor dit op.
U kunt bij ons melding doen over het onderhoud van het groen op begraafplaatsen zoals bomen, paden, gras en beplanting. Ook vernielingen en overlast meld u bij ons.
De rechthebbende van het graf is verantwoordelijk voor het onderhoud aan het grafmonument.
Overlast van ratten, eikenprocessierupsen en andere plaagdieren kunt u aan ons melden. Op verzoek bestrijden wij de overlast.
Ratten
Bij inwoners bestrijden wij ratten op werkdagen gratis. Bedrijven kunnen een plaatselijke bestrijder om hulp vragen.
Eikenprocessierupsen
In de kernen van Hof van Twente bestrijden we elk voorjaar de eikenprocessierups. Aannemer Grootgroener bespuit eiken met aaltjes (nematoden) om nesten te voorkomen. Waar toch nesten komen zuigt de aannemer ze weg. Plaatsen waar veel mensen komen krijgen voorrang.
Overige plaagdieren
- Voor het bestrijden van wespennesten kunt u contact opnemen met een plaatselijke bestrijder.
- Steenmarters zijn beschermde dieren, daarom mag u ze niet bestrijden. Op de website over steenmarters leest u meer over het voorkomen van steenmarters op uw terrein.
- Op een plantsoen of gazon waarvan de gemeente eigenaar is zijn wij verantwoordelijk voor bestrijding van mollen. Op de website over mollen vindt u informatie over het bestrijden en voorkomen van mollen in uw tuin.
- Vleermuizen zijn beschermde dieren, daarom mag u ze niet bestrijden. Op de website over vleermuizen leest u over het voorkomen van vleermuizen op uw terrein.
Ziet u een gevaarlijke situatie door gladheid? Meld de gladheid bij ons. De gemeente is verantwoordelijk voor het bestrijden van gladheid op gemeentelijke wegen. Bekijk onze pagina over gladheid en strooiroutes voor meer informatie.
U kunt bij ons een melding doen over onderhoud of overlast van bladafval, bomen en openbaar groen. Ook gevaarlijke situaties kunt u melden, zoals afgebroken takken en omgewaaide of scheefstaande bomen. De gemeente is hiervoor verantwoordelijk. Stuur als dat kan een foto van de situatie mee met uw melding.
Bladafval
Elke herfst plaatsen we bladkorven op vaste plekken. Deze mogen niet worden verplaatst. We legen de bladkorven elke week. De korven zijn bedoeld voor blad van gemeentelijke bomen dat in uw eigen tuin voor overlast zorgt. Als er ander (blad)afval in de korven wordt gedaan verwijderen we de korven.
Overlast door hondenpoep, hondenpoepbakken of honden die niet aangelijnd zijn meld u bij ons. Binnen de bebouwde kom moeten honden aangelijnd zijn. Honden mogen dus niet loslopen. Ook moet hondenpoep worden opgeruimd door de eigenaar. Iedereen die deze regels overtreedt kan een boete krijgen. Hondenpoepbakken worden elke week geleegd. Heeft u overlast? Meld het ons.
Ziet u een kapot speeltoestel of een onveilige situatie? Meld dit bij ons. Stuur een foto van de situatie mee als dat kan.
Wij onderhouden speeltoestellen en zandbakken op kinderspeelplaatsen en controleren deze elk jaar. Wilt u speeltoestellen een nieuw kleurtje geven? Dan hebben wij verf voor u. Ga naar onze pagina over wijkbeheer voor meer informatie over het verbeteren van speelplaatsen.
Wilt u geluid, geur, stof of andere milieuvervuiling door bedrijven of horeca melden? Ga naar onze pagina over milieu.
Kapotte verlichting en schade aan lantaarnpalen langs gemeentelijke wegen? Dit kunt u digitaal aan ons melden op onze kaart.
Hoe werkt het digitaal melden over openbare verlichting?
- Zoek de straatnaam van de kapotte openbare verlichting;
- Klik op de lantaarn waar het om gaat (mogelijk moet u eerst inzoomen om de lantaarns als groene stippen te zien);
- Bij ‘Type klacht’ kunt u selecteren om welk soort storing het gaat;
- U kunt een omschrijving of bijlage toevoegen;
- Als de stip van de lantaarnpaal rood kleurt, is de storing al gemeld.
