Opening groen schoolplein Erve Hooyerinck in Delden

Het groene schoolplein van Erve Hooyerinck in Delden is maandag 10 juni officieel geopend. Deze opening markeert het streven naar een groenere leeromgeving voor basisschoolkinderen. Wethouder Hannie Rohaan en de bestuurder van stichting Brigantijn, Ralf Dwars, waren aanwezig om het groene plein officieel te openen.

Het belang van spelen op een groen schoolplein

Het groene schoolplein biedt niet alleen een leuke plek om te spelen, maar ook een leerzame omgeving waar leerlingen kunnen leren over natuur, biodiversiteit en klimaat. Door actief bezig te zijn met groen, raken kinderen vertrouwd met het buitenleven. Tussen de lessen door biedt het hen de mogelijkheid om te ontspannen, ontdekken, samen te werken en grenzen te verkennen.

De leerlingen hebben zelf meegeholpen met de vergroening van het plein. Dit deden ze in pleindiensten. Ze hebben geschept, gesleept, gesjouwd en gemetseld.

Wedstrijd hutten bouwen

Om de opening te vieren werd er een spannende huttenbouw wedstrijd gespeeld. Twee teams streden onder tijdsdruk om de winst van de mooiste hut. In de teams zaten naast de kinderen ook de wethouder en de voorzitter van stichting Brigantijn. De winnaars werden gekozen worden door een vakkundige kinderjury. Zo werd het belang van samenwerking en creativiteit, twee kwaliteiten die gestimuleerd worden op een groen schoolplein, nog eens benadrukt. “Mooi om samen met de leerlingen op deze manier de opening te verrichten. Samen buiten spelen is zo belangrijk in deze tijd van de vele beeldscherm activiteiten”, aldus Hannie Rohaan.

Alle schoolpleinen groen in Hof van Twente

In 2020 startte het project: “Alle scholen groen, dat willen we in de Hof samen doen”. Met als wens het vergroenen van de schoolpleinen van alle basisscholen in Hof van Twente. Bijna alle scholen in onze gemeente hebben nu zo’n groen schoolplein. De openbare Daltonschool 't Gijmink in Goor is de volgende school die een groen schoolplein krijgt. En bij de toekomstige nieuwbouw van basisscholen De Boomhut en De Albatros in Goor, die over enkele jaren plaatsvindt, zal ook een groen schoolplein worden gerealiseerd. Zo hebben straks alle basisscholen in de Hof een groene leeromgeving.

De positieve impact op de leerlingen is vaak duidelijk merkbaar, met name in de vorm van rust en ontspanning. Zo vertelde schooldirecteur Michiel van ’t Erve van stichting Brigantijn ons eerder al over het effect op zijn leerlingen: "Sinds de invoering van de groene schoolpleinen zie ik verandering. Er is minder gedoe tussen kinderen onderling, omdat er meer uitdaging en variatie is om te spelen". Zo heeft meer speelnatuur, tot meer speelvariatie geleid en uiteindelijk tot meer leerplezier.

De vergroening van het schoolplein in Delden is mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Hof van Twente, provincie Overijssel, inzet van leerlingen/ouders Erve Hooyerinck en Stichting Brigantijn.