Tweede Kamerverkiezingen 2023

De Tweede Kamerverkiezingen in 2023 zijn gehouden op woensdag 22 november. De verkiezingen zijn gehouden op één dag en niet verspreid over drie dagen zoals bij de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021. Toen werd een uitzondering op de wet gemaakt vanwege de coronacrisis, nu was het weer op één dag. Bekijk hier de verkiezingspagina uit het Hofweekblad.

Tip! Bekijk ook eens de verkiezingskrant waarin begrijpelijke taal het verkiezingsproces wordt uitgelegd.

Op 22 november 2023 waren de Tweede Kamerverkiezingen. Op deze pagina vindt u het opkomstpercentage en de voorlopige uitslag van deze verkiezing in gemeente Hof van Twente.

Opkomstpercentage

Het opkomstpercentage in Hof van Twente was 86,01%.

Uitslag

Hieronder vindt u de processen-verbaal (N 10-1) per stembureau, het proces verbaal van het gemeentelijk stembureau (Na 31-1), het verslag controleprotocol GSB en de digitale bestanden (OSV).

De processen-verbaal van de stembureaus (model N 10-1):

Woensdag 22 november 2023:

Het proces-verbaal van het gemeentelijk stembureau (model Na 31-1):

Verslag controleprotocol GSB

Tweede zitting GSB

Digitale bestanden

Voorlopige uitslag

Vermoedt u dat er een fout is gemaakt in een proces-verbaal van een stembureau of van het gemeentelijk stembureau? Bijvoorbeeld bij de telling of de vaststelling van de uitslagen? Dan kunt u hiervan melding doen.

Melding doen

U kunt dit melden bij de kiesraad. Het was mogelijk om een melding te doen tot 48 uur vóór de zitting van het centraal stembureau. De zitting stond gepland op vrijdag 1 december 2023 om 10.00 uur. 

U mag stemmen wanneer u 18 jaar of ouder bent op de verkiezingsdag. Daarnaast moet u de Nederlandse nationaliteit hebben.

De stempas voor de Tweede Kamerverkiezingen 2023 ontving u begin november per post. Neem wanneer u gaat stemmen altijd uw stempas en paspoort of identiteitskaart mee. 
 

Belangrijk: Bent u pas ná 9 oktober 2023 in Hof van Twente komen wonen? Dan bent u kiesgerechtigd in uw vorige woongemeente. U krijgt dan geen stempas van Hof van Twente en kunt u bij ons ook geen vervangende stempas aanvragen! Bent u na 9 oktober verhuisd naar een ander adres in Hof van Twente? Dan is uw stempas naar uw vorige adres gestuurd.

Als u geen stempas heeft ontvangen of als u uw stempas kwijt bent geraakt, kunt u een vervangende stempas aanvragen.  Een vervangende stempas kunt u uiterlijk dinsdag 21 november tot 12.00 uur - zonder afspraak - aan de publieksbalie in het gemeentehuis aanvragen. U neemt een geldig identiteitsbewijs mee. Dan wordt er voor u een vervangende stempas gemaakt.

Via deze link kunt u uw aanvraag digitaal te doen met DigiD. U kunt ook gebruik maken van het schriftelijke formulier Verzoek om een vervangende stempas.

Schriftelijke of elektronische aanvraag moet uiterlijk 17 november 2023 in het bezit zijn van de gemeente
 

Als u niet zelf kunt stemmen, kunt u een andere kiezer machtigen in Nederland. Daarvoor gelden de volgende voorwaarden:

 • Elke kiezer mag maximaal 2 volmachten aannemen
 • Een volmachtstem wordt altijd gelijk met de eigen stem uitgebracht. U kunt dus niet 's morgens eerst zelf stemmen en 's middags de volmachtstem uitbrengen.

Een volmacht regelt u het eenvoudigst door de achterzijde van de stempas in te vullen en beide (volmachtgever én gevolmachtigde) te tekenen. Dat kan dan alleen tussen kiezers uit Hof van Twente. De gevolmachtigde moet dan een kopie van een ID-bewijs van de volmachtgever meenemen. Dat mag niet langer dan 5 jaar verlopen zijn. Eventueel mag die kopie ook (goed leesbaar) op een smartphone of tablet staan. Als de persoonsgegevens en handtekening maar goed te controleren zijn. Deze onderhandse volmacht kunnen kiezers onderling nog op de verkiezingsdag regelen.

Wilt u een kiezer buiten de gemeente Hof van Twente machtigen? Dan moet u een volmachtbewijs aanvragen. U kunt daarvoor alleen iemand machtigen die ook voor de Tweede Kamerverkiezingen een stempas heeft gekregen.