Als er meerdere lantaarns op een rij niet branden kan er een kabelstoring zijn. Hiervoor zijn netwerkbeheerders verantwoordelijk. Het kan langer duren voor het probleem is opgelost.
Als een lantaarnpaal met opzet kapot is gemaakt wordt deze zo snel mogelijk gemaakt. Als de betrokken persoon bekend is kunt u dit bij de melding aangeven.
Parkeeroverlast kunt u bij ons melden. Denk hierbij aan parkeren buiten de vakken, op de stoep of in openbaar groen.
Aanhangers en kampeermiddelen
Staan er aanhangers of kampeermiddelen op de openbare weg? Meld dit bij ons. Het is verboden om een aanhanger en/of kampeermiddel (zoals caravan of vouwwagen) langer dan drie dagen achter elkaar op de openbare weg te plaatsen. Ook is het parkeren van een aanhanger of kampeermiddel op een plek waar dit schadelijk is voor het uiterlijk van de gemeente niet toegestaan. Zie voor meer informatie de Algemene Plaatselijke Verordening.
Blauwe zone
Ziet u een auto die buiten het vak is geparkeerd, of ontbreekt er een parkeerschijf in de blauwe zone? Meld dit dan bij ons.
Invalideparkeerplaats
Ziet u een auto zonder gehandicaptenparkeerkaart die op een invalideparkeerplaats is geparkeerd? Meld dit dan bij ons.
Een invalidenparkeerplaats of gehandicaptenparkeerplaats is bedoeld voor mensen met een gehandicaptenparkeerkaart. Zonder deze kaart mag u hier niet parkeren. Ga voor meer informatie naar onze pagina over de gehandicaptenparkeerkaart.
Ziet u straatmeubilair dat kapot of slecht onderhouden is, zoals banken, bewegwijzering, verkeersborden, straatnaamborden, afvalbakken of paaltjes? Meld dit bij ons. Stuur een foto van de situatie mee als dat kan.
Ziet u een gevaarlijke situatie in het verkeer? Meld dit bij ons. Stuur een foto van de situatie mee als dat kan.
De gemeente bepaalt de snelheid op de wegen van de gemeente. Binnen de bebouwde kom zijn deze 30 en 50 km per uur, buiten de bebouwde kom 60 en 80 km per uur.
Wilt u een melding doen over het beheer en onderhoud aan gemeentelijke wegen, zoals fietspaden, stoepen, bermen en sloten? Maak een melding bij ons en stuur een foto van de situatie mee als dat kan.
Provincie Overijssel beheert de volgende wegen in gemeente Hof van Twente: N347, N740, N741, N752, N753, N754 en N755. Meldingen hierover doet u bij Provincie Overijssel.
Verharde wegen
Meldingen over verharde wegen van de gemeente zoals straatklinkers, asfalt, half verharde wegen en stoeptegels doet u bij ons. Onveilige situaties lossen wij direct op. Andere meldingen nemen we mee in de planning voor het onderhoud.
Onkruid en vegen
Ziet u onkruid op wegen, fietspaden of stoepen? Of zijn deze vies? Meld dit bij ons. Wij vegen alle wegen binnen de bebouwde kom volgens een veegschema.
Bermen en sloten
De eerste meter van de bermen worden in het voorjaar en najaar gemaaid. De rest van de bermen en sloten worden 1 keer per jaar gemaaid, waarbij we sommige delen overslaan. Dit doen we om te zorgen voor meer biodiversiteit. Daarmee krijgen we meer verschillende soorten dieren, planten en insecten en houden we de natuur in Hof van Twente in balans.
Meer informatie
Kunt u uw toilet niet doorspoelen? Staat er water in uw kruipruimte of komt er stank uit uw riool? Ziet u een straatkolk (put) waar water in blijft staan? Geef uw melding over water of het riool aan ons door.
Vermoedt u dat iemand de regels overtreedt? U kunt bij ons een verzoek om handhaving indienen. Bijvoorbeeld wanneer u denkt dat iemand bouwt, kapt of sloopt zonder vergunning, de milieuregels overtreedt of illegaal reclame-uitingen doet.
- Doe een verzoek om handhaving