Toeristenbelasting

U betaalt toeristenbelasting aan de gemeente wanneer u gelegenheid tot overnachten biedt aan personen die niet in gemeente Hof van Twente wonen. De toeristenbelasting wordt per persoon per overnachting berekend. Op grond van de belastingverordening mag u de toeristenbelasting aan uw gasten doorberekenen.

De aangifte wordt na afloop van het belastingjaar verstuurd. Pas dan kan namelijk vastgesteld worden wat het totale aantal van de overnachtingen is geweest. Na beoordeling van de aangifte wordt de aanslag opgelegd. U betaalt in twee gelijke termijnen, tenzij u kiest voor automatische incasso.

Mensen die een tweede woning hebben en die niet verhuren maar de woning voor zichzelf of het eigen gezin beschikbaar houden, moeten forensenbelasting betalen. Voor standplaatsen, die het hele jaar of seizoen aan dezelfde personen worden verhuurd, kent de gemeente een speciale regeling. 

Soort toeristenbelastingPrijs
Toeristenbelasting per persoon per overnachting (Overige accommodaties)
Toeristenbelasting per persoon per overnachting in een hotel, pension of bed en breakfast 
€ 1,10
€ 1,55
Voor een vaste standplaats per jaar€ 126,50

Belastingtarief

U bent zelf verantwoordelijk voor een juiste inhouding en afdracht van toeristenbelasting. Na afloop van het belastingjaar ontvang u een aangiftebiljet toeristenbelasting. Hierin geeft u aan of de indeling in het belastingtarief correct is vermeld.

Ontbijtservice

Indien u voor uw accommodatie een ontbijtservice verleent, valt uw accommodatie in het belastingtarief van bed en breakfast voor zover dit geen hotel of pension is. Het anders benoemen van een accommodatie (met ontbijtservice) dan een bed en breakfast zal dan ook in de categorie met belastingtarief € 1,55 worden ingedeeld.

Voeren van twee administraties

Wanneer uw accommodatie zowel in een hoog als in een laag tarief valt dient u twee gescheiden administraties bij te houden: voor zowel de overnachtingen in het hoog tarief als voor die in het laag tarief. Voor het voeren van twee gescheiden administraties conform het vorenstaande dient er door de afdeling bedrijfsvoering (belastingen) van de gemeente toestemming zijn verleend.

Voor uw aangifte toeristenbelasting dient u een verblijfsadministratie bij te houden. Hiervoor kunt u gebruik maken van de gemeentelijke nachtverblijfregisters:

Uiteraard kunt u ook een eigen verblijfsadministratie bijhouden. Aan de registratie zijn de volgende minimale vereisten gebonden:

  • Factuurnummer
  • Aantal overnachtende personen
  • Aankomst- en vertrekdatum 
  • Aantal overnachtingen en totaal aantal overnachtingen