Landelijk testbericht NL-Alert: weet wat er in uw omgeving speelt

Op maandag 5 juni om 12.00 uur ontvangt heel Nederland een NL-Alert testbericht. Met dit testbericht wil de overheid mensen bewustmaken van hoe een NL-Alert er op uw mobiele telefoon uitziet. Het is belangrijk dat u dit weet, voor eventuele noodsituaties in uw omgeving.

Wanneer ontvang ik een NL-Alert? 

NL-Alert is een alarmmiddel waarbij de overheid waarschuwt en informeert over een noodsituatie. Denk hierbij aan levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer. In ieder NL-Alert bericht staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je informatie en updates kunt vinden. Lees hier ervaringen van Nederlanders die een NL-Alert ontvingen in verschillende noodsituaties. 

Hoe weet ik dat het om een testbericht gaat?

In het bericht staat dat het om een testbericht gaat. Het testbericht heeft de volgende tekst: “NL-Alert 05-06-2023 12:00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op www.nl-alert.nl." Wanneer u een NL-Alert op uw mobiele telefoon ontvangt, hoort u een doordringend alarmgeluid. Let op: dit testbericht kan luid klinken via een koptelefoon of oordopjes. Zeker weten dat het om een NL-Alert gaat? Bekijk deze video op YouTube.  

Wat als ik meerdere testberichten ontvang? 

NL-Alerts worden via verschillende kanalen, voor oudere en nieuwe mobiele telefoons, uitgezonden. Sommige oudere telefoons ontvangen beide kanalen, waardoor u het NL-Alert dubbel kan ontvangen. Als u daarnaast de NL-Alert testmelding niet goed wegklikt, kan deze opnieuw verschijnen. Ook kan het zijn dat uw mobiele telefoon een herhaalfunctie heeft voor dit soort berichtgeving. Deze testmelding kunt u nadat u deze heeft ontvangen wegklikken. 

Ik heb geen NL-Alert testbericht ontvangen. Hoe kan dat? 

Om een NL-Alert te ontvangen, moet uw telefoon aan staan en verbonden zijn met een Nederlands mobiel netwerk. Mist u een NL-Alert? Dan toont uw telefoon deze op een later tijdstip. Dit kan bijvoorbeeld vanwege een van de volgende redenen: de vliegtuigmodus op uw telefoon staat aan, uw mobiele telefoon heeft tijdelijk geen bereikbaar of bijvoorbeeld doordat uw mobiele telefoon verbonden is met een Duitse of Belgische provider. 

Ik ontving het testbericht later dan 12.00 uur. Hoe kan dat? 

Over het algemeen wordt een NL-Alert een uur lang uitgezonden. Het kan zijn dat uw mobiele telefoon het NL-Alert testbericht pas later ontvangt. Dit kan vanwege tijdelijke onbereikbaarheid of verbinding met een Duitse of Belgische zendmast.

Ik wil geen testbericht ontvangen. Hoe kan ik mij afmelden? 

Als u geen testbericht wilt ontvangen, kunt u deze melding uitzetten op uw telefoon. Let op: als u de melding uitzet, ontvangt u geen NL-Alert in geval van een noodsituatie in uw buurt.  

Meer weten?

Ga naar www.nl-alert.nl of bekijk deze video op YouTube.