Johan Wolbers vindt eindelijk 1e kievitsei in de gemeente

Hij had al een voorgevoel dat er een kievitsei op het land zou kunnen liggen. Johan Wolbers (79) uit Hengevelde vond het eerste kievitsei in gemeente Hof van Twente. Hoewel Johan al dertig jaar meezoekt, vond hij nog niet eerder het eerste kievitsei.

Kroon op het werk

De vondst is een prachtige kroon op jarenlang werk van veldwerker Johan Wolbers. Hij is samen met Jan Koenderink de oprichter van de stichting Weidevogels Hof van Twente. "Jan vroeg me bijna 30 jaren geleden of ik ook mee wilde helpen zoeken", vertelt Johan. Het duo zocht de jaren daarna meer vrijwilligers bij elkaar om mee te helpen en de nesten te markeren. "Toen we met een stuk of tien waren hebben we in 2003 de stichting opgericht, dan konden we subsidie aanvragen om de kosten te dekken."

Aantal nesten neemt af

In het begin, in 1995, vond Johan nog 154 nesten van kieviten in het voorjaar. Dat aantal is drastisch afgenomen in zijn zoekgebied. Vorig voorjaar vond hij nog maar tien nesten van kieviten. Ook waren er aanvankelijk zes paartjes grutto's in zijn gebied bij Hengevelde en twee paartjes wulpen. Johan vermoedt dat de komst van het snel groeiend Engels raaigras kieviten wegjaagt naar akkerland. Kieviten willen vanaf het nest ver kunnen zien om roofdieren op tijd te kunnen opmerken. Het raaigras groeit daarvoor te hoog. Maar hij verwacht dat de kruidenrijke weilanden en stroken weer veel goed kunnen maken. Ze zorgen voor meer insecten die voedsel zijn voor de kuikens. 

Op de foto staat Johan Wolbers samen met wethouder Harry Scholten. “Na deze vondst denk ik er hard over na om te stoppen met het zoekwerk, gezien mijn leeftijd.”