Inwoner Martijn Tusveld toont de weg naar duurzaamheid en klimaatadaptatie

Martijn Tusveld, inwoner van Goor, deelt zijn inspirerende reis naar een duurzamere en klimaat adaptieve levensstijl in de gemeente Hof van Twente. Zijn ervaring biedt waardevolle inzichten en motivatie voor anderen die vergelijkbare keuzes in en rond hun huis overwegen.

Terug naar de roots

Na 25 jaar elders te hebben gewoond, keerde Martijn terug naar Goor en voelde zich direct thuis. “Nadat ik mijn huis in Utrecht had verkocht, ben ik aan een 'nieuw leven' begonnen en teruggekeerd naar Goor. Ik ben blij dat ik hier ben komen wonen, waar ik ook ben geboren en getogen. De levenskwaliteit is hier goed, mensen zijn aardig, er is veel ruimte en een sterk gevoel van saamhorigheid, wat ik als prettig ervaar.”

Duurzaam tuinieren

Martijn nam stappen om regenwater op te vangen en te gebruiken. Hij beschouwt dit als een makkelijke maar effectieve manier om water te besparen en de tuin te laten bloeien: “We koppelen ons regenwater af en vangen het op. Dit laten we infiltreren in de tuin. Het is eigenlijk vreemd dat we honderden kubieke meters water verspillen, terwijl je dit kan opvangen en gebruiken. Samen met de tuinman hebben we een wateropslag van 2500 liter gecreëerd in onze voortuin waarin regenwater wordt opgeslagen voor infiltratie in de grond. Dit zorgt voor betere vochthuishouding in de tuin waardoor bomen en planten beter kunnen groeien. Ook voorkomt het uitdroging van de grond.”

Energiebesparing in huis

Naast het vergroenen van zijn tuin nam Martijn ook maatregelen om energie te besparen in zijn huis. Met behulp van een infraroodcamera om warmteverlies op te sporen, identificeerde hij zijn 'quick wins', zoals het verbeteren van de isolatie in de kruipruimte. Daarnaast bespaarde hij eenvoudig 10% op zijn gasverbruik door zijn cv-ketel in de eco-stand te zetten. 

Goed voor het milieu én je portemonnee

Martijn benadrukt dat duurzaamheid niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. “Bij alles wat we doen, denken we er meteen aan dat we het goed doen voor het klimaat, het milieu en natuurlijk ook voor onze eigen portemonnee.” Subsidies van de gemeente voor bepaalde maatregelen, zoals zijn infiltratiesysteem, maken de overstap naar duurzaamheid nog aantrekkelijker. 

Resultaten en toekomstige plannen

Martijn is tevreden met de resultaten: “Het is prachtig om te zien hoeveel water, energie, gas en kosten we besparen. We zijn van een energierekening van ongeveer € 300,- per maand, naar € 50,- per maand gegaan.” Voor de toekomst overweegt hij om het opgevangen regenwater voor andere doelen te gebruiken, bijvoorbeeld voor het doorspoelen van de toiletten. Een andere mogelijkheid die hij noemt, is het benutten van de warmte in de vijver achter zijn huis voor de verwarming van de woning: “Water verwarmen kost veel energie. In de zomer wordt de vijver gratis verwarmd door de zon. De opgeslagen warmte in het vijverwater kunnen we eenvoudig gebruiken om ons huis te verwarmen. Ook overwegen we nog meerdere energiebesparende maatregelen, maar we doen het echt stapje voor stapje.”

Tips voor medebewoners

Voor andere inwoners die duurzamere keuzes overwegen, heeft Martijn nog een paar tips. Hij raadt aan om de kosten en baten goed tegen elkaar af te wegen en te beginnen met de 'quick wins', oftewel de makkelijke aanpassingen. Daarnaast benadrukt hij het belang van online onderzoek, forums en het delen van ervaringen. “Mensen helpen elkaar graag,” zegt hij, “stel vragen aan elkaar en deel je ervaringen. Hoe doe jij dat, hoe heb jij dat opgelost. Iedereen heeft dit probleem, je bent niet de enige die deze puzzel moet gaan oplossen de komende jaren.” 

Beschikbare subsidies

www.hofvantwente.nl/subsidies-duurzaamheid

Kom naar de klimaatmarkt op 31 oktober

Met elkaar werken aan een klimaatbestendige toekomst! Kom alles te weten over hoe je je tuin en woning klimaatbestendig kunt maken. Denk hierbij aan het creëren van een groene omgeving die zijn eigen regenwater kan opvangen en zorgt voor verkoeling in hete zomerdagen. Op de markt zijn meerdere adviseurs aanwezig die u alles kunnen vertellen over hoe u dit kunt aanpakken. Denk aan het plaatsen van een regenton, of het aanleggen van groen in uw tuin 

Locatie: Hal van gemeentehuis Hof van Twente, De Höfte 7, 7471DK, Goor
Tijdstip: Dinsdag 31 oktober van 9:00 tot 17:00
Meer info over de klimaatmarkt: hofvantwente.nl