Koning onder de indruk van noaberschap in Hengevelde

Het was een bezoek van amper twee uur, maar dat was lang genoeg voor koning Willem-Alexander om diep onder de indruk te raken van wat een kleine gemeenschap samen voor elkaar krijgt. Hengevelde stond gisteren even symbool voor al die dorpen in Nederland waar mensen de handen zelf uit de mouwen steken én naar elkaar omkijken.

In vogelvlucht kreeg de koning een inkijkje in wat Hengevelde zo bijzonder maakt. Dat het dorp maar tweeduizend inwoners telt, is bijna niet te geloven als je ziet wat ze er allemaal voor elkaar krijgen. Dankzij de ondernemende inwoners telt Hengevelde ruim 150 bedrijven, rond de duizend arbeidsplaatsen en een meer dan bloeiend verenigingsleven.

Actuele plattelandsthema’s

Het bezoek startte bij de Bed & Breakfast van Wendy Doeschot en haar partner Alfons Pierik. Zij vormden hun boerenbedrijf om tot B&B en sociaal ontwikkelbedrijf. De Koning sprak er niet alleen met Wendy en Alfons, maar ook met een melkveehouder en de eigenaar van een geitenboerderij. Het gesprek ging over actuele thema’s die spelen op het platteland, zoals alternatieve bestaansbronnen en de beschikbaarheid van personeel.

Daarna zette het gezelschap koers richting de familie Pelle, woonachtig in nieuwbouwwijk De Marke III. Het echtpaar Pelle verliet hun huis in de kern van Hengevelde om plaats te maken voor jongeren, zodat zij in het dorp kunnen blijven wonen. Aan de keukentafel van de familie Pelle sprak de koning over het oplossen van het woningtekort met jongere en oudere bewoners van de wijk en met lokale aannemer Marcel ten Heggeler.

De Marke

In Kulturhus de Marke, het dorpshuis van Hengevelde waar sport, cultuur en vrijwilligers samenkomen, sloot de Koning zijn bezoek af. Hij werd ontvangen door de voorzitter van de Stichting Sport- en Gemeenschapsvoorzieningen Hengevelde (SSGH), Mark Tuinte. De Marke bruiste op dat moment volop: de damesgymnastiek, de volleyballers van Cupido en de handballers van WHC gaven demonstraties en de koning gooide zelfs nog even een balletje mee. Daarna sprak hij met verschillende andere Hengeveldenaren, waaronder ondernemers, de organisatie van de Zomerfeesten Hengevelde, de werkgroep Toekomstbestendig Hengevelde, bestuursleden van de sportverenigingen en zelfs met Prins Carnaval en zijn adjudant. 


Het werkbezoek van koning Willem-Alexander bij Bed & Breakfast en sociaal ontwikkelbedrijf Erve Groot Wegereef.


Het werkbezoek van koning Willem-Alexander bij de Familie Pelle in nieuwbouwwijk Marke III.


Ontvangst op de rode loper voor het Kulturhus de Marke door Mark Tuinte (SSGH).


Koning Willem-Alexander in gesprek met de ondernemers van lokale (familie)bedrijving uit Hengevelde.