Interview IkPas-challenge

Alcohol is populairder dan ooit in Hof van Twente. Recente cijfers tonen aan dat 12% van de inwoners van Hof van Twente een zware drinker blijkt. Ook staat de gemeente op nummer 8 van een landelijk top 10 van gemeenten, waar het meeste overmatig alcohol wordt gedronken. De alcoholische versnapering is niet meer weg te denken op tafel: van avondjes thuis tot middagen in de clubkantine. Tegelijkertijd lijkt het gesprek rondom alcohol omstreden. Weggezet als ‘zeurderig’, is het praten over alcoholconsumptie een regelrechte dooddoener. Dat terwijl juist het niet drinken van alcohol het tegenovergestelde effect voor je lijf heeft.  

IkPas bedacht een challenge, waarbij 40 dagen geen alcohol wordt gedronken. We interviewden Neelke en Isabel, die beide hun eigen opvattingen hebben over deze challenge: ‘’Waarom zou ik meedoen? Zoveel drink ik toch niet?’’

Eerste vraag Neelke en Isabel: “Hoe bewust gaan jullie eigenlijk met jullie gezondheid om? Checken jullie elk ingrediënt of mag er ook geleefd worden?”
Neelke: Ik ben me steeds bewuster van mijn gezondheid: Ik sport regelmatig en let op met wat ik eet en drink. Ik probeer een voorbeeld te zijn voor mijn twee kinderen (11 & 8 jaar, redactie.)
Isabel: “Ik probeer ook bewuster te leven. Al vind ik het sporten gemakkelijker dan het letten op mijn voeding. Zo sta ik elke dag in de sportschool en voetbal ik drie keer in de week. Gezond eten vind ik wel eens lastig. Ik let wel op dat ik niet teveel suiker eet, maar ik wil niet doorslaan. Het moet wel leuk blijven, natuurlijk.”

Neelke: “Daar ben ik het mee eens. Voordat ik meedeed aan de challenge dronk ik ook gewoon een flesje wijn in het weekend. Doordeweeks drink ik nooit, al wil ik met een feestje of verjaardag wel weer drinken. Het is ook maar net wie er rijdt naar zo’n feestje. Is dat bij jou ook zo?”
Isabel: “Ja, precies zo. In het weekend drink ik eigenlijk altijd. Als we geen feestjes of verjaardagen hebben drink ik over het algemeen ook wel een fles wijn per weekend. Dat komt omdat we in de kantine nazitten na een voetbalwedstrijd, dan drink je vanzelfsprekend een wijntje mee. Daar denk ik niet eens meer over na.”

Neelke: “Dat kan ik goed begrijpen.. Ik dacht er nooit echt over na, het hoorde gewoon bij het weekend. Nadat ik vorig jaar in september besloot een maand niet te drinken, merkte ik dat ik daarna de goedkopere wijn liever ruilde voor een kwalitatief betere wijn. In zekere zin ben ik dus wél bewuster gaan drinken haha!”
Isabel: “Dan heeft de challenge je toch geholpen. Al denk ik niet dat ik ermee wegkom als ik in de kantine om een goede Sauvignon Blanc zou vragen. Begrijp me niet verkeerd, maar ik doe niet mee aan zo’n challenge. Ik drink niet veel of vaak en vind niet drinken ook niet lastig.  Zo deed ik uit solidariteit mee toen een vriendin door haar zwangerschap niet kon drinken.”

Neelke: En hoe heb je dat toen ervaren?
Isabel: “Wel prima! Ik had totaal geen moeite met niet drinken. Waar ik wel moeite mee had was het commentaar van mijn omgeving. Meerdere malen kreeg ik de vraag of ik misschien ziek was, of zwanger. Vragen als: ‘Moet jij ons misschien wat vertellen?’. Toen werd mij duidelijk dat er meer vragen ontstaan als je niet drinkt, dan wel. Welke opmerkingen kreeg jij, toen je de vorige keer niet dronk?

Neelke: “Toen een vriendin vroeg of ik de challenge kon pauzeren voor ons etentje, werd me duidelijk hoe erg alcohol drinken is genormaliseerd.Alsof de challenge ons in de weg zou staan om een gezellige avond te hebben.”
Isabel: “Denk je dat mensen bang zijn dat  ze gedwongen worden om ook deel te nemen aan zo’n challenge? Ik kan me voorstellen dat niet iedereen zin heeft om erover te praten, of er bewust van te worden. Er moet al zoveel (en mag al zo weinig) de laatste tijd.

Neelke: “Misschien wel. Dat is ook gelijk de mindere kant van het meedoen. Ik wil helemaal geen woordvoerder zijn. Het drinken van alcohol is een keuze, en iedereen mag zijn eigen keuzes maken. Ik hoop dat mijn kinderen dit later ook zo zien, ook dat zij zien dat ik er geen moeite mee heb.
Isabel: “Dat is wel een goede motivatie. Ik heb zelf geen kinderen, dus ik zoek een andere motivatie denk ik. Wat zijn de andere voordelen van het niet drinken, die je ervaart?.

Neelke: “Ik slaap veel beter en voel me veel fitter. Door de betere kwaliteit van mijn slaap herstelt mijn lichaam ook sneller. Dit zag ik via mijn smartwatch. Er zullen wel meer bijkomstigheden zijn hoor, maar hier heb ik niet zo op gelet.”
Isabel: Dat klinkt goed. Ik slaap helemaal niet goed. Misschien moet ik het toch eens uittesten. Je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt!  Weet je zeker dat je geen woordvoerder bent?”
Neelke: “Heel zeker!”

Neelke  is inmiddels klaar met de challenge. Doe jij net als Neelke de volgende keer ook mee? Kijk dan op www.ikpas.nl wanneer de volgende challenge plaatsvindt.