Hof van Twente heeft al 72 voetbalvelden aan asbestdaken verwijderd

Sinds de invoering van de asbestdakensubsidie in 2018 zijn er, in gemeente Hof van Twente, omgerekend 72 voetbalvelden aan asbestdaken verwijderd. Voor veel huiseigenaren en bedrijven is deze subsidie een belangrijke factor om in actie te komen. De subsidie die op 31 december 2023 zou aflopen, wordt verlengd tot en met 2028.

“Niet alle gemeentes verlenen de subsidie, maar wij gaan door,” aldus Wethouder Harry Scholten van gemeente Hof van Twente. “Veel is al gesaneerd, toch zijn we nog niet klaar met het opruimen van alle asbest, hiervoor moeten we door met saneringen in Hof van Twente.” Deze week is door het college besloten dat we de subsidie verlengen tot en met 2028. Dit betekent dat u als inwoner of eigenaar van opstallen en locaties in de gemeente Hof van Twente ook de komende jaren gebruik kunt maken van de subsidie bij het verwijderen van asbestdaken die in contact staan met de buitenlucht. “Graag wil ik er nog bij vermelden dat de subsidie dus niet geldt voor asbest dakbeschot.”

Regeling verlengt en stapelbaar met andere subsidies

Het mooie van de subsidie rondom asbestdaken, is dat deze ook stapelbaar is met andere subsidies en regelingen. Het gaat om subsidies van de gemeente, maar ook van de provincie Overijssel. Zo kan je de subsidie combineren met bijvoorbeeld een tegemoetkoming van een groenblauw dak. Dit is een dak dat beplant is en regenwater vasthoudt. Zo’n groenblauw dak zorgt daarnaast meteen voor een goede isolatie.

Speciale aandacht voor oude daken in het buitengebied

In het buitengebied van Hof van Twente bevinden zich nog een groot aantal daken die bestaan uit asbest golfplaten en al meer dan 30 jaar oud zijn. Deze daken kunnen door de jaren heen aangetast worden door weer en wind waardoor er mogelijk asbestvezels vrijkomen. Verwijdering (sanering) van asbest is daarom op enig moment noodzakelijk. Gelukkig kunnen we allemaal ons steentje bijdragen om dit gevaarlijke materiaal te verwijderen en zo de veiligheid te vergroten. 
 
Ook kunnen de meters aan gesloopte bebouwing in het buitengebied van oude opstallen alvast worden ingewisseld voor bouwrechten via de ‘Rood voor rood-regeling’. Deze bouwrechten in de vorm van sloopvouchers hebben een geldigheid van maar liefst 10 jaar.  
 
Laten we samen blijven werken aan een asbestvrije toekomst. Meer info over het aanvragen van de subsidie? hofvantwente.nl/asbestdaken-subsidie