Een volmachtbewijs kunt u uiterlijk dinsdag 21 november tot 12.00 uur - zonder afspraak - aan de publieksbalie in het gemeentehuis aanvragen. U neemt een geldig ID-bewijs mee en de gegevens van uw gevolmachtigde. Dan wordt er voor u een volmachtbewijs gemaakt dat u nog zelf moet overhandigen aan de gevolmachtigde.

Via deze link kunt u uw aanvraag digitaal te doen met DigiD. U kunt ook gebruik maken van het schriftelijke formulier Verzoek om bij volmacht te stemmen.
 

Als u in een andere gemeente in Nederland uw stem wilt uitbrengen, moet u uw stempas laten omzetten naar een kiezerspas.

U kunt een kiezerspas uiterlijk dinsdag 21 november tot 12.00 uur - zonder afspraak - aan de publieksbalie in het gemeentehuis aanvragen. U neemt een geldig ID-bewijs mee en uw stempas. Dan wordt er voor u een kiezerspas gemaakt.

Via deze link kunt u uw aanvraag digitaal te doen met DigiD. U kunt ook gebruik maken van het schriftelijke formulier Verzoek om kiezerspas.

Alle stembureaus zijn toegankelijk voor minder validen. De stembureaus kunt u ook vinden op de website waarismijnstembureau.

Goor

 • Gemeentehuis Hof van Twente 1, De Höfte 7, Goor
 • Bibliotheek Goor, De Höfte 9, Goor
 • Zalencentrum De Bebsel, Hengevelderstraat 20, Goor
 • Zorgcentrum De Stoevelaar, De Stoevelaar 1, Goor
 • Wijkvoorziening 't Doesgoor, Pluvierstraat 1, Goor
 • Villa 70, 't Gijminkhuis, Lindelaan 70, Goor
 • Kantine sporthal de Mossendam, De Mossendam 2, Goor
 • Huize Herfstzon, Javastraat 2, Goor

Markelo

 • Huis Anholtskamp, A. ten Hovestraat 1, Markelo 
 • De Kaasfabriek (fotostudio),  Grotestraat 2, Markelo
 • Sporthal de Haverkamp, Stationsstraat 30, Markelo
 • OBS Elserike, Herikerweg 36, Markelo
 • Het Gebouwtje, buurtgebouw Stokkum, Stokkumerweg 40 a, Markelo
 • OBS Brookschole, Larenseweg 44, Markelo

Bentelo

 • Café Spoolder, Onze Lieve Vrouwestraat 2, Bentelo
 • Gemeenschapscentrum de Pol, Burgemeester Buijvoetsplein 76, Bentelo

Ambt Delden

 • Gemeenschapscentrum Esbrook, Schoolstraat 3 a, Ambt Delden

Hengevelde

 • Gemeenschapscentrum De Marke, Bretelerstraat 16, Hengevelde
 • RK Petrusschool, Bekkampstraat 49, Hengevelde

Delden

 • Woon- zorgcentrum De Wieken, Molenstraat 1, Delden
 • Stadscentrum Het Parochiehuis, Langestraat 79, Delden
 • IKC Erve Hooyerinck, Hooijerinksplein 9, Delden
 • Sporthal de Mors, De Mors 3, Delden 
 • IKC Magenta, Langestraat 118 b, Delden
 • Schietvereniging Delden, De Peppelaar 33, Delden

Diepenheim

 • Beltman zalencentrum, Goorseweg 22 a, Diepenheim
 • Cultureel centrum Herberg de Pol, Raadhuisstraat 8, Diepenheim

Kunt u minder goed of niet zien? Dan kunt u stemmen met een stemmal en soundbox. In onze gemeente bieden wij deze mogelijk aan in stembureau 2.

Stembureau 2: De Bibliotheek Goor, De Höfte 9, Goor.

Stemmen met een stemmal met soundbox 

U kunt de kandidatenlijst beluisteren met de soundbox. De soundbox heeft een hoofdtelefoon, maar u kunt ook uw eigen hoofdtelefoon gebruiken. Plug die in de soundbox of laat dat doen door het stembureaulid. De soundbox leest voor welke partijen en kandidaten op de lijst staan. Met behulp van de stemmal vindt u de juiste partij en de juiste kandidaat.

U kunt de stemmal met soundbox ook gebruiken als u bijvoorbeeld dyslexie heeft of moeite heeft met lezen.

Informatie video

Er is een video beschikbaar speciaal voor kiezers met een visuele beperking. Deze legt uit hoe stemmen met een stemmal werkt. Bekijk de video op rijksoverheid.nl.

Verspreid over de gemeente zijn zogenaamde Trotters geplaatst. Deze Trotters worden voorzien de campagneposter door het bedrijf dat deze borden exploiteert. Deelnemende partijen worden hiervoor door het bedrijf Imagebuilding benaderd.